Середа, 08 Травня 2024 р.
9 Червня 2017

КАМ’ЯНЧАНКА ВИПІКАЄ ЇСТІВНІ КАРТИНИ

Катерина Богонощук

Справжні їстівні картини створює кам’янчанка Катерина Богонощук (на фото). Своє солодке захоплення дівчина знайшла, будучи у декретній відпустці. На її пряниках розгортаються захопливі історії: як не діти збирають букети квітів, то птахи літають у небі. І всі ці творіння не якісь там примітивні малюночки, а деталізовані ілюстрації, на яких можна розгледіти навіть найдрібніші елементи.

Про можливість малювати на печиві дівчина дізналася з Інтернету. Там побачила фото пряників одного з кондитерів, надихнулася роботою і спробувала сама створити незвичні солодощі. Відтоді весь вільний час майстриня використовує для створення солодких картин.

– Катерино, маючи економічну освіту, ти вирішила присвятити себе випіканню та дизайну пряників. Не виникає відчуття, що займаєшся не тим?

– Навпаки. Нарешті знайшла улюблену справу. А коли бачу, з яким захопленням розглядають готові ласощі навколишні, то ще більше переконуюся в цьому. Тепер розумію, що працювати за спеціальністю, цілими днями просиджуючи в кабінеті наодинці з цифрами, нецікаво. Напевне, творча натура жила в мені завжди, але прокинулася лише з народженням сина.

– А як навколишні ставляться до твого захоплення?

– Саме рідні та близькі вселили віру в себе, дали поштовх займатися бажаною справою серйозніше. Пряникова смакота дуже подобається діткам, а це багато значить. Часто допомагає чоловік.

– Де набувала необхідні знання?

– Багато дізналася з Інтернету. Спочатку переглядала різні майстер-класи, вичитувала рідкісні рецепти, а вже потім практикувала на кухні. Всього навчилася у процесі проб та експериментів.

Спочатку знайшла хороший рецепт тіста. Завдяки йому не хвилююся щодо терміну придатності солодощів. Більше того, чим довше вони зберігаються, тим кращого смаку набувають. Інгредієнти обираю у спеціальних кондитерських магазинах. Барвники замовляю на американських сайтах, адже вони набагато якісніші від українських. Із натуральними теж працюю, але рідше, у них не такий насичений колір, і працювати з ними важче.

Використовую не спреди, а тільки вершкове масло, добавляю натуральний мед, яйця. Щодо прянощів, то щоразу підбираю якийсь особливий набір.

– Скільки ж часу потрібно, аби приготувати та розмалювати пряники?

Пряники, як картини– Усе залежить від складності та кількості роботи. Якщо пряничків партія, то їх пекти і розмальовувати легше, ніж, для прикладу, по одному різних. На складні зображення інколи доводиться витрачати й два дні, адже потрібно, аби кожен елемент картинки підсихав. Якщо ж нанести весь малюнок відразу, всі кольори можуть розтектися.

– Що найбільше любиш малювати?

– Залежно від настрою. В мене немає одного конкретного напрямку. Часто малюю в жартівливому стилі, а інколи – прованс. Також люблю створювати дитячі малюнки з різними мультяшними героями.

– Наскільки ж прибутково займатися улюбленою справою?

– Я лише опановую пряникове мистецтво, тож інколи витрачаю більше, ніж отримую. Але для мене найголовнішим є процес, який заспокоює, приносить душевну гармонію.

– А які плани на майбутнє?

– Планую проводити майстер-класи. Хоч ще й сама намагаюся вдосконалювати свої вміння, але діток би навчала. Впевнена, що зробити таке може кожен, головне – захотіти. Створювати смачну красу неважко. Трішки терпіння, наполегливос-ті – і все вийде.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.