П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Грудня 2021

ПІДТРИМКА СКОРО В ДІЇ

Із 19 грудня всі українці, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусної хвороби і мають завантажений у Дії «зелений» COVID-сертифікат, зможуть отримати 1000 грн за програмою «єПідтримка».

ХТО І ЯК МОЖЕ ОТРИМАТИ 1000 ГРИВЕНЬ?

Для того, аби отримати грошову допомогу, потрібно бути повнолітнім громадянином України (програма призначена виключно для українців), пройти повний курс вакцинації та мати «зелений» сертифікат у Дії, оформити спеціальну банківську картку.
Аби оформити картку, потрібно в Дії зайти у розділ «Послуги» і натиснути кнопку «єПідтримка», обрати один із банків: Укргазбанк, Монобанк, Приват­Банк, А-Банк та Альфа-Банк (найближчим часом очікується поповнення переліку). Після цього на сторінці банку або в його мобільному застосунку створити віртуальну картку. Також її можна оформити, завітавши в банківське відділення. Державна програма діятиме до кінця 2022 року. Однак, щоб отримати свою 1000 вже цього року, потрібно залишати заявку до 29 грудня поточного року.

НА ЩО МОЖНА БУДЕ ВИТРАТИТИ КОШТИ

Отриману суму можна буде використати на придбання: книг (лише у книгарнях), абонементів у спортзал, залізничних та авіаквитків у межах Украї­ни, квитків у музеї, театри, кінотеатри та виставкові центри. Однак скористатися коштами на інші цілі буде неможливо. Оплата відбудеться успішно, якщо обраний товар проходитиме під відповідним МСС-кодом, який присвоюється торговій точці та характеризує напрям її бізнесу.
– Якщо захочеться купити светр у магазині, оплата не пройде, оскільки ця торгова точка має МСС-код «Одяг». Це саме стосується книг у супермаркетах. Але, якщо ви будете купувати квиток на потяг або в кіно, платіж пройде, оскільки ця торгова точка має відповідний МСС, що підпадає під програму «єПідтримки», – пояснила заступниця міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації МКІП Анастасія Бондар.
Кошти неможливо буде зняти готівкою, а також потрібно буде витратити не пізніше ніж за 4 місяці після їх отримання. Проте є змога розподілити кошти на декілька покупок. Після закінчення чотиримісячного терміну залишок суми повернеться державі.

Олександр ЩЕРБАТИХ.