Понеділок, 20 Травня 2024 р.
2 Травня 2024

ТУРИСТА ЗУСТРІЛИ РЕМІСНИЦЬКИМИ АКТИВНОСТЯМИ

СУБОТА: ВОЛОНТЕРСТВО ТА НОВА ТРАДИЦІЯ НА ВОКЗАЛІ

Михайло Жонін у Європейському сквері на благодійному ярмаркуСубота виявилася, напевно, найбільш насиченим днем. Зранку стартував марш­рут «Camino Podolico», містяни та відвіду­вачі Кам’янця активно долучалися до майс­тер-класів і благодійності.
О 10.00 у Європейському сквері відкрився благодійний ярмарок, одним з організаторів якого став актор Михайло ЖОНІН, відомий українцям за роллю капітана Гнєзділова в серіалі «Пес».

– У Кам’янці збираємо на допомогу для 47 ОМБР і 57 ОМПБР, – розповідає Михайло Жонін. – В асортименті – ляльки, прапори та інша патріотична продукція. Ось, наприклад, прекрасні мотанки, які зробили діти.

А о 15.00 з’явилася ще одна сторінка сучасної історії «Щедрика», написана в Кам’янці в рамках відкриття турсезону. На залізничному вокзалі відбувся культурно-мистецький захід «З піснею через світ» з відзначення 105-ї річниці виїзду з Кам’янця-Подільського у світове тур­не Української республіканської капели під орудою Олександра Кошиця, організований управлінням гуманітарної політики міськради спільно з міською «Просвітою».

У рамках відкриття турсезону біля Ратуші відбувся благодійний фестиваль традиційної подільської кухні. Серед гастрономічних цікавинок – білий борщ, зіньківський хліб, ковбаса, коровай та інші давні страви– За п’ять із половиною років український хор відвідав 17 країн світу, понад 200 міст на трьох континентах, охопивши сотні тисяч слухачів. Було проведено понад 600 концертів, і завдяки цим гастролям український «Щедрик» Миколи Леонтовича здобув популярність у світі, – розповідає заступник голови Кам’янець-Подільського об’єднання товариства «Просвіта» ім.Т.Шевченка, автор та куратор проєкту «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика» Анатолій ПАЛАДІЙЧУК. – І сьогодні ми започатковуємо традицію звучання «Щедрика» на нашому вокзалі в момент прибуття та відправлення потяга №139/140 сполученням «Київ – Кам’янець-Подільський». Почесну місію вперше ввімкнути всесвітньо відому мелодію через вокзальний гучномовець виконала Дар’я ПІЛІНСЬКА, адже це її давня дитяча мрія, про яку вона декілька років тому розповіла у збірці «Місто моєї мрії. Казки маленьких кам’янчан».Уперше ввімкнула всесвітньо відому мелодію через вокзальний гучномовець Дар’я Пілінська
У записі «Щедрик» виконує народна хорова капела «Мелос» Кам’янець-Подільського національного університету ім.І.Огієнка (керівник і диригент – Любов Мартинюк). І це знаково, адже в університеті 105 років тому проводилися репетиції Української республіканської капели.
Працюючи над втіленням проєкту, «Просвіта» зверталася по допомогу до «Укрзалізниці» та народного депутата України Ігоря МАРЧУКА, тому ми особливо дякуємо йому за співпрацю.

Захід, присвячений музичним традиціям, також відбувся під звуки музики, які подарували присутнім хорова капела «Журавлик» (керівник – Іван Нетеча), вокальний гурт «7-Я» Бахмутського фахового коледжу культури і мистецтв ім.Івана Карабиця (керівниця – Людмила Бойко), військовий оркестр частини А2641 (керівник – військовий диригент, майор Андрій Жарій).

РЕМІСНИЧА НЕДІЛЯ

Заключний день тижня повністю відповідав концепції цьогорічного відкриття туристичного сезону. Основні події відбувалися у Старому місті. У фортеці проводилися майстер-класи з традиційних ремесел. Цій тематиці був присвя­чений і екскурсійний тур «Кам’янець ремісничий», який містив чотири заняття в трьох майстернях нашого міста. За підтримки БФ «SOS – Штаб громадянської оборони» презентація нового шляху була проведена дітям-ВПО з Харкова.

Під час майстер-класуМаршрут розробив я, – розповідає відомий кераміст Микола ШЕВЧУК. – Уже понад 20 років займаюся виготовленням виробів із кераміки. Постачав їх і в Крим, і по всій Україні. Але сувенірний бізнес дуже чутливий до зовнішніх потрясінь. Уперше відчув це 2014-го, потім – 2020-го, і зрештою – 2022-го. Діяльність керамістів зупинилася, і тоді ми почали проводити різні майстер-класи.
Після повномасштабного вторгнення до міста прибули багато людей, які вимушено покинули власні домівки, і Дмитро Назаренко попросив проводити для них воркшопи.
З часом ця історія почала розвиватися, і я зрозумів, що такою діяльністю можуть займатися й інші, адже в місті понад 20 майст­рів. Однак гідів ідея не зацікавила. Тому вирішив організувати тур, який включатиме розповідь про ремісництво в Кам’янці, відвідини майстер-класів, надання учасникам знання про базові техніки.

