Субота, 27 Квітня 2024 р.
15 Лютого 2024

ДОЛІ УКРАЇНСЬКІ…

Похмурий лютневий день… Старе місто…
Моросить мжичка, настрій не ду­-же бадьорий. Чути церковний дзвін. Студенти коледжу культури і мистецтв разом із викладачами поспішали на відкриття меморіальної дош­ки герою В’ячеславу ПОПОВУ. Він загинув за незалежність України, розквіт нації, мови, культури. Хвилювалися всі.

Василь ГорбатюкА далі нас чекала нова зустріч із Василем ГОРБАТЮКОМ – подільським письменником, членом Національної спілки письменників України, директором Хмельницького обласного літературного музею. Відбувалася презентація його нового роману «Листи забутого життя». В аудиторії виставлена тематична полиця «Василь Горбатюк: із творчого доробку», яку підготували працівниці бібліотеки. На столі лежали декілька примірників нового роману. Видання солідне, обсяг матеріалу широкий. Та суть не лише в цьому. Про героя роману в наші студентські роки і пізніше ми майже не чули. Не кажучи вже про біографію чи деталі творчості.
Ще одна сторінка відкривається про життя подолянина Павла БОГАЦЬКОГО – шевченкознавця, журналіста, військового, письменника, редактора, видавця журналу «Українська хата», з якого народилася модерна українська література.
Василь Горбатюк розповідав про походження Богацького, навчання, еміграційний період, літературну діяльність. Наголошував, що він – автор збірок опові­дань «Камелі», «На шляху до освіти», новели «Під баштою зі слонової кості», есе «Сучасний стан світового мистецтва», «Нове про Шев­ченка», редагував твори Григорія Чуп­ринки, Михайла Драгоманова.
Він пов’язаний із нашим містом, навчався в Кам’янець-Подільській духовній семінарії. Працював архіваріусом. І де б не був Павло Богацький, завжди зберігав людську гідність, чесноти справжнього українця. Василь Іванович казав, що герой його книги навчав долати життєві труднощі та мав вплив на його поведінку і характер.
Роман «Листи забутого життя» – новий матеріал для викладачів, студентів чи просто читачів. Побудована книга цікаво, своєрідно. Перед нами багаті факти життя, творчі дороги і в Україні, і за її межами. Маємо роман про Павла Богацького, що повернувся на рідну землю.
Молоде покоління повинно знати свою історію і тих, хто її творив і творить. І тут доречно згадати слова теж письменника української діаспори Івана Багряного:

Ми є. Були. І будем ми, Й Вітчизна наша з нами.
Ми раді, що презентація книги від­булася в стінах коледжу культури і мистецтв.

Організувала це мистецьке дійство завідувачка відділення Олександра Павлюк. Своє бачення окремих аспектів української історії розкрив директор коледжу Сергій Нижник і подякував авторові за глибоко змістовну книгу.

Надія БОГУЦЬКА,
викладачка Кам’янець-Подільського фахового коледжу культури і мистецтв.