Четвер, 28 Березня 2024 р.
12 Лютого 2021

КАМ’ЯНЕЦЬ НАСПРАВДІ РОЗДІЛИВСЯ НАВПІЛ?

Політична криза в місцевому парламенті не розсмок­тується, а навпаки – вихлюпується за межі сесійної зали. Перед засіданням четвертої сесії міськради, що розпочалася 9 лютого, під виконкомом відбувся мітинг прихильників двох сторін протистояння.

Як відомо, з одного боку – міський голова Михайло ПОСІТКО, фракція партії «Свобода» та вже тільки частина депутатів від «Слуги народу», які його підтримують, а з іншого – депутатська група «Ми – кам’янчани», члени якої під час виборів підтримували опонента Михайла Володимировича – Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА.
І ті, й інші закликали своїх виборців прийти та захистити демократію, і ті, й інші вигукували цілком правильні та справедливі лозунги на кшталт: «Банду – геть!», закликали відмовитися від бруду та маніпуляцій тощо. Навіть із першого погляду було незрозуміло, хто за кого.
Прихильники на мітинг прийшли, прихопивши із собою підкріплення: до когось приїхали побратими з інших міст, хтось організував молодь, яку із Кам’янцем пов’язує лише студентський квиток. Усі підготувалися – плакатів і прапорів було тільки трохи менше, ніж людей. Але найкраще підготувалася поліція, і, попри побоювання й анонсування провокацій, акції пройшли емоційно, проте без серйозних інцидентів. О десятій депутати вже разом співали Гімн України на початку роботи сесії. І це була їхня єдина злагоджена дія того дня.

СЕКРЕТАРЯ ОБРАЛИ, АЛЕ НЕ ПРИВІТАЛИ

Нагадаємо, що через політичні протистояння міська рада до 9 лютого так і не спромог­лася обрати секретаря міськ­ради та заступників міського голови. Щодо секретаря, то у вівторок депутати вдруге не підтримали пропозиції мера. Ще раніше безрезультатив­-ним виявилося голосування за Ірину ШЕЛЕПНИЦЬКУ від «Свободи», а тепер не зміг набрати біль­ше половини голо­-сів від складу ради Аракел МЕЖЛУМ’ЯН від «Слуги народу», який нині працює заступником голови РДА. За нього проголосували 16 депутатів, проти – 20, один утримався.
Депутатська група «Ми – ка­м’янчани», яка заходила в парламент із 19 мандатами, наразі продемонструвала, що має у своєму розпорядженні, як мінімум, ще голоси трьох депутатів від «Слуги народу», кот­рі не увійшли до однойменної фрак­ції та створили свою групу, – Андрія БОЙКА, Сергія ВЕДЕРНІКОВА і Сергія САМСОНЮКА. Кандидатуру останнього одразу ж винесли на голосування, як і планували вже давно. Озвучив пропозицію Сергій Ведерніков.
Цікаво, що перед виборами Сергія Самсонюка якраз майбутні члени групи «Ми – кам’янчани» критикували за партію, від якої балотується, та звинувачували в несплаті оренди за «Юність». Але, як відомо, ворог мого ворога – мій друг, отже, коли «Слуги народу» побили горшки між собою, і Сергій Іванович перестав демонструвати прихильність до мера, він, очевидно, виявився, на думку згаданої групи, кандидатом, якого можна пролобіювати.
Сергій Самсонюк набрав 21 голос – за, проти проголосували – 12, утрималися двоє.
У слові-подяці колегам обраний секретар міськради зазначив, що, якщо міський голова не накладе вето на це рішення, він готовий працювати.
А мер і справді може це зробити, бо на пропозицію депутатів привітати новообрано­го секретаря Михайло Посітко сказав, що це може бути зарано. Законом відведено 5 днів, аби мер визначився.
Отака карусель може тривати навколо більшості принципових питань. Хоч «Ми – ка­м’янчани» і ставлять кадрові ультиматуми завдяки більшості депутатів, але вето можуть подолати тільки дві третини голосів. Урешті, якщо помірятися голосами виборців, то за міського голову їх віддано набагато більше.
Інші кадрові питання – щодо заступників міського голови, керуючого справами і нового складу виконкому – так і не було ухвалено ні 9, ні 10 лютого. Пояснення просте: політичні опо­ненти натякнули меру, мов­ляв, ви пообіцяйте не накладати вето на рішення щодо сек­ретаря, а ми, може, й проголосуємо за вашу команду і старост.
До речі, Михайло Посітко вже вдруге презентував кандидатури людей, яких він бачить у своїй команді. Вперше – 15 груд­ня, а минулої п’ятниці було представлено додаткових кандидатів – зокрема, на посаді першого заступника він бачить Анатолія БЕВЗА, який має досвід роботи і в органах місцевого самоврядування, і в бізнесі.

