Субота, 27 Квітня 2024 р.

ЧОМУ СВІТЛОФОРИ НЕ ЗАМІНИЛИ РЕГУЛЮВАЛЬНИКАМИ?

…коли вирубали світло всій країні, відповідно не працювали світлофори. Не знаю, як в інших міс­тах, але в нас проїхати перехрестя як із пр.Грушевського, з вулицею Привокзальною в центральній частині міста, а також на Князів Коріатовичів було неможливо…

– Слава Україні! – пролунало в телефоннній трубці редакційного телефону під вечір 15 листопада. – Розпочинаю так розмову з вами, аби було зрозуміло, що я переконаний у незламності нашого народу, і такі дрібні негаразди, як тимчасові відключення світла, нас ніколи не похитнуть у вірі в силу нашої нації. Проте ми собі самі можемо наробити біди, якщо нехтуватимемо правилами і не будемо ставитися з повагою один до одного. Ось сьогодні, коли вирубали світло всій країні, відповідно не працювали світлофори. Не знаю, як в інших міс­тах, але в нас проїхати перехрестя як із пр.Грушевського, з вулицею Привокзальною в центральній частині міста, а також на Князів Коріатовичів було неможливо. Про Жовтневе взагалі мовчу. Година пік, машин купа. Правила дорожнього руху всі ніби позабували, ніхто нікому не поступається дорогою. Тільки трохи розвиднилося, і думаєш, що зараз перетнеш перехрестя, раптом вистрибує пішохід, який також побачив шпаринку. Доки доїхав додому, весь спітнів від нервового напруження. Отож маю запитання до редакції:
«У мої молоді роки світлофорів було небагато, але і їх вимикали. Натомість на центральні перехрестя виходили регулювальники і впорядковували дорожній рух. Невже не можна було знайти декілька правоохоронців і поставити їх на центральні перехрестя, аби кам’янчани в такі кризові моменти могли спокійно доїхати додому?».

По коментар ми звернулися до Кам’янець-Подільського райуправління поліції:

– 15 листопада регулювальники не залучалися, але, в разі потреби, звичайно, вони з’являться на перехрестях, цю функцію може виконувати будь-хто з патрульних, – пояснює старша інспекторка з комунікації Кам’янець-Подільського райуправління поліції капітан Тетяна ЧУБАР. – Водії та пішоходи, помітивши складну ситуацію на дорозі, можуть телефонувати на «102» із проханням долучити регулювальників. Того дня до поліції таких звернень не надходило. Наразі в нас збільшена кількість екіпажів у зв’язку з воєнним станом. Щодо аварій, то 15 листопада сталося лише дві дрібні дорожньо-транспорті пригоди, і, на щастя, ніхто з людей не постраждав.
Правила проїзду перехресть прописані в ПДР, рекомендуємо освіжити в пам’яті цю інформацію. А ще просимо громадян поставитися з розумінням до ситуації, бути ще уважнішими на дорогах і поважати інших учасників руху.
Принагідно звертаюся і до пішоходів із проханням одягати світловідбивальні елементи (стрічку, наклейку, жилетку, браслет тощо), або мати ліхтарик чи ввімкнений смартфон. Саме це убезпечить їх у темний час доби і зробить помітними для водія. Зі світловідбивальними елементами пішохід стає помітним за 300 метрів. Отже, додаючи їх на одяг, людина на 85% знижує шанс постраждати в результаті ДТП.