Середа, 24 Квітня 2024 р.
24 Грудня 2021

ЯК ТИГРА ЗУСТРІТИ, АБИ ЦІЛИЙ РІК РАДІТИ

Із дванадцяти тварин східного гороскопа Тигр – найкрасивіший, найсильніший, асоціюється з військовою доблестю і відвагою, що для українців на восьмому році війни особливо актуально. Щоб сподобатися смугас­тому хижакові й заручитися його заступництвом у новому році, в ніч на 1 січня потрібно задобрити нового господаря їжею, одягом, інтер’єром. І хоча рік Тигра за китайським календарем офіційно розпочнеться 1 лютого 2022-го й правитиме аж до 21 січня 2023-го, нам у новорічну ніч потрібно докласти максимум зусиль, аби смугастик весь рік лагідно муркотів і забув про хижий норов.

ЄДИНА ГАМА, ЄДИНИЙ СТИЛЬ

Починаємо готуватися до свята з найголовнішого атрибута – ялинки. За фен-­шуєм, є декілька правил щодо місця її встановлення, яких потрібно дотримуватися, зважаючи на власні бажання. Аби посилити фінансовий потік, оберіть далекий лівий кут кімнати; знайти другу половинку або поліпшити особисте життя – правий кут; зміцнити здоров’я – центр кімнати. Щоб подружитися з господарем року, слід віддати перевагу «водяним» відтінкам: усім кольорам моря, срібляс­тому, білому. Крім води, ще одним символом нового року буде дерево, тому до кольорової гами можна додати відтінки пісочного, зеленого, золотого. А от хижих і котячих принтів варто уникати, бо Тигр не терпить конкуренції й не любить ділитися здобиччю. Варто придбати декілька іграшок чи фігурок у вигляді тигра і розкласти їх у квартирі. Таким чином залучите удачу й проявите повагу до символа року.
На вхідні двері можна повісити різд­вяний вінок. У передпокої відмінно буде виглядати новорічне панно і наклейки з новорічними побажаннями. Для прикрашання вітальні, спальні та інших кімнат можна використовувати улюблені гірлянди, ялинкові кулі, тематичні аплікації, гілочки хвої, банти зі стрічок, сніжинки, вирізані власноруч. Тепла й затишку додадуть і свічки, причому не обов’язково купувати дорогі дизайнерські. При правильному підході навіть найпростіші білі виглядатимуть ефектно. Як і правильно підібраний святковий зимовий текстиль, який налаштує на добро і приємні спогади: вовняні пледи, пухнасті подушки, новорічні постільна білизна, скатертина, рушнички й серветки.
Якщо ваш курс на екологічність, беріть шишки, палички кориці та сушені апельсини. Засушити апельсин для декору дуже просто. Спочатку його треба на­різати тонкими скибочками, викласти на тарілку, висушити в духовці за низької температури (50-1000С) близько 4 годин (усе залежить від товщини скибок та особ­ливостей духовки). Висушені апельси­ни можна розкласти в будинку або змайструвати з них гірлянду – акуратно зробити отвори, у центр приклеїти зірочки бодяну, протягнути в отвори мотузку. Повісити на стіну, вікно, ялинку або розкласти на святковому столі. Тим, хто справді хоче зробити приємне Тигру, астрологи радять прикрасити інтер’єр зеленню, яка нагадуватиме господареві року його рідні місця.
Головне – дотримуватися єдиної гами в кольорі й орієнтуватися на власні внут­рішні бажання.

