П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Травня 2014

НАВЧАТИ ВІЙСЬКОВИХ У НАС «ОБТЯЖЛИВО І НЕДОЦІЛЬНО»

У вівторок на сесії міської ради секретар міськради Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ зачитав депутатам відповідь Міноборони на звернення наших народних обранців щодо відновлення військово-інженерного інституту в Кам’янці-Подільському.

Департамент військової освіти МОУ зазначив, що в Україні наразі створено ефективну систему підготовки військових фахівців, і Академія сухопутних військ ім.Петра Сагайдачного задовольняє потреби ЗСУ, зокрема за інженерними спеціальностями.

Також у листі йдеться, що ще 2011 р. інспекторською групою Головної інспекції МОУ спільно з офіцерами Генштабу ЗСУ вивчалась спроможність факультету військової підготовки К-ПНУ ім.І.Огієнка готувати сучасних офіцерів-спеціалістів інженерного профілю.

Висновки інспекторів свідчать про те, що навчально-матеріальна база закладу застаріла; інтеграція колишнього вищого військово-інженерного командного училища в цивільний навчальний заклад призвела до втрати значної частки суто військових аспектів підготовки майбутніх офіцерів. На утримання факультету військової підготовки 2010 р. було витрачено понад 23,8 млн.грн. за умов підготовки лише одного виду оперативного забезпечення – інженерного, а випускників 2010 р. було лише 37 офіцерів (витрати на одного – 644 тис.грн.). Для порівняння наведено дані Академії сухопутних військ, де витрати на одного випускника складали 278 тис.грн.

Висновок Міноборони невтішний для Кам’янця: «враховуючи зазначене, на сьогодні відновлення факультету військової підготовки К-ПНУ є економічно обтяжливим і недоцільним».

Шкода тільки, що фахівці Міноборони так і не зрозуміли, що звернення депутатів міськради цього року було продиктоване нинішньою складною ситуацією в країні та загальним станом нашої армії. Поважні чини не стали переобтяжуватися переглядом питання з погляду сучасних подій, а відмахнулися від звернення інформацією з перевірки трирічної давності.