Середа, 19 Лютого 2025 р.
23 Січня 2025

«П’ЯТЬ КРОКІВ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ»

Таку назву має освітній проєкт, ре­а­лізований наприкінці минулого року Центром громадського здоров’я України за підтримки Бюро ВООЗ в Україні, ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», департаментом освіти та науки Хмельницької ОВА в партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування.

Мукшо-Китайгородський ліцей«Славутинка»Проєкт охопив учнів 9-11 класів 100 на­вчальних закладів України в 7 областях. На Кам’янеччині, зокрема, до ініціати­ви долучилися Кам’янець-Подільський ліцей «Славутинка» Хмельницької об­ласної ради та Мукшо-Китайгородський ліцей Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради.

Щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування. Діти, які правильно харчуються, менш схильні до ожиріння, серцево-­судинних захворювань і діабету. Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом, запобігає розвитку тривожності та депресії. Здорове харчування, питний ре­-жим – основа фізичного й психічного розвитку дитини.

Протягом презентацій і практичних занять, що проводилися фахівцями Кам’янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (за активного сприяння адмі­ністрації закладів), ліцеїсти та педагоги дізнавалися про основи здорового харчування, пропорції «тарілки здорового харчування», про шкоду трансжирів, снеків, фаст-фудів, солодощів для організму дитини, значимість чистої питної води, про важливість здорового способу життя.

На практичних зустрічах ліцеїсти обирали варіанти корисних продуктів для шкільного ланч-боксу, колективно формували «тарілку здорового харчування», супроводжуючи інформацією щодо користі зелені, овочів, фруктів, горіхів, насіння та поживної цінності натуральних нутрієнтів для підліткового організму.

Також ліцеїсти долучилися до Челенджу #здорово­харчує­мосьвсієюродиною, в ході якого спільно з родиною готували страви за принципом «тарілки здорового харчування», монтували конкурсні відео та фото.

У підсумку заклади-учасники проєкту, переможці че­ленджу були відзначені грамотами та тематичними корисними брендованими подарунками, які мотивуватимуть учнів і надалі дотримуватися здорового харчування, привносити цю культуру до своїх родин і бути здоровими.

Надія КАНАРЧУК, лікар із гігієни дітей і підлітків Кам’янець-Подільського районного відділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».