Неділя, 28 Квітня 2024 р.
15 Травня 2015

«ЖИТТЯ МАРІЇ» ВУСТАМИ ЖАДАНА

«Нова книга Сергія Жадана продається тут! Поспішайте, залишився передостанній примірник», – кричав біля Ратуші директор літературної корпорації «Meridian Czernowitz» Святослав Померанцев.

«ЖИТТЯ МАРІЇ» ВУСТАМИ ЖАДАНАПовільно спорожнюючи дорожню валізу, видавець із завидною швидкістю розпродував кам’янчанам книги одного із навідоміших сучасних українських письменників. 1 травня в нашому місті Сергій Жадан презентував свою нову збірку «Життя Марії». Просто із фестивальної сцени, що на травневі свята розгорнулася на площі Польський ринок, популярний поет, перекладач і активний громадський діяч читав поезії з нової збірки, пригадував вірші, які його просили продекламувати глядачі, й безвідмовно фотографувався з кожним, хто підходив по автограф.

Щирих слів і чорнил поет, перекладач і активний громадський діяч не шкодував. Тож, ледве запримітивши улюбленого письменника, прихильники творчості Жадана ще до початку презентації шикувалися за ним у чергу. Охочих послухати улюблені поезії в прочитанні автора біля Ратуші зібралося чимало. Пощастило не лише кам’янчанам, але й гостям нашого міста, котрих цього дня в нас не бракувало. Молодь в унісон із Жаданом промовляла рядки його найвідоміших віршів. Люди старшого віку уважно вслуховувалися в актуальні римовані рядки молодого поета в потертих джинсах.

– Наша країна змінилася, змінилося її повітря. В ньому надто багато швів і розривів, – розповів «Подолянину» Сергій Жадан. – Їх потрібно чимось заповнювати. Можна спробувати зробити це віршами. Книга «Життя Марії» складається із двох розділів. У першому вміщено шістдесят віршів, у другому – двадцять перекладів поезій Чеслава Мілоша. Вірші тут різні. З одного боку – публіцистичні, в яких знайшли відображення воєнні дії на сході, а з іншого – там багато приватної лірики. Тому зрештою все це вдалося скласти в свого роду щоденник.

У Кам’янці презентація «Життя Марії» відбулася в дещо несподіваному для письменника форматі. Свої вірші він читав на сцені посеред гамірної площі з торговими ятками, вуличними розвагами і звуками репетиції музичних номерів, що невдовзі лунали з тієї ж сцени.

– Коли, приїхавши до Кам’янця, я побачив, що виступати мені доведеться з такої великої сцени, подумки собі сказав: «Ну от, знову це нікому не буде потрібно…». Але насправді все вийшло дуже добре. Видно, що тут зібралися люди, які чекали на мій приїзд, готувалися, що їм це було цікаво. Глядачі, котрі прийшли на зустріч, не випадкові перехожі. Було приємно бачити, що багато хто стояв у натовпі зі своїми книгами. Я такого не очікував, хоча виступати доводилося в різних місцях і обстановках.

До вашого міста приїжджаю вже не вперше. Багато років тому були тут із групою письменників, але ці краї знаю не надто добре. Власне тому нині й їздимо Україною, аби більше дізнатися про її міста. У турі з «Життям Марії» Кам’янець став уже двадцять третім у списку. Далі маємо тиждень канікул, а потім вирушаємо на південь: Миколаїв, Маріуполь, Одеса, Херсон. Завершуватимемо презентацію на Луганщині. Групою письменників навідаємося до військових, проїдемося по школах і дитячих будинках.