«П’ЯТЬ КРОКІВ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ»
Таку назву має освітній проєкт, реалізований наприкінці минулого року Центром громадського здоров’я України за підтримки Бюро ВООЗ в Україні, ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», департаментом освіти та науки Хмельницької ОВА в партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування.
Проєкт охопив учнів 9-11 класів 100 навчальних закладів України в 7 областях. На Кам’янеччині, зокрема, до ініціативи долучилися Кам’янець-Подільський ліцей «Славутинка» Хмельницької обласної ради та Мукшо-Китайгородський ліцей Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради.
Щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування. Діти, які правильно харчуються, менш схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань і діабету. Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом, запобігає розвитку тривожності та депресії. Здорове харчування, питний ре-жим – основа фізичного й психічного розвитку дитини.
Протягом презентацій і практичних занять, що проводилися фахівцями Кам’янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (за активного сприяння адміністрації закладів), ліцеїсти та педагоги дізнавалися про основи здорового харчування, пропорції «тарілки здорового харчування», про шкоду трансжирів, снеків, фаст-фудів, солодощів для організму дитини, значимість чистої питної води, про важливість здорового способу життя.
На практичних зустрічах ліцеїсти обирали варіанти корисних продуктів для шкільного ланч-боксу, колективно формували «тарілку здорового харчування», супроводжуючи інформацією щодо користі зелені, овочів, фруктів, горіхів, насіння та поживної цінності натуральних нутрієнтів для підліткового організму.
Також ліцеїсти долучилися до Челенджу #здоровохарчуємосьвсієюродиною, в ході якого спільно з родиною готували страви за принципом «тарілки здорового харчування», монтували конкурсні відео та фото.
У підсумку заклади-учасники проєкту, переможці челенджу були відзначені грамотами та тематичними корисними брендованими подарунками, які мотивуватимуть учнів і надалі дотримуватися здорового харчування, привносити цю культуру до своїх родин і бути здоровими.
Надія КАНАРЧУК, лікар із гігієни дітей і підлітків Кам’янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».