Середа, 01 Травня 2024 р.
26 Жовтня 2018

ЗАХОВАЛИСЬ У «КОМОРІ» НА ЧОТИРИ ДНІ

Чому свині не літають? Як боротися з порожнечею? Чому треба тут і зараз говорити з дорогими людьми, а не відкладати на потім? І ще багато таких запитань лунало 18-21 жовт­ня на 4-й «Коморі».

Вистава «Квиток у життя», «Franco-театр»«Комора» – це театральний фестиваль, де тісно об’єд­нують­ся люди і затихають, коли в залі вимикають світло. Не було ані попкорну, ані чіпсів, були лише гарячі напої, теплі-теплі шарфи на колінах і… сцена!

Урочисте відкриття, гучні оп­лески – і ось розпочинається «Ду­же проста історія» – перша вистава фестивалю. Театр-студія «Чудеса в решеті» із смт Пісочин показала звичайне сільське життя. Проте незвичним виявилося те, що свиня і корова ведуть між собою діалог, а кінь – наймудріший з усіх у хліві, бо найстарший. Ще один герой – яскравий півник, який називав себе папугою і викликав шалену хвилю сміху в глядачів. Проста історія про стосунки, закохану пару і людей, для яких статус означає багато.

У перший день театрального фестивалю було все: свічки, з яки­ми блукали по темній сцені, дивакувата жінка, станція, де здійснюються бажання, та відповідь на одвічне «Що таке щастя?».

Другого дня глядачі «Комо­-ри» не втомлювалися сидіти, аплодувати, сміятися та плакати, адже було багато трагікомедій. Коли ти перестаєш приносити користь суспільству – стаєш зовсім непотрібним і втрачаєш людську подобу. Таке перевтілення з людини на комаху показав театр «Темп» із Чернівців, який уже вдруге приїжджає на «Комору». На сцені була гра без слів, і, здається, словами так не зіграєш, як без них.

Наступного дня знову емоції хвилею накривають тимчасовий театральний дім «Розмай». Глядачі та учасники відвідують майс­тер-класи, грають у настільні іг­ри, фотографуються та мерщій готуються дивитися останню виставу суботи «Розмова, якої не було». Ми часто відкладаємо на потім справи, розмови, речі, які можна зробити сьогодні, а не завтра. А завтра може не настати! Актори театру «Splash» порушили саме цю тему у виставі, де з емоцій готується коктейль: сміх змішується зі сльозами, радість із сумом, комедія з драмою. Цей театральний колектив приїжджає на «Комору» щороку і вже має шанувальників.

Олексій Яцюта, керівник теат­ру, розповів, як подолати страх сцени:

– Артисту, як і будь-кому, бути впев­неним на сцені допомагають досвід і тренування. Якщо ти вийдеш на велику сцену без досвіду – зганьбишся, адже чудес не буває. Але

якщо поступово набувати досвіду, можна досягти будь-яких висот.

Останнім на сцену вийшов «Franсo-театр» із фантастичною виставою «Квиток у життя». Головні герої – діти, які перебувають на підготовчій станції, де чекають до моменту народження на світ.

Глядачі були у захваті, зокрема студент Артур Марінов поділився враженнями:

– Вистава дуже вдало підібрана для завершення фестивалю. Діти своєю грою змогли привернути увагу і емоційно піднести присутніх.

Найбільш очікуваним моментом фестивалю стало оголошення результатів. Професійне журі обрало переможців у категорії «Молодіжні театральні колективи»:

– За «Виразність театральних костюмів» – народний театр-студія «Чудеса в решеті» (смт Пісочин).

– «Оригінальне вирішення вистави» – народний аматорський театр-студія «Лінк» (м.Кам’янець-Поділь­ський).

– «За збереження національних традицій» – театр «Політехнік» (м.Хар­ків).

– «Найкращий акторський ансамбль» – незалежний театр «А-парт» (м.Рівне).

– У номінації «Найкраща сценографія» та «Найкраща вистава» –

народний театральний колектив «Смайл» (м.Конотоп).

– «Найкраща дитяча вистава для дорослих» – «Franco-театр» і Перша професійна школа сценічного мистецтва «ArtSchool» (м.Коломия).

Вистава «Обережно, жінки»,  народний музично-драматичний театр ім.Лесі Українки (м.Чер­воноград)Естрадний театр «Шарж» (м.Київ) здобув перемогу в трьох номінаціях: «За найкраще музичне оформлення вистави», «Найкраще пластичне вирішення», «Найкраща режисерська робота».

А також у категорії «Дорослі театральні колективи»:

– «За творчий пошук» відзначено народний театр міста Шостка.

– «Виразність театральних костюмів» – народний музично-драматичний театр ім.Лесі Українки (м.Чер­воноград).

– «Найкраща сценографія» – твор­че об’єднання «DIY-театр (м.Хар­ків).

– «Найкраще пластичне вирішення» – народний аматорський театр «Темп» (м.Чернівці).

– «Найкраще музичне оформлення» – театр «Кімната 33» (м.Дніпро).

– «Найкращий акторський ансамбль» – ProEnglish Theatre (м.Київ).

– «Найкраща режисура» – народний аматорський театр «Темп» (м.Чер­нівці).

– «Найкраща комедійна виста­-ва» – студія «Театральний проект» (м.Дніпро), народний театр-студія «Маски» (м.Дніпро).

– «Найкраща вистава» – театр «Splash» (м.Київ).

Також окремі актори цьогорічної «Комори» отримали індивідуальні нагороди:

– Найкращий актор – Дмитро Пшечук («А-Парт»), Олексій Яцюта («Splash»).

– Найкраща актриса – Наталя Сириця («Маски»).

– Найкращий актор другого плану – Євгеній Лізогубов («Смайл»), Геннадій Філон (народний театр м.Шостка).

– Найкраща актриса другого плану – Наталія Янковська («Лінк»), Аліна Кузьменко («Чудеса в решеті»), Альона Назарій («Смайл»), Юлія

Малікова («Театральний проект»).

А приз глядацьких симпатій здобула вистава «Дім з привидами» («Смайл»).

– Радію, що все відбулося без форс-мажорів, – підсумовує дійство організатор «Комори» Галина Коротенко. – Правда, не мав змоги приїхати народний драматичний театр із Чернівців. І наш колектив «Тандем» через стан мого здоров’я виступити також не зміг. Але програма від цього не постраждала, і враження залишилися тільки позитивні. Наступного року плануємо провести п’яту «Комору», можливо, ширшого формату, із залученням додаткових майданчиків.

Дарія БОЧУЛЯ, Вікторія НІКОЛАЄВА, спец. для «Подолянина».