Субота, 27 Квітня 2024 р.
30 Грудня 2010

НА МЕЖІ КАТАСТРОФИ

Наскільки важким може бути понеділок, добре знає колектив КП «Міськтепловоденергія», котрий понад добу ліквідовував велику аварію на теплотрасі, внаслідок якої майже половина міста залишилася без тепла та гарячої води. І це був тільки початок – вночі сталося ще сім серйозних поривів на тепломережах.

Коли вранці 27 грудня надійшло повідомлення про те, що стався порив на центральній тепломережі на пр.Грушевського, планувалося, що за день аварію буде ліквідовано і теплопостачання відновиться, проте вечір і ніч підготували ще низку неприємних сюрпризів. Загалом за добу сталося 10 серйозних поривів.

Усю ніч працювали три аварійні бригади: районів теплових мереж «Південний» і «Північний», аварійно-диспетчерської служби. Під ранок до роботи залучили додатково ще 2 бригади. Проте додалися ще пориви, ліквідація яких тривала до 29 грудня. Аварії трапилися поряд з будинками за адресами: вул.Драгоманова, 19; Данила Галицького, 9; Фрунзе, 6; Фрунзе, 5а; пр.Грушевського, 72; вул.Гунська, 22; Соборна, 19-21; Гагенмейстера, 6, і в районі пологового будинку. Особлива увага приділялася тому, щоб не допустити повного зупинення подачі тепла саме у пологовий будинок, де знаходяться найбільш вразливі до холоду мешканці нашого міста. 

На ранок 28 грудня без тепла залишалися 118 будинків. Удень вдалося в місті майже повністю відновити теплопостачання, увечері без тепла залишалося ще 5 будинків. Уночі вдалося подати тепло ще у два будинки, а 29 грудня теплопостачання було відновлено повністю.

– Людям довелося працювати без відпочинку добу, – розповідає директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК. – Ми змінювали один одного, щоб мати можливість відпочити хоча б 1-2 години, інакше наші працівники просто падали б з ніг. І це при тому, що ми не знали, чого очікувати далі, адже за добу сталося 10 аварій! Втім головне – не панікувати, а виконувати свою роботу. Ми навіть через радіо звернулися до людей, щоб вони повідомляли нам, якщо десь виявлено витікання води. Таким чином ми разом швидше подолаємо цю ситуацію.

За словами Валерія ГОРДІЙЧУКА, причинами такої кількості поривів за одну добу, перш за все, треба назвати зношеність наших мереж, які вже відпрацювали по два (а то і більше) терміни. Фахівці розповідають, що інколи доводиться викопувати труби, які нагадують решето. По-друге, у п’ятницю відбулося декілька перебоїв з електропостачанням, через що неодноразово зупинялися насосні станції. Їх запуск міг призвести до гідроудару. Проте остаточної відповіді на це питання поки що немає.

Хвилює як керівництво МТВЕ, так і міську владу той факт, що коли сталася аварія, то виявили, що немає чим працювати. В екстреному режимі довелося купувати пересувну електростанцію та обладнання для зварювальних робіт. Запасу труб не було зовсім. Отже, питання потребує серйозної уваги та фінансування.

Вероніка ВЛАСЮК, прес-служба КП «Міськтепловоденергія».