Неділя, 08 Вересня 2024 р.
23 Травня 2024

КАМ’ЯНЕЦЬ – СТОЛИЦЯ ПОВІТРОПЛАВАННЯ. БУВ. І БУДЕ

18 травня в рамках відзначення Дня міста відбулося і декілька захо­дів, присвячених 240-річчю першого польоту теплового аеростата над українськими теренами.

Сергій КляпетураПовітроплавці, митці та інші небайдужі люди зібралися в залі Магдебурзького права на круглий стіл. На ньому не лише згадували яскраве мирне минуле, а й говорили про перспективи розвитку повітроплавання в післявоєнний час. Президент Федерації повітроплавання України, киянин В’яче­слав ГАРДАШНІК вважає (і з ним неможливо не погодитися), що в перспективі Кам’янцю дуже потрібен нехай невеликий, але музей повітроплавання.
І місто має створити певну дорожню карту, щоб мрія стала реальністю. Це справа не на рік чи два, й до неї доцільно залучати і владу, і меценатів, і грантодавців.
Голова міського Центру повітроплавання Ігор ЛОБАШОВ прогнозує, що в післявоєнний час відбудеться міграція аеронавтів зі сходу України до нашого міста, і галузь має шанс розквітнути. Хоча і зазначає, що мине певний час, поки пілоти зможуть поновити свої ліцензії. Нині це зробити неможливо, бо польоти теплових аеростатів заборонені. Знаний скульптор Сергій КЛЯПЕТУРА представив ескіз пам’ятника піонеру українського повітроплавства та коменданту кам’янецької фортеці Яну де ВІТТЕ. Ця скульптура колись стане окрасою нашого міста. Історик Сергій ТРУБЧАНІНОВ розповів про книгу, яку закінчує, та яка описує перші 30 років розвитку аеронавтики в Європі.
Поки балуністи обговорювали ці питання, у сквері з гномоном біля Ратуші відбувалася виставка дитячих малюнків на тему повітроплавання.
А ввечері кам’янчан і гостей міста чекав видовищний сюрприз. Поблизу Домініканського монастиря пілот Юрій МОШИНСЬКИЙ, отримавши дозвіл військових, надмухав свою красиву «Картату кулю». А львівський винахідник і волонтер Ігор СКАЛЬСЬКИЙ продемонстрував на цьому неймовірному «екрані», що раз по разу спалахував сяйвом від вогню пальника, лазерне шоу. Вірші та слогани змінювалися видами Ка­м’янця та інших європейських міст, «Пінк Флойд» змінював у саундтреку Руслану – і це видовище було неймовірно прекрасним.
Найновішу частину шоу, присвячену 650-річчю магдебурзького права в Кам’янці та 240-річчю першого польоту повітряної кулі, допомагав Ігорю робити його 15-річний син Маркіян. Ігор нагадав, що щороку в серпні в палаці Ігнація СЦИБОРА-МАРХОЦЬКОГО в селі Отроків нашого району він проводить міжнародні фестивалі лазерних шоу (нагадаємо, що пан Скальський своїм коштом уже понад декаду піднімає з руїни старий отроківський маєток).
В якийсь момент у кошику кулі побував навіть ветеран кам’янецького повіт­роплавання, перший наш пілот Юрій АНОСОВ. Сам він нині в лавах ЗСУ, але, завдяки відеозв’язку, зміг побачити дійство на власні очі.

Ірина ПУСТИННІКОВА.