ХОЧ У КОГОСЬ Є МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ

Наступного дня засідання сесії міський голова розпочав із гарної новини про те, що між Кабміном та Асоціацією міст України підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води, згідно із яким тариф на тепло та гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону не зростатиме, а підприємства комунальної теплоенергетики отримають газ в обсягах, що забезпечить сталий опалювальний сезон. Також Уряд погодився, що збитки комунальних підприємств, отримані від державного регулювання тарифів на тепло для населення в цьому опалювальному сезоні, будуть компенсовані до 1 жовтня 2021 р.
Щоправда, заступниця гендиректора з економічних питань КП «Міськтепловоденергія», депутатка міськради Світлана ЛЕНЬ повідомила колегам, що підприємство отримало додаткові умови, за якими підвищено ціну на газ, і поки що немає механізмів компенсації. А збитки підприємства за їх відсутності за рік можуть складати 40 млн грн. Немає також жодних преференцій підприємству і щодо доставки газу.
Хоча й знаємо, в якій країні живемо, все-таки жевріють сподівання на дотримання умов Меморандуму.
Саме це слово, озвучене на сесії, нагадало, що Кам’янець, який завжди пишався першіс­тю в отриманні Магдебурзь­кого права, має гарні традиції міс­цевого самоврядування. Зокрема, депутати міськради де­кількох попередніх скликань укладали Меморандуми про співпрацю всіх політичних сил на благо Кам’янця. І най­голов­ніше – дотримувалися власного слова, хоча б у частині взаємоповаги.
А ось нинішній склад ради та й самого міського голову взірцями дипломатичності не назвеш. Наприклад, у середу ледь до бійки не дійшло. При обговоренні питання щодо старост мер сказав депутату Михайлу ЖЕЛІЗНИКУ, що він не зможе стати старостою, бо не пройде держперевірки, згідно із законодавством про очищення влади. Михайло Дмитрович хотів використати право відповісти на репліку, зокрема, і про те, що виборчих посад це не стосується, але мер йому слова не надав…
Зчинився скандал, Сергій Самсонюк вийшов до трибуни і забрав у мера картку для голосування. Ситуація для Михай­ла Посітка не нова, ось тіль­ки в минулому скликанні він був по інший бік трибуни і сам забирав картку в попереднього мера. Якби всі політики па­м’ятали про карму, може, й робота в міськ­раді була б більш плідною.

ЗВЕРНЕННЯ: Є УХВАЛЕНІ, Є ПРОІГНОРОВАНІ

Під час сесії депутати підтримали ініціативу Василя КОБИЛЬНИКА (голова групи «Ми – кам’янчани») звернутися до керівництва області з проханням представити регіональний план дій щодо здійснення безкоштовної вакцинації проти COVID-19 у деталях.
Також дано доручення структурним підрозділам виконкому міськради на основі звернень від двох ОСББ (пр.Грушевського, 56 та Грушевського, 50) напрацювати текст звернення до керівництва краї­ни з вимогою переглянути тариф на природний газ для автономних котелень, як у вказаних будинках. А також заборонити облгазам відключати споживачам газ.
Проігнорували депутати звернення громадської активістки Валерії УХІНОЇ, яка зачитала резолюцію мітингу «Мер проти мафії», де є заклик до депутатів проголосувати за запропоновані міським головою кандидатури секретаря і заступників.
Не проголосували депутати і за проєкт рішення, підготовлений фракцією «Свободи» і озвучений її головою Іриною Шелепницькою, щодо посилення контролю в питаннях розпорядження комунальним майном і запобігання його протиправного знищення, де депутатка згадувала прикрі події навколо руйнації старого приміщення водолікарні. Проєкт набрав тільки 17 голосів «за».

ПРОГРАМИ – ЗАПОРУКА ПРОДУМАНИХ ДІЙ

Під час четвертої сесії депутати ухвалили низку програм. Їх перелік оприлюднила пресслужба міськради. Отже, затверджено:
– комплексну програму спільних дій Кам’янець-Подільського районного управ­ління поліції та міської ради щодо профілактики правопорушень і боротьби зі злочинністю на території міської територіальної громади на 2021-2025 роки. Вона передбачає, зокрема, придбання інтелектуальних відеокамер;
– цільову програму гарантування пожежної безпеки, розвитку інфраструктури підрозділів пожежної охорони в громаді на 2021-2025 роки;
– програму сприяння якісній бойовій підготовці в/ч 3053 Нацгвардії України, яка має на меті покращення навчальної, матеріально-технічної бази для підтримання боєготовності та ефективного виконання завдань;
– програму сприяння роботі об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо перевезення громадян, які направляються для проходження строкової та військової служби за контрактом у ЗСУ, і військовозобов’язаних, котрі призиваються на навчальні збори 2021 р.
Наступний крок – виділення фінансування на ці програми під час розгляду залишків перехідних коштів орієнтовно наприкінці лютого;
– програми «Оцифрування рентгенобладнання КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» міської ради» та «Організація проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів декретованих груп населення», яка передбачає безоплатний медогляд профпрацівників;
– програму соціально-економічного і культурного розвитку міської тергромади на цей рік;
– програму щодо залучення інвестицій в економіку міської територіальної громади на 2021-2023 роки.
P.S. 10 лютого сесія завершила засідання розглядом земельних питань. Із них розпочалася робота депутатів о 14.00 11 лютого. Щоправда, перед тим, за пропозицією Василя Кобильника і Сергія Самсонюка, визначено дату погоджувально-консолідаційної зустрічі керівників фракцій та міського голови. Отже, 15 лютого, на Стрітення, зустрінуться зима з весною та депутати з мером.