СТИЛЬНО, МОДНО Й АСТРОЛОГІЧНО

Тигр віддає перевагу мінімалізму, тож навішувати на себе багато прикрас не варто. Слід надати перевагу масивним, аби привернути погляд хижака. Можна поєднувати срібло і золото, що нагадуватиме тигрячі смужки.
Готуючись зустріти 2022 рік, не можна вбиратися в те, в чому зустрічали Бика. Чому так? За східною легендою, якось в одній із сутичок Бику вдалося перемогти Тигра й ще довго висміювати його за це. Відтоді Тигр ненавидить ні биків, ні корів, тому за столом не варто вихваляти рік Бика, що минає.
Як розповіла «Подолянину» кам’янець­ка швачка й дизайнерка Наталія ГАВРИЛЮК, обирати святкові сукні та аксесуари треба в кольоровій палітрі, максимально наближеній до господаря року – Блакитного Водяного Тигра. Фасон суконь актуальний як міні, так і максі, на запах чи з вирізом, класичного крою або з воланами й прикрасами – паєтками, бахромою, стразами.
Синій та всі його відтінки (блакитний, бірюзовий) стануть прекрасним вибором для святкової сукні, бо синій пасує всім. Насичені його відтінки додають упевненості в собі, а при виборі світлих, блакитних можна створити романтичний та ніжний образ.
Чорні й білі сукні – вічна класика, а для новорічної ночі – ще й вишуканий варіант. Білі сукні обирайте не лише білосніжні, а й молочних відтінків. Чорні гарно виглядатимуть із перлинами.
Золотий і срібний – ці два яскраві кольори стали сенсацією у 2021-2022 році, але на щодень такі не одягнеш. Тому в новорічну ніч саме час бути яскравою й розкішною.
Пісочний, коричневий, помаранчевий й усі відтінки, максимально близькі до окрасу тигра, – на піку популярності весь цей рік.
Щодо тканин, то краще обирати натуральні – шовк, шкіра, замша та інші допоможуть створити витончений образ. Краще уникнути одягу агресивних червоних чи отруйно-кислотних відтінків.
У чоловіків кольорова гама така ж, як і у жінок. Синя сорочка – тренд новорічної ночі. А далі вже справа смаку – класичний костюм чи стильні джинси.
Також дизайнерка порадила, яким має бути макіяж, – яскравим і незабутнім, і з блиском, і з при родністю. І таке можна відмінно поєднати за допомогою «монохромного макіяжу», що передбачає використання всіх засобів для макіяжу у вигляді тіней, помади тощо в одній кольоровій гамі. Особливо ефектно в новорічному макіяжі виглядають інтенсивні кольорові підводки і не менш ефектні тони помад і блисків. До речі, саме блискучі фактури у вигляді тіней, глітера, блискіток, паєток і навіть стразів допоможуть створити дивовижної краси новорічний макіяж 2022-го.

ЩО ПРИГОТУВАТИ, АБИ ТИГРА ПРИЛАСКАТИ

Готуючи новорічний стіл, не забувайте про правило – чим більше, тим краще. Тигр – тварина, яка любить поїсти, тому й смаколиків потрібно готувати вдосталь. Це тварина м’ясоїдна, тому на столі м’яса має бути якомога більше і в будь-якому вигляді. Найкраще й найкорисніше – запекти, а не смажити. Вагоме місце займуть стейки, відбивні, м’ясні та ковбасні нарізки, бутерброди з паштетом, холодець, а ось рибу тигр не їсть, але й проти не виступатиме. Салати також мають бути на основі м’яса.
Астрологи радять, крім традиційних страв, які кожна господиня готує на свято, втілити в життя якийсь новий рецепт: Тигр на вдачу – новатор, тому обов’язково оцінить креативний підхід до кулінарії. Крім м’ясних продуктів, у цей Новий рік вітаються екзотичні овочі та фрукти. До десертів та алкоголю господар року невибагливий.
Отож, що ж покласти на новорічний стіл?
Основна страва – шашлик, запечена бараняча нога, жульєн, печеня в горщиках, курка або інший птах, приготовлений у духовці, рулька.
Гарнір – ціла відварена або запечена картопля, овочі-гриль.
Салати – ситні, з м’ясними інгредієнтами. Втім, аби меню не вийшло надто важким для травлення, радимо додати й декілька овочевих, наприклад, грецький чи з пекінської капусти.
Холодні закуски – бутерброди, м’ясні та ковбасні нарізки, свіжі овочі.
Десерти червоного та яскраво-помаранчевого кольорів. Підійде ягідне суфле, желе, торти з вишневим, абрикосовим або малиновим соусами.
Напої – негазовані. Вино, наливки, ком­поти, фруктові соки.
А от чого не повинно бути на новорічному столі-2022, то це корейських страв, бо корейці їдять м’ясо тигра, яке вважається там делікатесом, риби і морепродуктів, бо тигр не вміє рибалити, страви з коротких макаронів, гострих приправ і соусів.

СОКОВИТА РУЛЬКА З КУРКОЮ ТА ГРИБАМИ

Якщо ви ще думаєте, що приготувати, радимо святкову рульку. Для страви знадобляться: рулька – 1 шт., печериці – 200 г, курячі ніжки – 6 шт., цибуля – 1 шт., часник – 1 головка, сіль за смаком, перець – 2 ч.л., лавровий лист мелений – 0,5 ч.л., вода – 0,5 л.
Цибулю ріжемо чвертькільцями і смажимо на олії до рум’яності. Цибулю відкидаємо на сито, щоб стекло все зайве. Печериці ріжемо великими шматочками і смажимо на сухій сковороді до випаровування вологи. Часник пропускаємо через прес і змішуємо з лавровим листом та перцем.
Рульку ретельно миємо, очищаємо від шкірки, вирізаємо кістку. Якщо ненароком відрізали більше м’яса, не біда, його теж можна використати. Рульку та шматки м’яса змащуємо часником зі спеціями, добре втираємо руками. Цибулю змішуємо з грибами та викладаємо всередину рульки в один кут. Сюди ж укладаємо і куряче м’ясо. Скріплюємо рульку зубочистками або шпажками, якщо рулет у вас вийшов великий. Кладемо в гусятницю або каструлю з товстими стінками. Поміщаємо на ніч у холодильник.
Всипаємо перець горошком, лавровий лист, вливаємо воду і тушкуємо 4 години на повільному вогні. За потреби доливайте воду. За 40 хвилин до закінчення готування можна зняти кришку – рулька підрум’яниться. Витягнути м’ясо на тарілку двома лопатками, щоб рулька не розпалася. Витягнути зубочистки, порізати на шматки. Така м’ясна страва ви­йде смачною та соковитою.

САЛАТ «М’ЯСНИЙ»

Цей салат зацінять усі, хто збереться за святковим столом. Щоб його приготувати, знадобляться свинина – 0,5 кг,
яйця – 5 шт., мариновані шампіньйони – 300 г, голландський сир – 300 г, маринована цибуля, майонез – 1 пачка.
М’ясо відварити з улюбленими спе­ціями до готовності. Охолодити і розділити на тонкі волокна. Зварені яйця нарізати кубиками, як і голландський сир. Шампіньйони бажано брати маленькі, якщо ж великі – порізати навпіл.
Маринуємо цибулю. Спочатку ріжемо її кубиками. В банку наливаємо 250 г води, додаємо 65-70 г оцту, 50 г цукру й 0,5 ст.л. солі, додаємо цибулю, закриваємо і кладемо в холодильник на 1-2 години. Перед тим, як покласти в салат, її потрібно віджати. Все ретельно перемішати і змастити майонезом. За бажанням прикрасити зеленню.

ТОРТИК «ТИГРЕНЯ»

