Понеділок, 06 Травня 2024 р.
6 Травня 2016

ЩО ЗАПРОПОНУЮТЬ «БАРДОПОЛЯ»?

Крім подружжя Ігоря Жука та Ірен Роздобудько, інтерв’ю з якими розпочинається на першій сторінці, учасниками вечорів авторської пісні «БардоПоля» будуть ще багато цікавих і відомих митців.

Представимо виконавців, яких можна буде почути протягом 14-15 травня на майдані Польський ринок.

ГАСТРОЛЬНА КАРТА УКРАЇНОЮ І БІЛОРУССЮ

Знаного співака Олега Сухарєва ми впевнено можемо називати своїм – саме у Кам’янці він виріс, провів юні роки, навчався у ЗОШ №7 та харчовому коледжі.

Олег Cухарєв– З музикою я знайомий із самого дитинства, – розповідає Олег. – Три роки навчався в районній музичній школі по класу кларнета. Крім того, батько в мене – професійний музикант. Перші спроби грати на гітарі та писати власні тексти зробив у 13-14 років. Вирішальним став переїзд до Києва, де 1996 року я нарешті зібрав повноцінний склад гурту, який, з подачі кам’янецького товариша, назвали «Самі свої». І, крім того, почав брати активну участь у різноманітних фестивалях авторської пісні.

Звісно, рок-гурт «Самі свої» у звучанні більш наповнений і драйвовий, ніж бард Олег Сухарєв. Але нині я частіше виступаю сам або з акустичним складом свого гурту – МКБ «Гречка є!». Моя гастрольна карта сьогодні пролягає містами та містечками України і Білорусі. Білоруси найбільш близькі нам як історично, так і мовно: вони все розуміють без перекладу і зайвих пояснень.

Олег Сухарєв співатиме 14 травня, о 19.00. 

БДЖОЛИ ВИСТУПАМ НЕ ЗАВАДА

Віктор ПашникБард і бандурист Віктор Пашник добре знайомий кам’янчанам. Деякий час він навчався в нашому національному університеті. Мандрівне життя з виступами принесло йому популярність. Два роки тому Пашник давав концерт і в Кам’янці. Відтоді в його житті дещо змінилося. 36-річний «Кобзар Шкрум» усе-таки «заземлився» в рідному селі Кулачківці на Прикарпатті. Завів бджіл, доглядає ставок… А ще рік тому в нього народилася донька. Втім гастролі не кидає.

– Виступаю всюди, куди мене звуть, – розповідає Віктор. – На концертах, у школах, просто неба. Зрідка волонтерю. З’явилися нові пісні, але про війну писати не хочу.

Виступ Віктора Пашника заплановано на 14 травня, о 20.00. 

«ПРОПАЛА ГРАМОТА» – У ВІДПУСТЦІ, НЕЧИТАЙЛО – НА КОНІ

Павло НечитайлоПобачимо ми на «БардоПолях» ще одного кам’янчанина – Павла Нечитайла, відомого своїми музичними проектами «Пропала грамота» і «Zapaska».

– Моя бурхлива бардівська юність припала на кінець 90-х – початок 2000-х років: їздив на всеукраїнські конкурси, фестивалі, виборював призові місця, – розповідає Пав-ло. – До одноосібного виконання пісень під гітару повернувся нещодавно. Успішно дав концерти

в Києві, Тернополі, Львові та Хмельницькому.

Гурт «Пропала грамота» взяв творчу відпустку. Однак є ймовірність, що скоро з неї повернеться. А проект «Zapaska» – це спосіб існування. Ми багато подорожуємо з концертами, це потребує зусиль і часу. Нещодавно випустили новий альбом «Помалу», запрошуємо до прослуховування в Інтернеті.

Деякі мої «гітарні» пісні ввійшли до ювілейного альбому знаменитого вінницького гурту «Очеретяний кіт», чим я дуже пишаюся. Акустичні пісні 2014-15 років втілились у гітарно-електронному проекті «ОПYX». Його ми зробили з відомим у Києві електронним музикантом Антоном Скрипієм, який теж родом із Кам’янця.

Виступ Павла Нечитайла відбудеться 15 травня, о 20.00. 