Загалом можна об’єднати аж 12 точок. Однак за один раз усе охопити неможливо. Тому краще обрати заздалегідь три точки, які цікавлять відвідувачів.
Як же потрапити на «Кам’янець ремісничий»? Просто зателефонувати Миколі Шевчуку (067-59-89-309).

В ОБІЙМАХ МУЗИ І ДРУЗІВ

Михайло Коцюбанський (фото Анатолія Дубінського)Творча зустріч із поетом, журналістом і воїном Михайлом КОЦЮБАНСЬКИМ зібрала 26 квітня в Галереї мистецтв його шанувальників і друзів.
«60 років в обіймах Музи», – так анонсував захід автор і пояснив задум просто: «Мені було 8 років, коли я написав перший вірш, а нині мені 68». Отже Муза – давня подружка Михайла Михайловича, і натхненний поет із радістю поділився плодами цієї дружби з присутніми на зустрічі.
Вона минула на одному диханні, і її учас­ники не забарилися з відгуками в соц­мережах.

«Тепло. Перше відчуття, яке приходить на спогад від творчого вечора Михайла Коцюбанського. Поетично-філософське бачення життя цією багатогранною Людиною вмить заповняло душу різноманітними емоціями, оксамитовим баритоном автора…
Ви пишіть, Михайле Михайловичу! А ми рознесемо на цитати! (Еліна Мельниченко-­Ковтун).
«Чудові вірші, чудова атмосфера в залі. Просто зайве щось казати, тож чекаємо наступного вечора і зливи віршів» (Анатолій Дубінський).
«Почувши вірші пана Михайла, відчуваєш, що душа почерпнула світла, добра, краси, благодаті, доброти та любові.
Квапилися висловити свої теплі привітання, подякувати пану Михайлу за творчість і побажати ще багато років плідної творчої роботи стільки людей!
А він – надзвичайно скромна та хороша людина, неординарна особистість, завжди усміхнений, дуже чуйний і працелюбний (Наталія Секрідова).

Відреагував оперативно свіжим віршем і сам поет:

«ДЯКУЮ ВСІМ ЗА СЕРДЕЧНУ ЗУСТРІЧ!

Очі друзів,
Як сотня дзеркалець,
Випромінювали добро.
Як чудово,
Що всі ви зібрались,
Щоб моє поетичне перо
Не затуплювали печалі…
Я вам дякую! Буду й далі
Чесний й праведний доброслов
І судитиму тих вандалів,
Котрі в душу народу плюють…
Наша воля міцніша сталі,
Тож кацапів усіх незабаром
Ми напоємо тим узваром,
У якому від злості жару
Закипає народна лють!

СПОРТИВНИЙ ТУРСЕЗОН

27-28 квітня в рамках відкриття туристичного сезону відбувся чемпіонат Західної України з українського рукопашу «Спас» «Вогонь нації», присвячений пам’яті полеглого захисника України, кам’янчанина Миколи Томайчука. У змаганнях взяли участь 200 учасників. Крім кам’янчан, також змагалися спортсмени з Київської, Вінницької та Хмельницької областей.
Чемпіонат проводився в розділах «Спас», «Штовхач», ножовий і шабельний бій, козацька боротьба.
Родзинкою став турнір напівпрофесійних боїв, де досвідчені спортсмени могли продемонструвати свій потужний рівень підготовки з українського рукопашу «Спас» і майстерність у бойових мистецтвах.
Під керівництвом свого тренера та організатора змагань Андрія Гадая юні ка­м’янчани вибороли низку нагород: 30 «золотих», 18 «срібних» і 5 «бронзових».
У турнірі з напівпрофесійних боїв чемпіонами стали Артем Тимощук (здобув Кубок змагань за найшвидший нокаут), Григорій Гнатюк та Івана Соколова. Також призером став Захар Архіпов.
Чемпіони - Кам’янець-Подільський ліцей! У розпал відкриття турсезону – 27 квіт­ня – на Центральному стадіоні ім.Г.Тонкочеєва визначився переможець чемпіонату з футболу серед закладів середньої освіти міської тергромади. За перемогу протягом минулих 8 місяців боролися 17 учнівських команд.
Спочатку юні спортсмени здолали 16 турів регулярного чемпіонату, за підсумками якого 4 колективи вийшли до півфіналу. Третє місце дісталося футболістам ліцею №16. У фінальному ж поєдинку вихованці Кам’янець-Подільського лі­цею взяли гору над опонентами з ліцею №14 – 2:0.
Крім Кубка міського голови, чемпіо­ни отримали ще й право участі в турнірі з містами-побратимами, який відбу­деться 14-16 червня в німецькому місті Есслінген.