Неділя, 08 Вересня 2024 р.
20 Червня 2024

МАЛЯР У БІЛИХ ШКАРПЕТКАХ

У центральній міській бібліотеці ім.Костя Солухи 18 червня відкрилася персональна виставка картин Славка ПОЛЯТИНЧУКА «Український Всесвіт».

Захід зібрав друзів і шанувальників усіх сфер діяльності Славка, а їх у нього цілий оберемок: голова місцевого осередку товариства «Про­світа», автор низки збірок гумористичних оповідань, експерт в організації фестивалів, художніх пленерів, скульптурних симпозіумів, концертів і розважальних заходів, громадський діяч, бард і художник. Хоча саме останнім себе не вважає:

– Я не художник, а маляр, бо малюю. Художником вважаю тих, хто здобув мистецьку освіту. Ці світло, тіні, портрети – вищий пілотаж. Тому я – швидше професійний аматор.

Згадав автор виставки і свої перші художні кроки. Вони були зроблені, коли він ще чотирирічним хлопчиком перемалював для мами афішу кіносеансів у сільському клубі рідної Руди і далі це робив за власним бажанням. Мовляв, писати ще не вмів, але старанно все перемальовував. Малював, звичайно, і у школі, а до першої серйозної серії робіт приступив уже у зрілому віці.

– У мене був календар «Козаки-мамаї», по одному на кожен місяць. І я вирішив, що маю також намалювати свого «Козака Мамая», – розповідає Славко. – Єдине, що в мене не виходило, – це чоботи. Дивлюся, перемальовую, а все якась темна пляма. Тоді я закрив питання, намалювавши йому білі шкарпетки.
Я, до речі, й сам у таких ходжу. А чоботи таки намалював у окремій картині, яка так і називається «Чоботи козака Мамая». Але ж негоже бути козаку без коня, тому продовжив серію третім твором – «Кінь козака Мамая». А далі ще дві картини: «Несе Галя піхви до шаблі козака Мамая» та «Віз коня козака Мамая».

Що ще встиг намалювати таки художник Славко Полятинчук, можна побачити у відділі «Краєзнавство» центральної бібліотеки. Виставка триватиме до Дня Незалежності.