Середа, 08 Травня 2024 р.
26 Січня 2023

УНІКАЛЬНІ СВІТЛИНИ МИНУЛОГО

22 січня з нагоди Дня Соборності України на другому поверсі адмінприміщення міської ради було відкрито фотовиставку «Кам’янець – Соборна столиця України 1919-го».

Широкому загалу презентовано світлини, відтворені з оригінальних носіїв – фотопозитивних пластин, що зберігаються у Центральному державному архіві вищих органів влади та управління Украї­ни (ЦДАВО України). Більшість із представлених світлин публікуються вперше. Віднайдені фотографії вкотре доводять важливість Кам’янця-Подільського як Соборної столиці України, коли в місті розмістилися Директорія УНР на чолі з Головним Отаманом військ Української Народної Республіки Симоном Петлюрою, керівництво Західноукраїнської Республіки на чолі з Диктатором Євгеном Пет­рушевичем, військові підрозділи Армії УНР і Української Галицької армії, де вперше за декілька століть реально об’єдналися українці з різних куточків сучасної України для боротьби за свою незалежність. Також на трьох сітілайтах біля міської ради було розміщено інформацію і фото: Карту інституцій УНР і ЗУНР (Кам’янець 1919-го), Кам’янець – Соборна столиця Украї­ни, Присяга на вірність Україні.

Реалізоване є результатом спів­праці Центрального державного архіву вищих органів влади та уп­равління України, Кам’янець-Подільського об’єднання товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка та місь­кої влади.

Анатолій ПАЛАДІЙЧУК,
заступник голови Кам’янець-Подільського
об’єднання товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка.