П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Квітня 2022

МАЛЕНЬКА ЯГОДА З ВЕЛИКИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ

Кам’янецький газдовий селекціонер В’ячеслав ФРАНЦІШКО на 100% погоджується з народною мудрістю, що немає застуди, яку б не здолали калина, малина й Галина. А він, як ніхто інший, знає всі цілющі властивості калини і те, як за нею правильною доглядати.

– Розвиваючи тему безпроблемних культур (щорічне плодоношення за різних несприятливих умов), хочу зупинитися на доб­ре відомій, поширеній у всьому світі, символі слов’янських народів – калині. Цій культурі присвячено багато пісень і віршів. Вона росте майже в кожному саду, а про її лікувальну протизастудну дію знають чимало лю­дей, – розповідає селекціонер. – Калина не боїться пізніх заморозків, не вибаглива до грунтів, може рости на заболоченій і з високим рівнем підземних вод місцевостях. Головне – щорічно радувати високими врожаями. При нинішніх цінах на ліки, які до того ж не завжди якісні, садіння калини може мати успіх.
За радянських часів в Україні був лише один завод із виготовлення калинового соку – в Івано-Франківську. Купити його було дуже складно, товар швидко зникав із полиць магазинів. На фоні теперішніх порошкових соків виробництво калинового соку буде прибутковим.
Догляд за рослиною нескладний. Калину можна формувати як деревом, так і кущем. Кущ формується не більше ніж у три стебла. Крона у вигляді чаші, можна і пірамідою. Головне – не допускати тертя між гілками, та добре освітлювання крони. Але найбільше на врожайність та якість ягід впливає обрізання. У куща калини щорічно закладається велика кількість плодових бруньок. Це призводить до перенавантаження та виснаження. Ягід багато, але всі вони малого розміру, май­же без соку – цінність їхня низька. Усе мож­на виправити за допомогою зимово-весняного обрізання. Спершу висвітлюється крона, далі вирізаються всі гіллячки, тонші як 5 мм. Старі гілки без сильних однорічних пагонів теж потрібно вирізати. Основний плодовий потенціал закладений у сильних пагонах торішнього приросту. Ще один захід потрібно провести, коли з’являться перші ознаки цвіту, зазвичай на кінцях пагонів. У залежності від сорту, на одному пагоні може бути від 4 до 12 суцвіть. Залишити потрібно 2-4. Із таким доглядом дерева будуть радувати щорічним урожаєм великих грон та ягід, налитих соком навіть у спекотні роки.
Зі шкідників може дошкуляти лише попелиця, вона селиться за допомогою мурах у суцвітті. Хімії не застосовую – змиваю струменем води високого тиску, як правило, назад вона не повертається.
Плоди калини багаті на органічні кислоти, особливо валеріанову. Своїм різким і неприємним запахом калина завдячує саме цій кислоті, але й заспокійливою дією на наш організм – також їй. Із мінеральних речовин ягоди містять марганець, цинк, залізо, фосфор, мідь, хром, йод, селен. У калині на 70% більше вітаміну C, ніж у лимоні, вона також міс­тить вітаміни A, E, P і K. В ягодах присутні дубильні речовини, пектин, танін, кумарини, смолоподібні ефіри, глікозид вібурнін. У корі калини містяться смола, дубильні речовини, міріціловий спирт, фітостерини, флобафен, вібурнін, пальмітинова, церотинова, лінолева кислоти.
Навіть якщо не брати до уваги весь склад біохімічних речовин і сполук, які містяться в різних частинах калини, а взяти лише один хімічний елемент, що міститься в ягодах, та розглянути його вплив на людський організм, то можна змінити своє розуміння про лікувальні властивості калини.
34-й порядковий номер у хімічній таблиці Менделєєва – селен – речовина, що бере участь в обміні речовин і жирів у людському організмі. Він присутній у ядрі клітин. У 80% людей кількість селену недостатня для здоров’я. Без нього вітамін Е та йод не засвоюються організмом. Він – невід’ємна частина імунної системи і задіяний у механізмі захисту від хвороб. Через нестачу селену знижується працездатність, імунітет, зір, потенція, відбувається порушення менструального циклу в жінок, надокучає постійна втома. Один із перших проявів нестачі селену – надлишкова вага. Саме завдяки селену, йодові та вітаміну Е відбувається обмін жирів. Люди, в яких ці речовини є в достатній кількості, не гладшають при будь-якому харчуванні. І навпаки, при їх нестачі, навіть при низькокалорійній їжі, людина додає у вазі. З усіх традиційних ягід і фруктів в Україні селен міститься лише в калині. Достатньо з’їсти одне-два грона калини, щоб отримати добову норму. А ще селен є в морепродуктах, м’ясі, печінці, грибах, бобових, чорному хлібові, горіхах, цибулі та часнику.