Четвер, 25 Квітня 2024 р.
3 Вересня 2021

ПРИГОДИ ДОМУ ЄВРОПИ В КАМ’ЯНЦІ

У суботу, 28 серпня, концертом кам’янецького альтернативного дуету «Zapaska» закрився мобільний павільйон «House of Europe», один із найкращих донорів культурних та освітніх проєктів в Україні. Чим була діяльність павільйону для міста, і які враження від роботи закладу, запитуємо в людей, безпосередньо причетних до події.

Кураторка павільйону Ольга КУЧМАРГА відзначила хорошу активність кам’янчан у подіях, які організовував «House of Europe». Водночас відмітила інертність міської ради у відповідь на прохання працівників. Дівчатам із «Hou­se of Europe» ніхто так і не надав плану Польського ринку у векторі – й вони муси­ли самотужки під палючим липневим сонцем рулеткою вимірювати площу та вирішувати, як поставити павільйон, щоб він не заважав проходу до сувенірного містечка. Доводилося спереча­тися через банер із назвою міста, що висів під сценою, – в концепцію павільйону він не вписувався, але міськрада чіпляла банер назад, бо без нього сцена її працівникам видавалася оголеною. Багато крові павільйону попсував і орендар площі біля Ратуші: війна його парасольок і напівпрозорого синього ам­фітеатру так і не припиняла­ся. Не влаштовував і формат фільмів, які «House of Europe» привіз у місто для демонстрації: замість документалок про мистецтво йому хотілося б художніх стрічок. У Ольги Кучмарги в результаті склалася думка, що павільйону в місті були не дуже раді, й це особливо гостро відчувалося на контрасті з перебуванням павільйону в Миколаєві у липні.
По коментар ми звернулися до Вік­тора ГОДНОГО, спеціаліста відділу туризму міської ради:
– Мобільний павільйон дав місту новий досвід і можливості для людей, які мають ідеї та шукають ресурси на їх втілення. Як кам’янчани цим скористаються, можна буде дізнатися лише за рік. Із більших плюсів – адміністрація міста познайомилася з керівництвом «Гете- Інституту», «House of Europe», представниками креативних і культурних інституцій України. Формат роботи павільйону розрахований на діяльність у час пандемії. Але, коли зняли обмеження, формат часто викликав непорозуміння, починаючи від анонсування захо­дів, концертів, можливість прийняти обмежену кількість учасників, місця розташування (його було погоджено ще в березні). З висновків – потрібно розбудовувати в міс­ті інфраструктуру в напрямку проєктної діяльності (формувати відповідну аудиторію, стратегію розвитку, базу перспективних проєктів, а головне – відповідну комунікацію). Для організаторів павільйону міс­то зробило все, що не робиться для інших. Місце виділили, підключку і прибирання організували. Нагляд поліції, муніципальної інспекції та Нацгвардії забезпечили. Екран відключили, банери дозволили зняти, всі документи на розміщення робили, кран для розвантаження оранізували (але вони відмовилися, замовили свій). На всі запити, звернення депутатів, активістів постійно доводилося відписувати листи з поясненнями тощо, навіть пана Ковальського потіснили в туристичний сезон. Банер із Кам’янцем-Подільським розмістили в День Незалежності, бо сцена була порожня і виглядала не дуже. Просто в організаторів було своє бачення: все прибрати, нічого не анонсувати, нічого додатково не проводити.
Щодо векторного плану, то його в місті поки немає. Та за його створення вже взялися. По консультації в павільйон приходили багато людей. Спочатку дехто навіть ішов активно хейтити, а коли спілкувалися на місці, то трохи заспокоювалися, шукали, де можна долучитися і отримати підтримку ідей. Загалом досвід вийшов цікавий, і до цього часу не віриться, що все вдалося погодити, організувати.

Ірина ПУСТИННІКОВА.