П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
17 Квітня 2015

В ТУРСЕЗОН – КРІЗЬ ВІКИ

В ТУРСЕЗОН - КРІЗЬ ВІКИКультурні, гастрономічні та історичні сліди, які впродовж тисячоліть у Кам’янці залишали турки, поляки, литовці, вірмени і навіть римляни, вже через тиждень можна буде відшукати на декількох майданчиках Старого міста. Покрокувати «Кам’янцем крізь віки» запрошують під час офіційного відкриття туристичного сезону. 25-26 квітня до «Квітки на камені» туристів заманюватимуть не лише блиском її культурних перлин, але й ароматами смачної гігантської здоби, екстримом активних туристичних квестів, патріотизмом молодіжних акцій і яскравими перфомансами наймасштабніших фестивалів.

В ТУРСЕЗОН - КРІЗЬ ВІКИАби показати все й одразу, в Старому місті збудують десять різноманітних історичних майданчиків. Автентичність організатори гарантують, адже до облаштування атракцій уже долучають музейних працівників і реконструкторів, співаків і танцюристів, кухарів і пекарів, майстрів історичних костюмів і знавців давніх ремесел.

Епіцентром усіх заходів стане Український майданчик, що облаштує своє колоритне містечко на площі Польський ринок. Розважати публіку тут планують козацькими забавами, концертом фольклорних колективів і традиційними українськими смаколиками. Неподалік від Ратуші розміститься й майданчик епохи середньовіччя, про яку нагадає фестиваль «Форпост». Трішки далі, на площі біля готелю «Рейкарц», східними мотивами й ароматами запашної кави манитиме Турецький майданчик. У Магдебурзькому сквері, що неподалік від Кафедрального костелу, презентуватимуть звичаї польської общини. Дивуватимуть тут майстер-класами з полонезу, турнірами на шаблях і виставою «Пан Володиєвський».

Добі Литовського князювання майданчик відведуть на території фортеці. Вірменська община презентуватиме свою культуру біля Вірменського бастіону, що наповниться ароматами національної кухні й колоритними танцями. По сусідству свій культурний плацдарм матиме Римська доба, легенди якої оживуть на оглядовому майданчику біля Замкового мосту. Про епоху Київської Русі нагадуватимуть стріли луків і арбалетів, що літатимуть на Руській брамі. А у внутрішньому дворі Вірменського торгового дому старовинним співом і слов’янськи-ми хороводами приваблюватимуть до трипільсько-слов’янського майданчика.

Цікавинки Кам’янця сучасного демонструватимуть на Алеї закоханих, де свої перфоманси покажуть фестиваль сучасного мистецтва «Республіка», пивний «Октобер-фест» і молодіжний «Соборна-фест». Також молодь нашого міста, яка активно бореться за статус «Молодіжної столиці Європи – 2018», вже готує грандіозний флешмоб, що збере глядачів на площі Польський ринок.

Утім головною цікавинкою відкриття турсезону стане солодка фортеця, яку зведуть із трьох тисяч здобних пазлів на площі біля Ратуші. Замок із випічки, яку для кам’янчан готують кондитери «Українського кристалу», доручать майструвати діткам.

– Наші предки будували фортецю для захисту, але цього року ми хотіли б, аби вона була мирною і солодкою, – розповіла про мету акції директор департаменту гуманітарної політики Альона Кузема. – Її частинки зможуть не лише потрапити на стіл кожного, хто завітає на свято, але й поїдуть до наших захисників у зону АТО.

26 квітня обіцяє стати Днем активного туриста. На любителів екстремальних розваг чекатимуть динамічні квести, велопробіги та велоекскурсії. Можливості пізнавального, подієвого, ділового і зеленого туризму в Кам’янці розкриватимуть на регіональному туристичному форумі «Поділля – земля вражень», у рамках якого презентують віртуальну екскурсію містом у проекті «OpenUKRAINE». Крім того, саме під час відкриття турсезону відбудеться презентація екскурсії на електромобілі.

Детальна програма – у наступному номері «ПОДОЛЯНИНА».