Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
19 Лютого 2021

ВИБРИКИ ХУРДЕЛИЦІ

Засніжило, замело і заморозило, – зима в останній місяць панування розгулялася не на жарт. Через її вибрики села опинилися в сніговому полоні, а люди – у пастці. Роботи вистачило всім: комунальникам, рятувальникам і навіть військовим.

ВЕЛИКИЙ РАЙОН РОЗГРІБАЛИ ВЕЛИКОЮ ТЕХНІКОЮ

Якщо місто стихія лише трохи злякала і вивела малечу на лижі та санчата, то районом роз­хазяйнувалася наповну. Місто відзвітувало, що є проблеми з територіями, приєднаними до Кам’янець-Подільської громади. За словами в.о. директора департаменту ЖКГ Олександ­ра БОДНАРЯ, хоч за вихідні й використано 240 тонн відсіву, однак не вистачає потужностей і техніки, щоб охопити всі села водночас. Узагалі без доїзду опинилися аж 23 населені пункти району. Добряче попередувало шляхи практично в усіх громадах Кам’янеччини. Мести як почало у минулі четвер-п’ятницю, то розгрібали дороги від завалів снігу аж до середини цього тижня. За станом на ранок середи, 17 лютого, лише одне село було без доїзду – Нововолодимирівка.
Як повідомили в Кам’янець-­Подільській РДА, найбільше постраждали Орининська, Ста­роушицька, Китайгородська і Жванецька громади. Менше зачепило і швидше впоралася зі сніговим колапсом Гуменецька громада, яка силами власного комунального підприємства розчищала дороги, в лідерах – і Слобідсько-­Куль­чієвецька ТГ. Як завжди, селянам підставили плече допомоги місцеві аграрії, підприємці, які взяли розчищення доріг у свої руки. Найбільше аграрії допомогли у Жванецькій, Орининській, Китайгородській та Староушицькій громадах. Хоча і їм було непереливки, не вся техніка могла впоратися із такими навантаженнями, грузла в снігу, ламалася, тоді на допомогу приходили війсь­кові.
Селяни розповідають, що дав­но таких заметів не бачили. З полів гнало на дороги з неймовірною силою, шар снігу місцями сягав до 1,5 метра. Он у Заліссі Першому, Параївці дорогу пробивали БАТом. А в Дерев’яному, Калачківцях, Привітному, Нефедівцях, Подільському, Лучках кучугури бульдозер зміг взяти. У Жванецькій зоні вправно справлялися не лише важкі трактори, а й військова техніка.
Залишилося 17 населених пунктів і без електроенергії. Перебої почалися в п’ятницю після обіду. А деякі села сиділи без світла по декілька днів.
Надовго запам’ятає цьогорічний день народження і депутатка Китайгородської сільради Євгенія Коритнік. Жінка три дні не могла потрапити з роботи додому: 12, 13, 14 лютого провела в дорозі. Так вона з міста, відпрацювавши зміну, з роботи їхала у рідний Субіч.
– Доїхали з чоловіком лише до Вихватнівців. Далі шляху не було, – згадує Євгенія Василівна. – На­збиралося нас таких мандрівників багато. Дзвонили і до місцевої влади, і до районної, на урядову «Гарячу лінію». Але справа так і не пішла. Грейдер, який приїхав 12 лютого, не зміг розчистити весь шлях. На «Гарячій лінії» нас запитали, чи маємо запас бензину, харчів. Харчі, на щас­тя, були, бо ж закупила для святкування дня народження, дітей чекала на суботу. Але не так сталося, як гадалося: в дорозі святкували і мій день народження, і день закоханих. 14 лютого під вечір заледве потрапили додому. Дякую машиністу буль­дозера Дмитру Бураному і майстру філії Кам’янець-Подільської ДЕД Анатолію Кравчуку, які вимучилися всі ці дні, аби пробити нам дорогу. Ночувати в машині чи у знайомих – ще пів біди. Хвилювалася за господарство, бо ж наші свині, котик, кури, кролики, песик також їсти хотіли. Просили родичів, аби занесли їм поїсти.
Більша біда сталася 13 лютого в Демшині, там у людей згоріла добротна кухня, дві пожежні машини не змогли через заметілі вчасно доїхати до них.
На щастя, шлях до села пробили, бо 15 лютого «екстрена» оперативно госпіталізувала до лікарні двох селян із коронавірусом.

