Четвер, 28 Березня 2024 р.
17 Грудня 2021

«ВАЖКА НОША? ПІДИ КРАЩЕ ДОДОМУ!», АБО ДОЛЯ ГРОМАД У РУКАХ ПОЛІТИКІВ

Пік децентралізації – укрупнення районів – припав саме на той час, коли разом із потужною командою спеціалістів працював головою Кам’янець-Подільської РДА протягом 2020-2021 років. Тому й зобов’язаний роз’яснити обранцям – міським, сільським і селищним головам, а також депутатським корпусам, що реформа триває, і за результати роботи треба буде відповідати не лише своїми посадами, але й самими громадами. Якщо ви виграли вибори і зайняли такі омріяні робочі місця та депутатські крісла, то це ще далеко не перемога, однаково необхідно працювати, показувати результати, виводити свої громади на новий вищий рівень, покращувати життя мешканців у них, бо децентралізація ще не завершилася.

Анатолій БернашевськийЯкщо за два роки не буде позитивних показників розвитку, неспроможні громади укрупнюватимуть знову і знову, ніхто не триматиме трутнів, які тільки граються в політику, а для людей нічого не роблять.
Держава дає механізми, дає гроші на покращення інфра­структури громад, треба тільки вміти їх взяти. Наша команда до­вела це, виконавши такі роботи, про які раніше навіть не мріялося. Польотом фантазії називали дорогу до Старої Ушиці, мовляв, десятиліттями вона не бачила ремонту, то ще зо двадцять років не побачить. Хоча будівницт­во там важке, але перший етап робіт виконано, на другий проведені тендери, і працювати майстри почнуть уже навесні. Навіть дорогу в Колодіївці називали нереальним проєктом, але ж вона є. А що казати про кам’янецьку, дунаєвецьку об’їзні, які тішать водіїв.
З’єднали і туристичний марш­рут Кам’янець-Подільський – Сатанів. В Оринині частково відремонтували дороги. Щодо маршруту Товсте – Скала-Подільська – Орининський поворот, то Оринин включений до цього проєкту капітальним ремонтом, який охопить дороги, тротуари, освітлення. Тендери проведені.
Роботи розпочнуться в березні 2022 року. Слобідка-Рихтівська скільки просила ремонтів. Наша команда пообіцяла, що дорога буде, і вона є. В Колибаївці також дороги охопить капітальний ремонт, який протягнеться аж до мосту «Стрімка лань». Ремонтні роботи на самому мості заплановані з весни 2022-го, а їх закінчення – 2025 року. Виділено на нього понад 4 мільярди гривень. Відновили й будівницт­во стадіону в Кам’янці-Подільському, збільшивши бюджет із 14 мільйонів до понад 20 мільйонів.
У селі Кам’янка також ніхто не вірив, що буде дитячий садочок, що в Китайгороді будуватиметься нова школа, а проєкти на це все затверджені, проводяться тендери. Є проєкти, які ми заклали 2020 року, і вони працюють, деякі перенесли на 2022 рік. А чи є де нові? Де будуватимуться далі сполучення між туристичними родзинками краю?
Дороги – це артерії. Саме тому з них і починали відбудову країни, аби дійти до нового етапу – індустріальних парків. До них треба під’їзд. Держава дає громаді гроші, аби та створила місце для інвестицій, провела туди інфраструктуру і завела бізнес. Індустріальний парк – це сучасні промислові зони. Один уже створюють у Шепетівці. Там виділили 15 гектарів землі промислової зони, затвердили проєкт парку, наступного року робитимуть інфраструктуру: до­рогу, світло, газ за програмою Державного фонду регіонального розвитку. А далі анонсують бізнесу, що влада хоче там бачити: підприємство з м’ясопереробки, молокопереробки тощо. Чому Шепетівка може, а Кам’янець-Подільський – ні?!
Інші міста розробляють проєкти індустріальних парків на тери­торіях колишніх заводів. У нас мало таких? Або ж візьміть наш Будинок зв’язку, чим не індуст­ріальний парк? На одному поверсі, як приклад, швейний цех, на другому – сфера послуг, на третьому – інноваційні та ІТ-послуги, тематичні, юридичні послуги. Ще на іншому – заклади харчування. Уявіть, скільки нових робочих місць може з’явитися для бідного міста, де кам’янчани з вищими освітами не
можуть знайти роботи навіть за мінімалку. Для віддалених громад, як варіант, – розробка парків під логістичні склади. Альтернатива завжди є, її можна знайти. Повинна бути лише взаємодія влади і бажання працювати на результат.
Реальну роботу керівника
бачу в Староушицькій громаді, там селищний голова Сергій Тимчук – ефективний менеджер. Скільки він коштів залучив із Державного фонду регіонального розвитку, що всім іншим залишається тільки позаздрити.
А візьміть Гуківську тергромаду, вона була найбіднішою у цьому регіоні, але завдяки вмілому керівнику Петру Ільницькому стала спроможною, знаходить кошти на додаткові виплати медикам, освітянам, навіть при народженні діток дають батькам свою додаткову підмогу. Попри все, розвиваються Жванецька, Слобідсько-Кульчієвецька громади. Вони активно висвітлюють свою роботу, розповідають плани наперед. Чемеровецька громада завдяки тісній співпраці депкорпусу і виконавчої влади вирішує на сесії 500 питань за 2 години. Громадяни не стають заручниками політичної ситуації. Як наслідок, за такий короткий час тут побудували стадіон, школу, дитячий садочок.
На жаль, є і прогалини в багатьох керівників. Аналізуючи роботу тергромад і знаючи мож­ливості розвитку всіх 15 громад великої Кам’янеччини, то найпровальнішою є саме Орининська. Вона в глухому куті. Якщо порівняти її зі Староушицькою, яка віддаленіша і в рази бідніша, то розвиток в Оринині набагато проблемніший. Усе, що ми заклали минулого року, зведено нанівець. Готовий проєкт ЦНАПу до ладу не змогли довести, довго проводили тендери, тому піз­но почали роботи. Така тяганина неправильна, коли кошти є на рахунках, а їх вчасно не освоюють. Що вже казати про амбулаторію сімейної медицини. Аналізи є де робити, а чому не працює рентген? Який системний розвиток громади? Де проєкти на подальший ремонт доріг і розвиток інфраструктури? Десь загубилися чи не хотіли їх впроваджувати? Не хочемо працювати, а може, не вміємо?

Анатолій БЕРНАШЕВСЬКИЙ, ексголова Кам’янець-Подільської райдержадміністрації.