П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Грудня 2021

НЕСТИ ЛЮДЯМ ТЕПЛО І СВІТЛО – НАША БЛАГОРОДНА МІСІЯ

Символічно, що професійне свято енергетики відзначають узимку, під час найкоротших світлових днів у річному циклі – в день зимового сонцестояння, коли їхня робота найбільше помітна. Разом із тим, це прекрасна нагода подякувати всім енергетикам за високу професійність і відданість справі. Адже кожен із них обрав непростий шлях, який потребує особливих технічних знань, постійного розвитку і надзвичайної відповідальності. А ще – виконувати благородну місію – нести людям тепло й світло! І без перебільшення буде мовлено, що нині не знайти важливішу галузь, ніж енергетична, від злагодженої роботи якої переважно залежить безперебійне функціонування промисловості, транспорту, зв’язку, соціальної сфери та комфорт в оселях кожного з нас.

Разом із тим хочу відзначити, що нинішній рік для енергетиків Кам’янеччини є досить знаковим, адже системна електрифікація населених пунктів нашого краю розпочалася рівно 110 років тому саме з губернського центру – міста Кам’янця-Подільського. Історичні джерела свідчать, що початком відліку будівництва комунальної електрич­-ної станції та централізованого освітлення міста над Смотричем є 31 серпня 1911 року. Того дня Кам’янець-Подільська міська дума розглянула питання про виділення ділянки на території міста під будівництво міської електростанції та внесення відповідних змін до міського генерального плану. 10 грудня 1911 року на засіданні Подільського губернського з питань земських та міських справ присутствія було заслухано доповідь про будівництво електричної станції в місцевості, запропонованій місь­кою думою, та погоджено внесення змін до плану міста. А вже через рік була введена в дію перша міська електростанція громадського користування.
15 грудня підприємець Ліп-Іуда Ландвігер і очолювана ним компанія подала електричне освітлення на Новий план, а з 22 грудня розпочала подавати його на інші вулиці міста. Два чотиритактні двигуни потужністю 110 кінських сил кожний через релейну трансмісію крутили динамо-машину постійного струму потужністю 144 кВт. Електро­енергією користувалися державні установи, міський театр, духовна семінарія, банки, освітлювалися центральні вулиці,
а також будинки місцевої еліти. Щороку електростанція вироб­ляла близько 200 тисяч кіловат-годин.
Звичайно, електрифікація сільської місцевості Кам’янеччини стартувала набагато пізніше і розпочалася з будівництва невеликих дизельних, паротурбінних та гідроелектростанцій.
І знову для нас є знаковим те, що рівно 70 років тому було створено Кам’янець-Подільсь­ку міжобласну експлуатаційну контору «Сільенерго», яка почала займатися електрифікацією краю, і область у 60-ті роки перейшла до централізованого електропостачання.
Історія свідчить, що першопрохідцям було нелегко, чимало проблем виникало і в ка­м’янчан. Але, завдячуючи невтомній праці, таланту й насназі декількох поколінь, нині у нас створено район електричних мереж із розвинутим потужним виробничо-технічним, інтелектуально-кадровим, фінансово-­економічним потенціалом, який є одним із найкращих структурних відокремлених підрозділів АТ «Хмельницькобленерго». Тому хочу від імені керівництва Кам’янець-Подільського РЕМ, профспілкового комітету з особ­ливою теплотою добрим словом згадати насамперед наших ветеранів (на жаль, деякі з них уже пішли за межу вічності), які стояли біля витоків становлення енергетики на Кам’янеччині, долали труднощі, не зупинялися на досягнутому і реагували на виклики часу: Леоніда Дитинюка, Микиту Фосійчука, Миколу Чорненького, Бориса Гнидка, Василя Решетника, Анатолія Гораша, Володимира Шубарського, Василя Трофанчука, Івана Барабаша, Миколу Чепелюка, Петра Фросинюка, Миколу Дулепу, Марію Колупаєву, Анатолія Хворостовського, Миколу Бароковецького та багатьох інших.
Приємно, що добрі справи, гарні традиції старшого покоління продовжують і примножують нинішні виробничники підприємства, молоді енергетики. І в сьогоднішньому нашому ефективному розвиткові, досягненнях, здобутках і визнанні – насамперед їхні вагомий внесок і заслуга. І, безумовно, керівника РЕМу, заслуженого енергетика України, Почесного професора ПДУ, Почесного громадянина Кам’янець-Подільського району, члена-кореспондента академії енергетики України Георгія ГРУБІ. Понад двадцять років
Георгій Борисович, як досвідчений капітан, справно обминаючи підводні рифи економічної скрути, непередбачені шторми та грози, утримує наш корабель на заданому курсі. Незважаючи на цьогорічну нелегку ситуацію в країні, пов’язану з економічною кризою, пандемією коронавірусу, наш колектив робить усе можливе для успішної діяль­ності, надійного енергопостачання міста та району. І кам’янецькі енергетики до професійного свята впоралися з усіма запланованими заходами та затвердженими показниками на 2021 рік.
Про успішність їхньої роботи свідчать такі цифри і факти: за 11 місяців поточного року в мережу РЕМу надійшло 545,050 млн кВт годин електроенергії, що на 130 млн кВт більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Цьогоріч відремонтовано понад 150 ліній електропередач ПЛ 0,4 кВ та ПЛ 10 кВ, протяжність яких становить більше як 20 кілометрів, модернізовано 37 (15 кілометрів) кабельних ліній, замінено на нові 250 за­лізобетонних опор, розчищено май­же 160 кілометрів трас по­віт­ряних ліній електропередач від порослі та бокових дерев. Усі ці роботи виконувалися під керівництвом головного інженера РЕМу Віктора ХВОРОСТОВСЬ­КОГО. Наразі нелегку і кропітку роботу структурного підрозділу РЕМу не можна уявити без злагодженої діяльності диспетчерської служби, транспортної, ремонтних дільниць. Не буде повністю розкрита картина трудових повсякденних буднів нашого колективу, якщо не відзначити професіоналізму та сумлінності фахівців відділу балансів, очолюваного Максимом ХМЕЛЮКОМ.
Важливим є той факт, що пра­цівники підприємства своєчасно і в повному обсязі отримують зарплату, за успіхи в роботі мають преміальні виплати та «13 зар­плату», при потребі людям на­дається матеріальна допомога. Адміністрація, профспілковий комітет постійно дбають про поліпшення побутових умов виробничників. Так, цьогоріч для їх підвезення до робочих місць, екскурсійних мандрівок при­д­бано автобус, у двох дільницях споруджено душові, за кошти підприємства працівники забезпечуються спецодягом тощо.
Словом, усе це вселяє надію на завтрашній день, і енергетики Кам’янець-Подільського району електромереж з упевненіс­тю дивляться в майбутнє, готові не зупинятися на досягнутому і робитимуть усе можливе й неможливе для своєчасного, якісного та безперебійного забезпечення електроенергією своїх 76 тисяч побутових і юридичних споживачів, створення їм тепла й затишку.

Анатолій СЕМЕНЮК, заступник директора
із загальних питань, голова профспілкового комітету Кам’янець-Подільського РЕМ.