Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
11 Квітня 2024

ЩОДЕННИКИ ТИХ, ХТО ОЧИЩАЄ ЗЕМЛЮ

2005 року ООН встановила, що 4 квітня є Міжнародним днем просвіти з питань мінної безпеки. Тоді українці ще жили мирним життям, украй рідко згадували про війну. Однак сьогодні обставини геть інші. Тому саме цього символічного дня в кінотеатрі «Дружба» відбулася прем’єра документального фільму «Українські сапери. Щоденники війни» режисера Андрія ЗАЙЦЯ про героїчну роботу військовослужбовців 143 об’єднаного навчально-тренувального центру «Поділля» під час російсько-української війни з 2014 по 2023 рік.

ІСТОРІЯ ТРИВАЄ ПОНАД 20 РОКІВ

Центр розмінування Голов­ного управління оперативного забезпечення ЗСУ розпочав діяльність ще 2001 року. Тоді особовий склад установи не лише готував військовослужбовців, а й сам брав участь у миро­творчих місіях. Зокрема гуманітарному розмінуванні Півден­ного Лівану, Іраку, Афганістану, Конго, Косова та Ліберії. Ковідного 2020-го настала пора еволюційних змін. Тепер у місті запрацювала нова структура – Об’єд­наний навчаль­но-тренувальний центр Збройних сил України (керівник – полковник Володимир РОДІКОВ).

20 ІНТЕРВ’Ю ТА ПІВ РОКУ РОБОТИ

Символічний «Оскар» у вигляді українського козака Андрію Зайцю вручає Володимир РодіковУ ході показу стрічки її герої, військовослужбовці, неодноразово зізнаються, що повномасштабне вторгнення не стало для них чимось шокуючим, адже роботи вистачало і з 2014-го. Однак ідея створення документального фільму з’явилася саме після 24 лютого 2022 р.

– Задум з’явився ще восени 2022-го, коли ми працювали над фільмом «Україна’22. Щоденники війни», – розповідає режисер стрічки Андрій Заєць. – Тоді зняли декілька розмов із нашими військовими. Але відклали їх на потім.
Згодом, поспілкувавшись із начальницею служби зв’язків із громадськістю в/ч А2641 капітаном Ольгою ПОВОРОЗНЮК, вирішили зробити повноцінний фільм про історію Центру розмінування: процес навчання саперів, співпрацю з міжнародними організаціями, миротворчі місії, участь в АТО/ООС та повномасштабній війні. Андрій додає, що втілити проєкт у життя ви­йшло завдяки грантовій програмі підтримки кінематографістів від стрімінгової платформи «Netflix»:
– У липні 2022-го Українська кіно­академія та «House of Europe» оголо­сили про початок співпраці з «Net­flix». Я подавався з проєктом «Украї­на’22. Щоденники війни», але «пролетів». Однак, коли подавав на грант на цю стрічку, допомогли поперед­ня фестивальна та телеісторії. В рам­ках програми підтримки отримав 1000 євро, які витратив на обладнання. Найціннішим було те, що вда­лося купити світлове устаткування. Попередні фільми знімав без професійно виставленого світла.

– Скільки людей працювали над «Щоденниками саперів»?
– Двоє. Я та Ольга Поворознюк. Вона проводила інтерв’ю з військовими, а я їх знімав, нарізав і монтував матеріал. Також певні кадри були взяті з архіву військової частини.
Уся робота тривала близько 6 мі­сяців. За цей час провели близько 20 інтерв’ю. Найголовнішим було правильно скомбінувати матеріал і зробити його цікавим для глядача, особливо закордонного, який дивитиметься фільм на фестивалях.

Трохи більше про мету «Україн­ських саперів» глядачам розповідає виконавча продюсерка фільму Ольга Поворознюк:
– На жаль, міни вбивають цивільних, зокрема і дітей. Тому сьогодні важливо зробити максимальний розголос правил мінної безпеки. Їх дотримання допоможе врятувати життя дорослим і дітям. Щодня нашим саперам доводиться знешко­джувати вибухонебезпечні предмети. У документальному фільмі в подробицях зафільмована небезпечна, ризикована, але вкрай важлива робота саперів. Зафіксовані розповіді військових про виконані ни­ми завдання на Київщині, Хар­ків­щині, Чернігівщині, Сумщині, Донеч­чині, Херсонщині, Миколаївщині.
Це фільм-хроніка, який стане ще одним кінолітописом для всіх нас і майбутніх поколінь, адже чітко демонструє, якою високою ціною здобувається мир в Україні.

Герої стрічкиВодночас сапери зазначають, що їхня робота не припиниться навіть після нашої Перемоги, адже Україна є найбільш замінованою країною світу. На запитання «Скільки триватиме майбутнє очищення України від мін?» відповідають лаконічно – багато років. Аби цей процес пройшов бодай трохи швидше, того ж таки 4 квітня в українсь­кому соціально-культурному центрі «Обійми» (Obiimy Cyprus) в Ларнаці, що на Кіпрі, відбув­ся паралельний спеціальний показ стрічки «Українські сапери. Щоденники війни». Під час пре­м’єри перед глядачами виступили Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Кіпр Руслан НІМЧИНСЬКИЙ (до речі, він родом із Хмельниччини) та офіцерка зі зв’язків із громадськістю посольства США Елейн ПАПЛОС. За підсумками заходу вдалося зібрати 260 євро, половина з яких піде на підтримку 143 ОНТЦ «Поділля». Невдовзі фільм «Українські сапе­ри. Щоденники війни» кам’янчанам покажуть ще раз. Уже 11 квіт­ня кінопоказ відбудеться в Моло­діжному центрі. Початок о 16.00 (вхід вільний).

Також наприкінці лютого «Українські сапери. Щоденники війни» презентували в Національному центрі «Український дім» у рамках конкурсної програми національного фестивалю документального кіно «CINE­MA FOR VICTORY», а наприкінці березня в рамках І Міжнародного кінофестивалю фільм отримав відзнаку журі за режисуру на Cannes 7th Art Awards, який відбувався в Каннах.