НА ТРИ ДНІ ДО «SCHOLA MILITARIA»
28-30 вересня відбудеться масштабне історичне дійство, яке перенесе жителів і туристів у далеке XVII ст. Старий замок перетвориться на поле бою, всі охочі стануть очевидцями військових тренувань, змагань козаків, гайдуків і мушкетерів, зможуть стати учасниками лучного турніру, смолоскипної ходи тощо.
Невід’ємною частиною фестивалю стане проведення кулінарних майстер-класів від двох місцевих шеф-кухарів Вадима Ковальова та Євгена Детцеля. Талановиті кулінари покажуть, як приготувати м’ясо кабанчика зі східними спеціями, соус із тертого хріну й оцту, спекти хліб на черені, зробити налисники з сиром і багато іншого. Та будьте певні, що принцип приготування цих страв дуже відрізняється від сучасного, адже будуть виконані з дотриманням усіх автентичних рецептів і технологій, характерних для того часу. За відтворення учти XVII ст. взято опис шляхетського бенкету, зробленого Гійомом Лавасер де’Бопланом. Відвідувачі фестивалю зможуть не лише спостерігати за приготуванням страв, а й продегустувати їх.
Перший день фестивалю запросить усіх відвідати концерт київського колективу історич-
ної музики «Хорея Козацька» о 19.00. У музичній програмі прозвучать церковні гімни, що співали лицарі перед боєм, канти, псалми, лицарські пісні, геральдична поезія та бенкетні многоліття ХV-ХVІІІ ст.
Квитки можна придбати в касі музею перед концертом. Якщо ж погода зіпсується, милуватися виступом «Хореї козацької» доведеться у міському Будинку культури.
О 22.00 вступить у дію «Нічна варта», яка запропонує взяти до рук смолоскипи і попрямувати від замку до будинку Польського магістрату (Ратуша).
Детальнішу програму читайте в наступному номері «Подолянина».