П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
9 Січня 2015

ПОДАТКОМ ОБКЛАДУТЬ, ПРОТЕ НЕ ВСІХ

Уже з першого дня 2015 року власникам розкішних легковиків доведеться розкошелитися. Пригальмувати бажання водіїв їздити на новенькому автомобілі з потужним двигуном примусить новий транспортний податок. Ним обкладуть як фізичних, так і юридичних осіб – власників автомобілів із об’ємом циліндрів двигуна понад 3000 куб.см і молодших як п’ять років. 

Господарі таких легковиків сплачуватимуть до міської скарбниці по 25 тис.грн. за один автомобіль щороку. Якщо вік автомобіля перевалить за п’ять років, від сплати податку водія буде звільнено.

– Податкові повідомлення – рішення про сплату транспортного податку надсилатимуться податковою інспекцією фізичним особам за місцем реєстрації до 1 липня поточного року, – пояснює заступник начальника Кам’янець-Подільської ОДПІ Анжела ГНАПІНСЬКА. – Сплатити податок водії змушені будуть упродовж 60-ти днів з дня вручення повідомлення. Щодо юридичних осіб, то вони мають самостійно обчислити суму податку і до 20 лютого подати декларацію до податкової. Сплата податку для них відбуватиметься авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, рівними частками.

У разі зміни господаря автомобіля, податок сплачуватиме попередній власник за період з 1 січня до початку того місяця, в якому він втратив право власності, а новий власник – починаючи з місяця, в якому набув цього права.

Наразі ми спільно з правоохоронцями працюємо над формуванням кола платників податків транспортного збору.

Якщо вищезгаданий податок торкнеться, скажімо, небідних людей, то інше податкове нововведення – 2015 завдасть удару по гаманцям пересічних кам’янчан. Якщо 2014 р. оподатковувалися квартири площею понад 120 кв.м і будинки – 250 кв.м, то цьогоріч введено інші правила. Непереливки буде власникам квартир площею понад 60 кв.м та будинків – понад 120 кв.м. Їм раз на рік доведеться сплачувати податок на нерухомість у розмірі не більше як 2% від мінімальної заробітної плати за 1 кв.м площі, що перевищує ці розміри. Якщо мінімальна зарплата на 2015-й становить 1218 грн., то максимальна ставка податку становитиме 24,36 грн. за кв.м. Однак зменшити розмір ставки податку, збільшити обсяг пільгової площі, яка не підлягає оподаткуванню, чи надати пільги під силу місцевим органам влади.