П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Червня 2010

БУТИ СЛІДЧИМ – МАТИ МІЦНІ НЕРВИ

Нині телевізійні канали заповнені найрізноманітнішими фільмами про міліцейські будні. В них можна побачити більшу частину справжньої роботи правоохоронців без прикрас. I тим будням особливо не позаздриш – ненормований робочий день, протягом якого вирішується не одна людська доля. 

слідчіНайчастіше в кадр потрапляє робота слідчих, адже вони є своєрідним міліцейським складом, на якому впорядковуються та приводяться у відповідність до закону всі справи та напрацювання оперативників. Ця служба не вбачає слабкодухості та дилетантства, вимагає міцних нервів і першокласної підготовки. Слідче відділення у райвідділі міліції очолює капітан міліції Віталій КОЗЯРУК. У його підпорядкуванні ще троє слідчих: старший слідчий старший лейтенант міліції Олександр МОСКАЛЬЧУК, слідчі капітани міліції Микола СПАСЮК, Тарас ВАСИЛИШИН і лейтенант міліції Iгор ЗЕЛIНСЬКИЙ.

Відверто кажучи, від роботи слідчих залежить подальше розслідування будь-якої справи. Тож, виїжджаючи на місце події, оглядають його дуже ретельно, аби не упустити важливих деталей. 

– Для пересічних громадян наша робота може виявитися цікавою, – каже Олександр МОСКАЛЬЧУК, – для нас же вона буденна. Спочатку, коли лише приходиш на службу, все здається новим і цікавим, а коли звикаєш, ставишся до всього спокійно.

I справді, коли звичайна людина може побачити труп і жахнутися, то правоохоронці таких емоцій намагаються уникати, хоч це і дуже складно зробити. Лише уявіть, часом трупи можуть лежати місяцями, а потім, коли їх знаходять, саме слідчим доводиться виїжджати на виклик і реєструвати подію. Влітку це звичне явище. Люди, нехтуючи правилами безпеки на воді, часто не справляються зі стихією. I в кращому випадку тіло вдається одразу витягнути з води, а якщо на його пошуки витрачається тиждень, місяць?..

Взагалі, як підмічають слідчі, злочини часто-густо носять сезонний характер. Навесні та восени у деяких людей загострюються психічні хвороби. Хтось знає, що він хворий, хтось – ні. Як результат, – скоєння згвалтувань, убивств. Так, нещодавно мали місце обидва ці випадки. В одному з них юнак згвалтував жінку похилого віку, в іншому – син убив матір.

Влітку не обходиться без хуліганств, розбоїв, тілесних ушкоджень, а от ближче до зими частішають факти крадіжок. Взагалі, крадіжки особистого майна в районі та місті – явище досить поширене. I якщо в місті крадуть переважно мобільні телефони, гроші, рідше особисті речі та ювелірні вироби, то в селі поширеними є крадіжки з господарств. Після прийняття законодавчих змін щодо пониження мінімальної вартості майна, за крадіжку якого наступає кримінальна відповідальність, кількість справ стрімко зросла, адже за вкрадену курку чи гуску наступає не адміністративна, а вже кримінальна відповідальність. Тож навантаження на слідче відділення колосальне.

– Дуже тяжко всім догодити, – зізнаються слідчі. – Кожен хоче, щоб було так, як він хоче, а не інакше. Мало кого цікавить, що все повинно відбуватися в правовому полі. Iнколи з потерпілою стороною важче працювати, ніж зі злочинцями. Коли останні знають свою провину та міру відповідальності, то перші часто бувають занадто жорсткими та упередженими. Щось не влаштовує, одразу біжать скаржитись у прокуратуру. Ми ж, замість того, щоб займатися іншими справами, мусимо перебувати між двома вогнями.

Таке життя між молотом і ковадлом легким аж ніяк не назвеш. З іншого боку, нудьгувати часу немає. Кожного дня нова робота, завдання, справи, які потрібно вирішити.

Зважаючи на те, що наш район – один з найбільших у країні, це також відбивається на роботі правоохоронців: поки виїхав на місце події, поки оглянув і все задокументував – півдня пролетіло. Слідчі, які раніше працювали в міськвідділ міліції, а тепер перейшли в район, кажуть, що його протяжність забирає час. I якщо в місті на місце події можна легко дістатися, то в районі так не виходить. Знову ж таки, недостатнє транспортне забезпечення працівників міліції. В місті немає незаконного вирубування лісу, немає фактів браконьєрства, коли чомусь у нерест людям конче треба порибалити. З приходом літа що не день – то виявлення факту незаконного вирощування маку чи коноплі. Всі ці справи рано чи пізно потрапляють у слідче відділення, з якого і починається розслідування злочину. В обов’язки слідчого входить проведення допиту підозрюваних, свідків, потерпілих, огляд місця скоєння злочину, проведення обшуку, слідчих експериментів, пошук доказів, з’ясування причин та умов скоєння злочину, аналіз зібраних даних, ведення документації та багато іншого. Тож слідчий – це, швидше, не професія, а поклик душі, адже лише віддані справі люди можуть працювати тут.