А на десерт приготуйте тортик, який точно оцінить володар року. Розрахований на 12 порцій.
Знадобиться: вершкове масло – 155 г, яйця – 10 шт., білки яєчні – 8 шт., жовтки яєчні – 1 шт., борошно – 130 г, пудра цук­рова – 265 г, какао – 20 г, борошно мигдальне – 150 г, цедра апельсина – 45 г, сік апельсина – 600 мл, шоколад чорний – 100 г, вершки (35% жирності) – 700 г, цукор – 210 г, желатин – 40 г, апельсин – 1 шт., сік лимона – 50 г, лікер апельсиновий – 40 г.
Насамперед готуємо шоколадну пас­ту: 80 г борошна і какао змішати та двічі просіяти через сито. 100 г вершкового масла кімнатної температури збити зі 100 г цукрової пудри до білої піни. Не припиняючи процесу збивання, поступово ввести 3 білки. З’єднати ці дві суміші й добре перемішати.
Застелити два дека пекарським па­пером розміром 24х32 см і за допомогою кулінарного шприца або пакетика ви­давити смужки з шоколадної пасти з нахилом 30 градусів. Помістити у холодильник на 30-40 хвилин, щоб тісто застигло.
Тим часом беремося за бісквіт «Джоконда»: 50 г вершкового масла розтопити та охолодити. Збити 4 білки з 15 г цук­рової пудри до стійких піків. Збити ра­зом 4 яйця, 150 г цукрової пудри і мигдальне борошно, додати 150 г звичайного борошна і 2 ч.л. цедри апельсина. Усе перемішати лопаткою. У два прийоми ввести збиті білки, перемішуючи лопаткою знизу вгору і по колу. В розтоплене вершкове масло, що залишилося, додати 3 ст.л. тіста і добре перемішати. Ввести масляне тісто в основне та перемішати лопаткою. Тісто виходить гладким та стікає з лопатки стрічкою. Дістати з холодильника деко з шоколадними смужками і нанести на них зверху тісто «Джоконда». Випікати в прогрітій до 190 градусів духовці 7-10 хвилин до золотистого кольору. Орієнтуйтесь на вашу духовку! Готовий бісквіт перевернути на чис­тий пекарський папір і зняти аркуш, на якому він випікався.
Готуємо шоколадно-апельсиновий мус: замочити 4 г желатину в 50 мл апельсинового соку. Шоколад розтопити, дати охолонути і ввести в нього 1 жовток та 0,5 ч.л. цедри, добре перемішати. Збити 1 білок до стійких піків. 200 мл вершків збити до м’яких піків. Нагріти сік, в якому замочений желатин, аби той повністю розчинився. Охолодити та ввести в шоколадну суміш, добре перемішати. З’єднати шоколад і вершки, перемішати лопаткою. Ввести білок і знову перемішати.
Переходимо до апельсинового мусу: 500 мл вершків збити до м’яких стійких піків. Замочити 30 г желатину в 250 мл апельсинового соку і дати набухнути. Нагріти до повного розчинення желатину та повністю охолодити, додати лимонний сік і 2 ч.л. апельсинової цедри. Збити 6 яєць (кімнатної температури) із цукром до збільшення в об’ємі втричі – не менше як 7 хвилин. З’єднати збиті яйця з апельсиновим соком, у якому розведений желатин, та вершками. Перемішати.
Збираємо тортик. Для цього бісквіт ріжеться повздовж на дві частини. Готуємо сироп для просочування: лікер змішуємо із 2 ст.л. апельсинового соку.
З одного бісквіта вирізати коло діамет­ром 22 см і помістити на дно форми малюнком униз (тобто, шоколадними смужечками донизу). З другої частини вирізати смуги шириною 10 см і довжиною, яка буде відповідати колу форми. Поміс­тити смужки, щільно притискаючи їх до бортів форми, малюнком назовні, тобто, шоколадні смужечки має бути видно. Просочити весь бісквіт за допомогою пензлика.
Заповнити половиною апельсиново­-го мусу та помістити на 15 хвилин у холодильник. Потім заповнити шоколадно-­апельсиновим мусом і знову покласти у холодильник. Завершити апельсиновим мусом, що залишився, і помістити у холодильник на 2-3 години.
Завершуємо приготуванням желе. Процідити апельсиновий сік, щоб ви­йшло 300 мл. Замочити 6 г желатину в невеликій кількості соку і дати набухнути. Потім розвести в нагрітому основному соку до повного розчинення. Апельсин нарізати тонкими кружечками та викласти зверху на торт. Залити апельсиновим желе, яке охолонуло, та помістити у холодильник. Готовий торт витягнути з форми й найкраще нарізати гарячим та сухим ножем.

Тож, нехай Новий 2022 рік не лише буде солодким, а й принесе у ваші домівки добро, злагоду, мир, благополуччя та міцне здоров’я!