Четвер, 25 Квітня 2024 р.
30 Червня 2022

ГНІЗДО УКРАЇНСЬКИХ ПАТРІОТІВ

Цього року «Пласт» святкує 110 років із дня першої пластової присяги. Це найстарша та найбільша молодіжна організація України. Вона налічує більше як 20 осередків по всьому світу. «Пласт» – це організація, яка допомагає молоді бути справжніми патріотами та лідерами суспільства. Вчить ставати кращими щодня, самоорганізовуватися та розвиватися. На сьогодні в кожній області України, крім окупованих територій, є по декілька осередків «Пласту».

У нашому місті також є представництво «Пласту», яке було засноване ще 30 років тому із проголошенням незалежності України, і восени буде святкувати свій день народження. Наразі осередок «Пласту» в нашому місті налічує близько 150 осіб і щороку збільшується. Адже з 2014 року, від початку АТО та відкритої агресії російської федерації, багато батьків реально зрозуміли загрозу та твердо прагнуть виховувати свою дитину в українських традиціях, а «Пласт» – саме та організація, яка має змогу допомогти їм у цьому.

У «Пласті» себе може знайти кожен, адже вона представлена в різних вікових групах. Кожна з них має свою назву та специфіку. Від 2 до 6 років – це «Пташата». Тут маленькі пластуни знайомляться з українськими традиціями спільно з батьками. Вчаться любити Бога та Україну, засвоюють ази патріотичного виховання спільно з батьками. Вчаться самостійності в іграх та майстерках.

Від 6 до 12 років – «Новаки». Ці діти вже самостійно приходять на пластові заняття, де здобувають базові знання з поведінки в природі та вміння її берегти. Вчаться цінувати та любити все, що пов’язано з Батьківщиною. Здобувають елементарні навич­ки орієнтування в місцевості, основ лідерства, правил дорожнього руху, безпеки та навколишнього середовища. Як правильно та екологічно мандру­вати. Вивчають і відроджують українські традиції, як-от різдвяні колядки, веснянки, гаївки, писанкарство тощо.

Від 12 до 18 років – «Юнаки». Це вже повністю самостійні діти, які вміють самоорганізовуватися, чітко і з дотриманням часу виконувати поставлені перед ними завдання. Вже можуть самостійно організовувати різноманітні акції та заходи, що мають на меті певну користь для суспільства. Зокрема, як для місцевості, в якій проживають і діють ці пластуни, так і для самої організації. Вчаться та практикують основи лідерства, тайм-­менеджменту, комунікації з різними людьми, виживання в дикій природі, не зашкоджуючи при цьому їй. Окремо діти вивча­ють основи військової справи.

Але після 18 років також можна бути в організації. Учасники до 35 років називаються «Старшопластуни», а після – вже «Сень­йори». Власне вони і займаються з дітьми від 2 до 18 років. Є їхніми провідниками та навчають переліченим навичкам. Але, крім цього, самі цікаво та з користю проводять час. Адже, щоб бути гарним виховником для дітей, потрібно самому постійно вчитися і розвиватися.
Для цього для дорослих плас­тунів існують різноманітні навчання, які в «Пласті» називаються вишколами. Лише пройшовши таке навчання, дорослі можуть почати роботу з дітьми.

Щороку в нашому місті «Пласт» організовує багато цікавих заходів, майстер-класів. I нині, з початком вторгнення російської федерації, активно працює на волонтерському та гуманітар­ному фронтах.

Можливо, ви неодноразово чу­ли, а може, й бували на таких наших заходах, як передача Виф­леємського Вогню Миру, «Дивогонка», Фестиваль повіт­ряних зміїв, змаг-похід «Мужність», майстер-класи з писанкарства, юнацька квестгра «Остання сто­лиця» в рамках однойменного фестивалю тощо. Більшість заходів, які проводить організація, спрямовані на об’єднання сім’ї, популяризацію екологічного і здорового способу життя, вивчення народних традицій та історії України.

Крім міських заходів, «Пласт» проводить літні та зимові табори з метою засвоїти на практиці теоретичні навички, які здобули протягом року, та оздоровити дітей на лоні природи, психологічно розвантажити й відволікти. Зазвичай табори поділяються за віком і різновидом. Зовсім маленькі «Пташата» таборують разом із батьками, а діти від 6 до 12 років – самостійно, але в спеціально призначених для цього місцях. Діти від 12 до 18 років таборують уже повністю в дикій природі. Сплять у наметах, самостійно готують їжу на вогнищі, вчаться за допомогою пил­ки та линви робити різноманіт­ні споруди, як-от столи, дошки оголошень, місця особистої гі­гієни тощо. Вивчають природу та те, як із нею взаємодіяти, не завдаючи шкоди.

Табори в «Пласті» бувають різ­ного спрямування: етнографічні, історичні, спортивні, мистецькі, велосипедні, мандрівні, археологічні. Усі вони мають мету виховати повновартісних громадян українського суспільства, лідерів.

Окремим пунктом варто зазначити напрямок військової під­готовки у «Пласті». Проводяться спеціальні навчання та табори для дітей військового спрямування. Багато пластунів захищають Україну з перших днів АТО. Так, 2015 року пластун Микола Гордійчук (Гризун) віддав жит­тя, захищаючи Батьківщину. На його честь було перейменова­но одну з вулиць нашого міста та встановлено пам’ятну дошку на будівлі одного з факультетів К-ПНУ ім.І.Огієнка, де навчався Микола. Саме «Пласт» та батьки допомогли Миколі стати людиною, чиє призначення мало значення.

Сьогодні так само багато дорослих пластунів захищають Україну від вторгнення російської федерації. Можна сміливо казати, що організація дала їм грунт для того, щоб стати сміливими та відважними захисниками. Можливо, якби 30 років тому, після проголошення Незалежності України, більшість людей звернулися до патріотичного виховання своїх дітей, якби відразу почали повертатися до нашого коріння та вивчати свою історію, можливо, історія писалася б інакше. Можливо, не отри­мували б щодня звістку про чергову смерть бійця, можливо, діти нині не ховалися б зі страхом у підвальні укриття під час повіт­ряної тривоги. Вивчали б українську літературу, українсь­ку історію, бо, як свідчить практика, ті, хто не вивчає історії, не вміють думати, аналізувати і потім нападають на інших зі своєю правдою.

Нашим дітям потрібне якісне дитинство, а «Пласт» його надає. Він допомагає батькам розвивати дітей. «Пласт» – це справж­ні друзі, які не оцінюють за останнім телефоном. «Пласт» – це те, чим можна пишатися. Це найбільша молодіжна організація України, яка виховує справжніх повновартісних громадян.

Контактний номер: 067-368-61-96.

Аліна ГОДНА, голова осередку «Пласт»
у м.Кам’янці-Подільському, старша пластунка.