У ПІСКИ ТА ШИРОКИНЕ

Ігор БілийПриїде до нас і бард із Хмельницького Ігор Білий. Він, до речі, є вчителем фізкультури, але нині чимало часу присвячує музичним виступам на сході країни.

– Співав під гітару я здавна, але власні пісні почав писати лише в 42 роки (десять років тому), – зазначає Білий. – Нині маю понад три сотні пісень. Пишу на злобу дня: і про війну, і про нашу владу, політика якої мене не влаштовує. В АТО їжджу виступати з червня 2014-го: в Піски, Мар’їнку, Красногорівку, Широкине, стараюся їхати на передову. Нам на мирній території необхідна така віра в перемогу, яку я спостерігаю в наших воїнів.

Ігор Білий виступить 14 травня, о 17.30. 

«НЕБО ДОНБАСУ»

Юрій ЩербикЗ Луцька до нашого міста завітає 45-річний поет і бард Юрій Щербик, котрий ще недавно захищав країну в зоні АТО (був стрільцем зенітної установки та водієм у 72-й бригаді).

– Я не мав поранень і не був у полоні… – розповідає він. – Але інші «неприємності», які може принести війна, відчув, бо впродовж року стояв на різних позиціях в околицях села Гранітне, що розташоване на лінії розмежування. Як людина творча, не міг не поділитись побаченим і пережитим у віршовій формі. Завдяки виходу поетичної збірки «Небо Донбасу», маю тепер багато запрошень на зустрічі з людьми.

Виступ – 14 травня, о 15.30. 

ЮНИЙ ТАЛАНТ

Влад КаленіковЩе один гість із Луцька – 18-річний талант Влад Каленіков. «Засвітившись» із піснею «Білет в рай», він продовжує розвиватися як музикант.

– Ще в 10 років я пробував себе де тільки міг – в науці, електроніці, спорті, але коли тато привіз із села стареньку гітару «Трембіта», я зрозумів, що це захоплення до кінця життя, – каже Влад. – З дитинства також писав вірші, тож вирішив, що їх можна поєднувати з музикою.

А торік зустрівся з гітаристом Вадимом Булигою, і ми вирішили грати дуетом під назвою «Ендорфіни».

Влад співатиме 14 травня, о 18.30. 

МАЙСТЕР ВОЛИНОК

Олег МельникОлег Мельник із Деражнянщини – частий гість у нашому місті на фестивалях. Він виготовляє різноманітні духові музичні інструменти: сопілки, ріжки, флейти, волинки тощо. До того ж технологічні інновації Олега суттєво покращують властивості його виробів. Майстер сам же й виконує на них мелодії на мотиви традиційної музики різних країн, тож додасть вечорам своєрідних «фарб». До речі, Олег Мельник мріє переїхати жити до Кам’янця-Подільського. Сподіваємося, що ця мрія здійсниться.

ЛІДЕР «БЕКІНГЕМА»

Яніс СаволайненСеред кам’янецьких виконавців варто відзначити і Яніса Саволайнена. Інтерв’ю із музикантом, художником і викладачем англійської мови можна почитати на сайті «Подолянина» (стаття вийшла 11 листопада минулого року). В музиці Саволайнен реалізує себе з гуртом «Бекінгем», а втім іноді виконує свої пісні і як бард.

Він виступить 15 травня, о 18.00. 

ХРИСТИЯНСЬКА ПІСНЯ

Славко ГеникСлавко Геник, який творить і під псевдонімом «Дует з Ісусом» – автор і виконавець християнських пісень. Випускник міської хорової школи виділяється особливим тембром голосу. Торік Славко підписав контракт на військову службу в інженерних військах, які базуються в місті Дубно. Тож у рідному Кам’янці він тепер виступає не так часто.

На «БардоПолях» Геник співатиме 15 травня, з 17.00.


Також на «БардоПолях» виступатимуть кам’янчани Ілля Думний, Ігор Полюх (із піснями поета Славка Сухініна, котрий помер торік) та інші. А ще на публіку під час виступів очікують майстер-класи від кам’янецьких рукодільників.

Детальна програма заходу – в наступному номері «Подолянина».