П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
21 Серпня 2020

ЗАПАСАЄМОСЯ МАСКАМИ – І ДО ШКОЛИ!

Доки батьки жартують, який одяг купувати на новий навчальний рік – піжаму чи захисний костюм із протигазом, освітяни міркують, як зробити навчання якісним і безпечним в умовах світової пандемії.
Достеменно відомо, що 1 вересня школярі таки підуть до школи після тривалої перерви. Помпезних святкувань у День знань цьогоріч не буде – урочистості відклали на кращі часи. Та й батькам вхід
до школи тепер – табу.
Як храми науки готуються працювати в нових COVID-умовах і як прийматимуть учнів, журналісти дізнавалися в освітян міста і району.

НАВЧАТИМУТЬСЯ ЗА ТИМЧАСОВИМ РЕЖИМОМ

– Наразі всі школи розробляють тимчасовий режим роботи закладу, де мають детально продумати вхід-вихід школярів, аби уникнути натовпу, безпечне харчування, соціальну дистанцію та дотримання інших вимог. Планували, що всі наші школи працюватимуть за однією схемою, але згодом було вирішено розробити індивідуальну для кожного закладу, – коментує начальник міськуправлін­-ня освіти і науки Сергій МЕЛЬНИК. – До 21 серп­ня школи мають впоратися із цим завданням.
Відміняється кабінетна система – діти навчатимуться в одному класі. Також акцент робиться на тому, аби вони більше часу перебували на свіжому повітрі за сприятливої погоди. Скажімо, деякі уроки для учнів молодшої та середньої школи можна провести на вулиці – такий досвід мають учителі «Нової української школи».
Приділяємо увагу і безпечному харчуванню. Насамперед у школах тепер заборонені питні фонтанчики та шведські столи, які поки що не набули популярності в кам’янецьких освітніх закладах.
У їдальнях за одним столом харчуватимуться не більше як 4 дитини. Між тим, хто видає їжу, та школярами буде встановлена захисна плівка або прозорий щиток, аби максимально обмежити контакт. Працівники кухні мають бути у захисному одязі – окулярах чи щитках, масках і рукавицях. Як і торік, для молодшої школи сніданки будуть безкоштовними. Не потрібно сплачувати за обіди і школярам-пільговикам.
У соцмережах батьки нині активно обговорюють носіння маски у школі. Одні скаржаться, що висидіти у ній цілий день важко та ще й небезпеч­-но для здоров’я, інші, навпа­-ки, вважають її ледь не пана­цеєю.
– До школи діти мають заходити в масках, але на уроках дозволяється її знімати, – пояснює Сергій Васильович. – Усім пра­-ців­никам школи вимірюватиметься температура, і вони також мають бути в захисних засобах, які необхідно змінювати кожні три години. Щоправда, під час уроку вчителі можуть бути без маски, аби учні краще сприймали матеріал. Школярам рекомендовано не вимірювати температуру, а провести опитування щодо самопочуття. До слова, за кошти з міського бюджету, а це 600 тисяч гривень, ми придбали все необхідне для безпечної роботи: маски, безконтактні термометри, засоби дезінфекції, мило. Директори шкіл уже почали все це отримувати.
Нові вимоги до гігієни додадуть роботи техпрацівникам, ад­же вони мають проводити санітар­ну обробку до уроків, на перервах і після занять.
Два місяці з хвостиком наші школярі вчилися вдома, ди­вилися уроки по телевізору, дистанційно писали контрольні, самостійні й навіть здавали вір­ші, які вчили напам’ять. До нової форми роботи звикали як учні, так і вчителі. Навчальний рік завершився, діти отримали оцінки і щасливі пішли на канікули. Але вже з 1 вересня вчителі мають перевірити, як учні засвоїли матеріал дистанційно.

