Середа, 08 Травня 2024 р.
6 Листопада 2015

«FASHION DAYS ПОДІЛЛЯ»: ДНІ МОДНІ І ХОЛОДНІ

Колекції дизайнерів, які побували на подіумах Днів моди по всій Україні, підкорили експертів «Ukrainian Fashion Week» та публіку Тижня моди в Нью-Йорку, побачив і Кам’янець. Минулими вихідними покази сучасних українських брендів влаштував перший фестиваль моди і краси «Fashion Days Поділля», організований власницею модельної школи «ModAS» і салону краси «ArtStudio» Яною КОЗЛОВСЬКОЮ. Стільки струнких моделей, модних образів і стильних шоу в нашому місті ще точно не бачили. Втім охочих поглянути на них виявилося не багато. Чимало стільців у тентовому павільйоні, який вирішили розташувати на терасі комплексу «Старобульварний», пустували всі три дні «Fashion Days Поділля».

КОРОНУВАЛИ КАМ’ЯНЕЦЬКУ МІС

Перший фестивальний день, 30 жовтня, відкрили конкурсом краси «Miss Fashion Dreams-2015». Десятеро дівчат, котрі вирішили позмагатися за переможну корону, вражали не лише красою і грацією, але й цілою низкою талантів. Юних красунь чекали випробування модними дефіле, спалахами професійної фотокамери і строгими оцінками авторитетного журі.

На лаву експертів краси організатори посадили стиліста, професійну модель, учасницю «Міс Україна – 2000» Ольгу СНЕЖКО, суддю міжнародних чемпіонатів України та Європи Руслану Моделі в етнообразах Божени ФІЛАТОВОЇ ЦАХЛО, іміджмейкера Марію ПІОН, засновника ТОВ «Топ Косметікс» Катерину МАЛКОВУ, фотографа Лесю ГАРБАР, віце-президента торгової палати «ICC UKRAINE» Тараса ДЕМКУРУ.

Після декількох годин випробувань судді визначилися з фаворитками. Корону перемож-ниці та звання «Miss Fashion Dreams – 2015» отримала Єлизавета ТИМЧУК. Перемога в конкурсі принесла головній красуні ще й подорож на двох до «Буковеля» від Яни Козловської та сертифікат на фотосесію від Лесі Гарбар. Власні номінації своїм улюбленицям роздали й судді конкурсу: титул «Найстильніша міс» отримала Діана КОРЧИНСЬКА, звання «Міс креативність» та «Образ майбутнього» дісталися Євгенії МИКИЦЕЙ, «Міс фотогенічність» назвали Катерину КОВТУНЯК. У подарунок від журі дівчата отримали набори професійного стайлингу від «Schwarzkopf», професійні фотосесії та прикраси ручної роботи від дизайнера Ірини Ліманської.

Наступний день розпочався з лекторіїв запрошених гостей. З самого ранку авторитетний фахівець б’юті-індустрії Катерина Малкова розповідала присутнім про те, як змінити парадигму стандартного мислення. Про останні тренди сезону розповіла фахівець у сфері self-branding Марія Піон. Фотограф Леся Гарбар продовжила тему крізь призму фотомистецтва.

1 листопада про те, «Як налагоджувати відносини між людьми та вирішувати конфліктні ситуації», на своєму лекторії говорив радник голови Тернопільської ОДА Тарас Демкура.

У списку заявлених організаторами відомих гостей «Fa-shion Days Поділля» було й ім’я Влади Литовченко. Втім відома українська екс-модель, «Міс Україна – 1995» та голова Міжнародного фонду культурного співробітництва до Кам’янця так і не приїхала.

ЛЕГКЕ МЕРЕЖИВО І ВИШУКАНЕ ЕТНО ВІД ВІДОМИХ ДИЗАЙНЕРІВ

Із лекційного конференц-залу заходи «Fashion Days Поділля» перемістилися на подіум. У павільйоні, що розташувався на відкритій терасі комплексу «Старобульварний», розпочинався день «Етно-fashion». Незважаючи на холод, моделі стійко дефілювали подіумом у тонких сукнях.

У перерві між модними дефіле свій майстер-клас показав перукар Вадим ПОРЄВ. Відомий у столиці й далеко за її межами стиліст демонстрував свою майстерність на кучерявому волоссі «піддослідної» моделі, котрій просто на подіумі приборкував пухнасті локони.

