Четвер, 28 Березня 2024 р.
19 Лютого 2016

ГЕРОЇ КАМ’ЯНЕЦЬКИХ КАДРІВ

Про факт зйомок у Кам’янці документального фільму «Виграти все», присвяченого гандбольному тренеру Ігорю Турчину, «Подолянин» повідомив у минулому номері. Наразі ми детальніше розповімо про стрічку та її героїв.

ГЕРОЇ КАМ’ЯНЕЦЬКИХ КАДРІВ– Ідея цього фільму з’явилася давно, адже режисер Дмитро Томашпольський здавна дружить із гандбольною командою «Спартак», – розповідає директор виробництва кінострічки Євгенія Раух. – Але тільки тепер державне телебачення підтримало пропозицію і виділило кошти на зйомки. У нас буде дві сюжетні лінії: легендарна команда чемпіонів і сучасна. Славетні гандболістки розповідатимуть про причини своїх перемог. Зйомки вже відбулися в Києві. Після Кам’янця поїдемо ще до Бухареста, де під час гри помер Ігор Турчин.

Прем’єра відбудеться в травні у київському Будинку кіно, згодом з’явиться на телебаченні. Тривалість стрічки – близько години.

Нагадаємо, що тренер Турчин і його вихованки (їх за видатні досягнення у 60-80-х рр. минулого століття занесли до Книги рекордів Гіннеса) навчалися в Кам’янець-Подільському педінституті (нині К-ПНУ ім.Івана Огієнка). Тож поки ми на стадіоні університету очікували приїзду видатних «спартаківчанок», зустріли їхнього колишнього викладача, а нині лаборанта К-ПНУ Миколу Ковальчука.

– Ігор Турчин дуже турбувався, щоб його підопічні старанно навчалися, – згадує він. – Якось дівчата здавали мені теоретичні роботи. І вихованок, які чогось недовчили, тренер міг і насварити. А от гандбольні спаринги в Кам’янці вони проводили проти чоловіків.

Коли режисер із командою прикидали на місці позицію зйомки, до стадіону під’їхали олімпійські чемпіонки Галина Захарова, Марія Кіркевич, Людмила Порадник і Зінаїда Турчина. Пані Зінаїда була дружиною славетного тренера. До речі, її визнали найкращою гандболісткою світу ХХ ст.

– Ми навчалися в інституті, який закінчив наш наставник, – розповідає Галина Захарова (Маноха). – Ігор Євдокимович хотів створити справжній колектив. І щоб інші київські команди не претендували на молодих та перспективних гандболісток, порадив нам вступати до кам’янецького педінституту. Ми на той час ще не були навіть майстрами спорту. Вступні іспити здавали на загальних підставах. Аби здобути освіту, треба було приїжджати сюди і працювати. Нас усі знали як добросовісних студенток. Не хочу те студентське життя порівнювати з теперішнім, але ми завжди з гордістю кажемо, що є вихованками Кам’янець-Подільського педінституту. В ті часи тут була дуже хороша спортивна база.

– Кам’янець залишився надзвичайно красивим містом. Останнім часом став більш європейським, – відзначає Зінаїда Турчина. – Приємно, що тут досі живуть люди, яких ми пам’ятаємо. Особливо радісно було зустріти нашого тренера з гімнастики Генрика Весельського – він майже не змінився!

– Можете назвати головні рецепти успіхів Вашої команди?

– Це заслуга нашого тренера, якого визнали генієм. Він набрав команду з 13-літніх дівчат і вивів їх на світовий рівень, умів підготувати колектив до будь-яких випробувань. А більше ви зможете побачити у фільмі.