РЯТУВАЛИ ЛЮДЕЙ І «ЗАЛІЗО»

Рятувальники у ці морозні дні працювали цілодобово і до сьомого поту, звітуючи погодинно про боротьбу із заметіллю.
Активно почали працювати ще з 11 лютого, коли поблизу с.Гуменці через негоду утворився затор з п’яти вантажівок. Їх ДСНСники відбуксирували в безпечніше місце.
Наступного дня, 12 лютого, працювали від ранку поблизу с.Княжпіль, визволяючи зі сні­гової пастки рейсовий автобус ПАЗ-3205, у якому перебували 10 людей. Між селами Патрин­ці та Демшин надавали допо­могу з буксирування 5 легко­вих автомобілів, врятувавши зі снігового замету 10 дорослих і 5-річну дитину. Витягували авто ВАЗ-2109, що з’їхало у кювет в с.Кульчіївці. В салоні перебували 2 людей, на щастя, ніхто не постраждав. Згодом допомагали доправити дітей із Китайгородського ліцею по домівках. Автобус з учнями загруз у заметі, без підмоги рятувальників не обійшлося. П’ятьох дітей на пожежному автомобілі довезли до с.Вихватнівці та передали батькам, а сімох – до Демшина. Попри надзвичайну пригоду, діти отримали море позитивних емоцій, бо давно мріяли проїхатися в пожежному автомобілі.
А ще відбуксирували на безпечну частину дороги два легкові автомобілі із 4 пасажирами поблизу села Баговиця, які застряг­ли через білосніжний килим, та надали допомогу з відкопування коліс грейдера, який чистив цю ділянку дороги від снігу й сам опинився у сніговій пастці.
Лише за одну ніч 13 лютого рятувальники відбуксирували ще 9 легкових авто, в яких перебували 24 людини. Замети перекрили рух поблизу Нігина та Сахкаменю. О 10 ранку працівникам ДСНС повідомили, що поблизу с.Фурманівка легковий автомобіль ВАЗ-2101 потрапив у сніговий замет, і меддопомоги потребує пасажирка, яку потрібно негайно доправити до міської лікарні. Авто відбуксирували на розчищену ділянку, а жінку на пожежній машині транс­портували до лікарні, де на неї вже чекали лікарі.
Доки більшість святкували в теплих домівках День святого Валентина, рятувальники були на передовій боротьби зі снігом, рятуючи людські життя. Майже опівдні в с.Цвіклівці витягували легковик зі снігу, в якому перебували двоє людей. Близько 15.00 отримали виклик, що потрібно відбуксирувати карету екстреної, яка виїхала до жінки з ознаками інсульту. Надзвичайники визволили «швидку» та надали допомогу з транспортування жінки в карету меддопомоги. Увечері в с.Панівці рятувальники відбуксирували легковик на безпечний відрізок дороги. У авто сиділи двоє дорослих і трійко дітей.
Не стояли осторонь від снігової катастрофи і поліцейські. Патрульні поліцейські Кам’янець-Подільського районного управління поліції допомогли водієві-іноземцю вантажного автомобіля, який 13 лютого потрапив у біду поблизу однієї з АЗС. Під час повороту в вантажівки відстібнувся напівпричіп. Водій самотужки не зміг зремонтувати автомобіль, тож патрульні допомогли йому знайти необхідні засоби та усунути несправність.

ВІЙСЬКОВА ТЕХНІКА ПРОБИЛА 90 КІЛОМЕТРІВ

Воювати із хуртовиною кинулися і військові. Як повідомив начальник відділення спецкореспондентів ІА АрміяInform
Андрій Агєєв, завдяки військовим, відновлено можливість транспортного сполучення, доставлення харчових продук­тів до магазинів, а з населеного пункту Чорнокозинці до пологового доставили породіллю. На прохання очільника Кам’янець-­Подільської райдержадмініст­рації Анатолія Бернашевського руку допомоги простягнули військовослужбовці Кам’янець-Подільської інженерної бригади.
– Із початком погіршення погоди, посилення вітру й великої кількості снігу у бригаді визначено групу військовослужбовців на гусеничній інженерній техніці, екскаваторах та іншій спеціальній інженерній техніці, які були напоготові 24 години на добу надати допомогу в ліквідації наслідків снігової стихії, – підкреслив заступник командира бригади з морально-психологічного забезпечення підполковник Юрій Нечитайло.
14-15 лютого військові інженери на БАТ-2 (бульдозер на артилерійському тягачі) розчистили від снігових заметів дороги до населених пунктів Привороття, Адамівка, Кізя, Шустівці, Чорнокозинці, Залісся, Параївка, Слобідка-Рихтівська, Кізя-­Кудринецька, Вітківці, Ластівці й Ісаківці. Загальна протяжність розчищених від снігу доріг сягнула понад 90 кілометрів.