Організатор фестивалю Яна КОЗЛОВСЬКА та «Miss Fashion Dreams» Єлизавета ТИМЧУКСвою неймовірну колекцію «Полісся», яка побувала на «New York Fashion Week», до Кам’янця привезла молода українська дизайнерка родом із Житомира Маргарита КОЗАК. Пропустивши традиції рідного краю крізь призму сучасної моди, вона створила неймовірні сукні із заквітчаного жакарду й тонкого шифону ручної роботи.

Етнічні мотиви переплелися й на сукнях кам’янецької дизайнерки Божени ФІЛАТОВОЇ. Її «Подільські забаганки» вбрали витончених моделей у вишиванки й гердани та викликали чимало оплесків присутніх на показі. Дизайнер Марина КОРЕШКОВА на модному подіумі презентувала колекцію «Вея». Декоровані горіхами, квасолею, кукурудзою, жолудями мереживні сукні, кожна з яких важить більше як два кілограми, на подіумі виглядали настільки ефектно, що здавалися повітряними. Погляди глядачі не відводили й від етноколекції киянки Елли КОВТУН. Традиційні українські сорочки, жупани і віночки в сучасній інтерпретації перетворилися на стильне вбрання для справжніх модниць. Креативний дизайнер Анна СТАРУШКО, чию колекцію цьогоріч відзначили на «Odessa Holiday Fashion Week», демонструвала кам’янчанам свої заквітчані «Дріади».

Кожна з колекцій дизайнерів, котрих уже встигли відзначити престижні фешн-конкурси та модні експерти, була, безперечно, варта уваги глядача. От тільки в павільйоні просто неба, де ближче до вечора ставало все морозніше, оцінювати неймовірної краси сукні та втілені моделями образи, на жаль, було майже нікому.

Не набагато більше глядачів біля модного подіуму зібрав і заключний день «Fashion Days Поділля». Хоча колекції, які фестиваль об’єднав у день «високої моди», були гідні гучних овацій. Колекція дизайнера Маргарити КОЗАК «Ключи от сердца»У заквітчаних тонким мереживом ніжних вечірніх сукнях моделі крокували під час показу Маргарити Козак «Ключи от сердца». Легке шифонове вбрання демонструвало вишуканість класичного чорного, білого і бежевого кольорів. Свіжу колекцію витончених весільних суконь презентувала Тетяна РИБАЧУК. Її «Кармен» милувала око білосніжними силуетами і актуальним кроєм. Тонкими матеріями своєї стильної колекції вражав і столичний молодий дизайнер Станіслав БІТУС, який майстерно показав гармонійне поєднання прозорих тканин із хутром.

Не менш легкою і пастельною була колекція «Modicum Animas», якою дизайнер Ірина ПІСКОВА вже встигла підкорити критиків і авторитетних фешн-експертів України. Оригінальним поєднанням фактур, тканин і образів дивувала Елла КОВТУН у своїй колекції «Рret-a-porte «Deluxe». Наче з гардероба Барбі, моделей вбрала Аліна СМІРНОВА, котра презентувала жіночні пальта і милі сукні зі своєї колекції «Куклы». Стильні осінні образи на подіумі «Fashion Days Поділля» моделі демонстрували на показі відомого одеського дизайнера Руслана ХВАСТОВА «Осенний поцелуй». Драйвом молодіжного стріт-стайлу подіум кам’янецьких Днів моди зірвав дует столичних дизайнерів Станіслава БІТУСА і Тетяни ЦАРИК, котрі показали колекцію свого бренда «Pizato».

НЕ ПІШЛИ НА МОДУ ДИВИТИСЯ, ЩОБ НЕ ЗАСТУДИТИСЯ

Фестиваль такого формату, безперечно, став для Кам’янця справжнім модним проривом. Утім чи то млява рекламна кампанія, чи то відсутність інтересу кам’янчан до таких шоу, а може, й банальна холоднеча в тентовому павільйоні не дозволили організаторам успішно провести перші «Fashion Days». У затяжних перервах між показами, які намагалися заповнити виступами танцюристів, співаків і навіть світловим шоу, ряди глядачів ставали все рідшими. Від холоду не рятували ані розваги, ані жарти, ані насправді видовищні колекції.