НА ШКОЛЯРІВ ЧЕКАЄ ДІАГНОСТИКА

– Рекомендовано провести діаг­ностику тих знань, які діти здобули під час карантину, – продовжує головний освітянин міста. – Учні писатимуть діагностичні контрольні роботи, щоправда, рекомендовано їх не оцінювати. Але результати цих робіт дадуть можливість вчителю корегувати в подальшому навчальний процес і самостійно вирішувати, скільки годин відвести на повторення навчального матеріалу за попередній рік. До речі, щороку в навчальних планах були передбачені години на повторення. Але тепер їх кількість має бути скоригована, залежно від результатів діагностичних робіт.
Сергій Мельник і заступник міського голови Василь Сукач під час об’їзду закладів освітиУже третій рік поспіль у нас впроваджується «Нова українська школа». Цьогоріч не стала на заваді й пандемія. Уже закуп­лено дидактичний матеріал та комп’ютерну техніку. Щоправда, за кошти з Держбюджету не вдалося забезпечити технікою всі класи. Близько 600 тис грн було виділено з міської скарбнички і додатково закуплено необхідне. Наразі нові класи чекають на сучасні парти, які обіцяють доставити в місто наприкінці серпня. Також поступово звозять до міс­та і підручники.
Батькам молодших школярів не варто хвилюватися, куди подіти чад після навчання. Як запевнив нас Сергій Мельник, групи продовженого дня працюватимуть як і до карантину, але з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог. Спочатку затверджуватиметься режим роботи школи і вже під нього підлаштовуватимуться і групи продовженого дня.
Також нарешті відновлять роботу і позашкільні заклади освіти. Зокрема, Центр дитячої та юнацької творчості, позашкільне навчально-виховне об’єднання та дві спортивні школи. Традиційно навчання в позашкіллі стартує з 15 вересня.
Аби не наражати діток, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям, на небезпеку, МОН розробило певні рекомендації. Учням із хронічними легеневими хворобами, розладами імунної системи, захворюванням на цук­ровий діабет тощо дозволено продовжити навчання за безпечнішими для них формами індивідуального навчання, запровадженого торік. Воно передбачає три форми: екстернатну (учень самостійно засвоює весь матеріал, після чого у школі оцінюють його знання), домашню (освітній процес для учня самостійно організовують його батьки) та педагогічний патронаж (освітній процес і засвоєння знань забезпечує педагогічний працівник). 18 серпня у школах розпочався об’їзд, але цьогоріч він особливий:
– Залучаємо всі відповідні служби – це Державну службу з надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужбу та охорону працю, – додає Сергій Васильович. – Спільними зусиллями будемо перевіряти дотримання вимог протиепідемічної ситуації. Головне завдання – аби дітям було і комфортно, і безпечно. Сподіваємося, що вони навчатимуться повний рік, і ми не будемо пе­реходити на дистанційне навчання. Таке передбачено, коли місто потрапляє у «червону» зону. Тоді заклади закриваються на карантин, і щонайменше два тижні, або ж до покращення епідемічної ситуації, школярі навчаються дистанційно.
У разі спалаху захворювання в одній зі шкіл, оперативний штаб із ліквідації надзвичайної ситуації ухвалює рішення про закриття закладу.

У НАВЧАЛЬНИЙ РІК – БЕЗ КАДРОВИХ ЗМІН

До слова, цей навчальний рік місту і району кадрових змін не приніс. 1 липня, як вимагає закон, усі керівники закладів пе­реведені на контрактну форму. Директори міських шкіл підписали контракти з міським головою: особи пенсійного віку – на 1 рік, допенсійного віку – на 6 років. Також керівники закладів підписали відповідні контракти з учителями пенсійного віку на один рік.
– Кадрових змін не буде і в районі, бо фактично до 1 січня наступного року всі навчальні заклади перейдуть у територіальні громади, – коментує завідувачка сектору освіти Кам’янець-Подільської РДА Олена ПРОНОЗЮК. – Тому наразі щось змінювати недоцільно.
Навчальний рік у сільських школах розпочнеться, як і в Україні, за новими прописаними правилами і вимогами. Цьогоріч у селах району, які не ввійшли до ОТГ, маємо 186 першачків. Наразі укомплектовуємо для них класи, проводимо тендерні процедури щодо придбання меблів, дидактичного матеріалу і комп’ютерної техніки. Щоправда, через пандемію відчули на собі певні труднощі, бо тендер відбувався двічі. Сподіваюся, що до кінця серпня «Нова українська школа» отримає все необхідне. До слова, 12 серпня привезли підручники для учнів 3 класу. Отримали їх централізовано, всього 1125 примірників. Також забезпечені в достатній кількості підручниками для школярів інших класів.
Вчора на сесії районної ради депутати ухвалили рішення щодо виділення коштів на закупівлю безконтактних термомет­рів, засобів дезінфекції, паперових рушничків, масок тощо, як того вимагає МОЗ. Частинку придбали раніше, але більше маємо закупити після виділення грошей.
Сільським школам, на відміну від міських, не важко розробляти тимчасові режими роботи закладу.
Малокомплектність шкіл цьогоріч зіграла на руку. Щонайменші кла­си мають по 6 учнів, у середньому – 15-17 у класі. Лише декілька шкіл мають класи, де навчаються по 28 школярів.
Сподіваємося, що все буде доб­ре, і діти нарешті підуть до школи, бо таки скучили і за вчителями, і за уроками, і за шкільними парта­ми. Головне – аби зовнішні умови сприяли початку нового навчаль­ного року.


Довідково:
Цьогоріч у місті маємо 1140 пер­шачків. Загалом у міських школах гризуть граніт науки 10 тисяч 800 школярів. Заклади дошкільної освіти відвідують 4200 найменших кам’янчан.
У необ’єднаних селах району вперше поріг школи переступ­лять 186 першачків. Усього там 1720 учнів і 443 дошкільнят.
По ОТГ ситуація виглядає так: у Слобідсько-Кульчієвецькій ОТГ 115 дошкільнят, 48 першокласників і 424 учні загалом.
У Жванецькій – 93 вихованці ЗДО, 27 першачків і 376 школярів, у Староушицькій – майже сотня дошкільнят, 37 першокласників і 355 учнів загалом. У Колибаївській ОТГ – 30 першачків, загальна кількість діток у школах – 274, 92 вихованців садочків.
Навчальні заклади Гуменецької ОТГ поповняться 86 першачками, загалом у громаді 1002 учні та 364 вихованці садочків.
Китайгородська ОТГ у новий навчальний рік вступає із в.о. начальника відділу освіти – Світланою Маринюк. Школярів там 230, вперше переступлять пороги навчальних закладів 29 учнів, а садочки відвідуватимуть 65 вихованців.