Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
20 Квітня 2023

КІР МОЖЕ ПОВЕРНУТИСЯ

Кір – це інфекційне захворювання, що виникає переважно в дитячому віці та керується засобами імунопрофілактики. Крім клінічних характеристик, для кору характерна така епідеміологічна ознака, як періодичність, що складає 5-6 років. Оскільки у 2018-2019 роках в Україні тривала епідемія кору, то МОЗ разом із ВООЗ прогнозують черговий ріст захворюваності на кір в Україні вже у 2023-24 роках.

У 2018-2019 роках на території Кам’янця-Подільського та в колишніх межах району перехворіли на кір 912 осіб, з яких 513 – діти. Госпіталізовано 609 хворих. Лабораторно підтверджено діагноз кору в 128 випадках на початку епідемії, оскільки під час спалаху чи епідемії діагноз кору потребує лабораторного підтвердження лише в перших випадках хвороби, надалі встановлювався на основі клінічних ознак.

За даними департаменту охорони здоров’я ХОДА, після проведеної верифікації даних у Хмельницькій області з імунізації проти кору, паротиту та краснухи дитячого населення, за ста­ном на 1 березня 2023-го, встановлено, що 4,3% дітей до 17 років не мають жодної дози щеплень КПК в анамнезі, 8% – у віковій групі дітей до 5-ти років.
Із метою недопущення уск­ладнення епідситуації й виникнення спалахів кору, починаю­-чи із 1 травня, в Україні стартує catch-up компанія з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи (вакцина КПК) усіх невак­цинованих дітей віком від 1 до 17 років.

Для підготовки до вищезгаданої кампанії наша установа разом із відділами освіти територіальних громад розпочали мікропланування дітей, які відвідують заклади освіти на
території громад, для максимального охоплення щеплен­нями проти кору, паротиту та краснухи. А також із закладами охорони здоров’я первинної ланки (ПМСД) охоплення щеп­лення­ми проти кору дітей віком до 5 років.

Укотре нагадуємо, що кір – гост­ра вірусна хвороба люди­ни з групи інфекцій дихальних шляхів, супроводжується інток­сикацією, гарячкою, запаленням верхніх дихальних шляхів, кон’юнктивітом, специфічною висипкою. Єдиним джерелом інфекції є хвора людина – з останніх 2 днів інкубаційного періоду до 5-го дня після появи висипки. При ускладненні кору пневмонією заразний період продовжується до 10-го дня від початку висипання. Найбільша заразливість припадає на період до появи висипки.
Інфекція передається повіт­ряно-крапельним шляхом. Сприйнятливість неімунізованих дуже висока. Грудні діти мають трансплацентарний імуні­тет від матерів, які перенесли кір у минулому або були вакциновані. Після перенесеного захворювання зберігається стійкий імунітет.

Хвороба починається гостро, з підвищення температури тіла до 38-39°С, нежитю, кашлю, чхання, головного болю, загального нездужання, сиплості голосу, світлобоязні, одутлості обличчя, кон’юнктивіту. На слизовій оболонці щік, навпроти малих корінних зубів з’являються рожеві плями з білуватими цятками в центрі (плями Бєльського-Філатова- Копліка), які є патогномонічною ознакою кору. На 3-4-й день хвороби стан хворого погіршується, температура тіла підвищується до 40°С, по­силюються катаральні явища, симптоми інтоксикації; за вухами з’являється плямиста висипка, яка протягом доби поширюється на обличчя, шию і верхню частину грудей, наступного дня – на тулуб і верхні кінцівки, а ще через день – на нижні кінцівки. Ділянки шкіри, які вільні від висипань, мають звичайний колір. Висипка зберігається 3-4 дні, потім блідне в такій самій послідовності, в якій з’явилася, залишаючи після себе пігментацію, а згодом – дрібне висівкоподібне лущення. Із зникненням висипки нормалізується температура і минають катаральні явища.

При легкому перебігу кору і у вакцинованих може спостерігатися мізерна висипка у вигляді поодиноких елементів, що утруднює діагностику. В осіб, яким в інкубаційний період вводили профілактично імуноглобулін, переливали плазму або кров, перебіг кору легкий, супроводжується субфебрильною температурою, слабкими катаральними явищами, висипка поодинока, без послідовності у виникненні, плям Бєльського-­Філатова-Копліка немає.

У дорослих перебіг кору буває важчим, ніж у дітей, із геморагічними висипаннями, крововиливами в шкіру і слизові оболонки, вираженою інтоксика­цією. Спостерігаються зміни з боку серцево-судинної системи (тахікардія, гіпотонія, ослаблення серцевих тонів), легенів (сухі розсіяні хрипи, при розвитку пневмонії – вологі хрипи), нерідко виникають біль у животі та діарея.

Ускладнення кору можуть бути зумовлені вірусом кору, а також бактеріальними інфекціями, що приєднуються. Частіше виникають пневмонія, ларингіт, бронхіт, бронхіоліт, кератокон’­юнктивіт, отит, піодермія, цис­тит, пієлонефрит, плеврит, енте­рит, стоматит, менінго­енцефа­літ, психоз, блефарит. У більшості випадків кір перебігає сприятливо, але при розвитку уск­ладнень, особливо енцефаліту та менінгоенцефаліту, можливі навіть летальні випадки.

У зв’язку із застосуванням високоефективної вакцини, захворюваність на кір істотно знизилася. Специфічну профілактику кору здійснюють за допомогою нормального людського імуноглобуліну та вакцини. Імуноглобулін вводять дітям, які мали контакт із хворим на кір і раніше не були прищеплені в зв’язку з протипоказаннями. Оптимальний термін введення імуноглобуліну – не пізніше ніж 72 години від контакту з хворим. За відсутності протипоказань контактним дітям, які не були щеплені, терміново вводять вакцину.

Планову вакцинацію проводять у віці 12 міс, у 6 років – ревакцинацію. Після вакцинального комплексу формується стійкий пожиттєвий імунітет. У лікувально-профілактичних закладах нашого міста та району на сьогодні є достатня кількість вакцини для профілактичних щеплень проти кору. Тому просимо вас відповідально поставитися до здоров’я ваших дітей та близьких, своєчасно звертатися по медичну допомогу при появі перших ознак захворювання та проводити планові профілактичні щеплення.

Алла ГРИЦАЙ, завідувачка відділення епіднагляду і профілактики інфекційних хвороб
КП РВ ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗУ.