Четвер, 02 Травня 2024 р.
30 Листопада 2018

ШІСТЬ ІНТЕНСИВНИХ ЛЕКЦІЙ

17-19 листопада проведено інтенсивні шість лекцій для екскурсоводів з історії Подільського краю. Ініціаторка цих лекцій Анастасія Донець зауважила:

Ініціаторка лекцій Анастасія Донець– Їхня цінність у тому, що інформацію дослідники, науковці та реконструктори збирали роками по зернятку. І ви не знайдете її в готовому вигляді в книгах чи мережі.

Щодня відбувалося по дві лекції з 20-хвилинною перервою на чай і каву. Семінар був платним, коштував 200 гривень за три дні з однієї особи, але здобута цінна інформація варта того.

У перший день у міській Ратуші відкрив заняття доктор історичних наук Валерій Степанков, який виступив з лек­цією «Кам’янець-Подільський в роки Національної революції (друга половина ХVІІ століття)». Валерій Степанович мав повідати про 1648-1654 роки, але встиг розповісти тільки про 1648 рік, тож нові зустрічі з професором, великим знав­цем цього періоду української історії ще попереду.

Олександр Столяр провів екскурсію двома залами Ратуші. Тема його лекції: «Історія грошового обігу на Поділлі». Олек­сандр закінчив наш історичний факультет, працював

у музеї-заповіднику, де брав активну участь у створенні екс­позиції, саме присвяченій історії грошового обігу. Ця експозиція відкрита у травні 2005 року.

18 листопада Ігор Касіяник у приміщенні Національного природного парку «Подільсь­-

кі Товтри» прочитав лекцію «Геологічна історія Поділля, як об’єкт туристичної діяльнос­-ті», у підвалі адміністративного будинку НПП ознайомив з численними експонатами. Ігор Петрович – кандидат географіч­них наук, доцент кафедри географії та методики її викладання нашого національного університету.

Того ж дня археолог, завідувач сектора науково-експозиційного відділу «Музей старожитностей» Петро Болтанюк у приміщенні Ратуші розповів про археологічні знахідки будівель та фортифікацій на території Кам’янця-Подільського.

У завершальний день дві лекції прочитав директор історичного музею-заповідника Олександр Заремба. Теми його виступів: «Про залогу кам’я­нецького замку у ХV-ХVIII століттях» та «Еволюція фортифікаційних форм Західного По­діл­ля в ХIV-ХХ століттях».

Лекції читали великі фахівці та ентузіасти, глибокі знавці того, що вони прагнули донес­ти слухачам. Тож користь від цих лекцій величезна.