Субота, 27 Квітня 2024 р.
30 Листопада 2023

ЯКІ БУВАЮТЬ ЛІКИ

Поговоримо з вами про самолікування. На жаль, медики зустрічають і трагічні наслідки вживання людьми ліків, особ­ливо таблеток. Наче все просто, але чомусь від цього таки страждають люди.

Що ж таке таблетка – це дозована форма, в якій випускаються готові до використання ліки.
Шляхи надходження ліків в організм людини:
Пероральний (ліки ковтаються) – таблетки, капсули, драже, мікстури тощо.
Сублінгвальний (під язик) – легкорозчинні драже і таблетки.
Парентеральний (шляхом ін’єкції) – ампули.
Вагінальний – свічки.
Ректальний – свічки.
Інгаляційний (вдихання) – розчини та рідини для інгаляцій.
Декілька простих правил вжи­вання ліків, порушення яких призводить до погіршення стану пацієнта.

1. Таблетка без смужки посередині навпіл не ділиться!!! Навіть не намагайтеся! Не можна. Отже, анаприлін не ділиться, бо не має смужки, цитрамон ділиться. Відсутність смужки означає рівномірну концентрацію основної речовини в цілій таб­летці.

2. Ампули, де вказано: для в/в в/м – пити заборонено! Є ампули для пиття, – на них так і написано. Ампули ж для ін’єкцій не будуть швидше всмоктува­тися чи діяти. Вони тільки спричинять розвиток гастриту тощо. Тому людство і створило різні форми випуску ліків. Наприклад, таблетки вкриті оболонкою для того, щоб діючу речовину не зіпсував шлунковий сік, а таблетка розчинилася і почала діяти вже в кишечнику.

3. Не вживайте протерміновані ліки!

4. Важливі також умови зберігання препаратів. Але, як­що вдома ми намагаємося за цим слідкувати, то про таке, як автомобільна аптечка, водії задумуються нечасто. А даремно – тільки подумайте, які умови зберігання препаратів в автомо­біль­ній аптечці: влітку – нестерпна спе­ка, взимку – морози.

5. Маючи батьків похилого віку, подбайте про них. Беремо баночку і великими літерами маркером пишемо назву ліків! Бо трапляються випадки, коли люди старшого віку плутають баночки і доводять себе до критичного стану. Перед вживанням будь-якого препарату 7 разів, ні, ще раз, сім разів дивимося на назву і термін придатності! Якщо стерлися літери на ампулі, відкриваємо і виливаємо в унітаз.

6. Перед вживанням будь-яких ліків звертаємося до лікаря! В багатьох країнах ви не зможете купити ліки без рецепту, поступово до цього набли­жається і Україна.

7. Якщо лікар вам сказав 1 таблетку, то це значить, що вам необхідно випити тільки одну таблетку! А не так – візьму дві, «щоб точно».

8. Зазвичай після перорального чи внутрішньом’язового введення препаратів їхня дія починається через 20-40 хв. Майте терпіння, зачекайте! Не треба збільшувати дозу.

9. Окреме звернення до молодих мам! Якщо вам призначений курс антибіотика, то це курс. Ви не можете відміняти чи змінювати антибіотик дітям. Не можна відміняти препарат одразу після покращення стану. Сказано 10 днів – значить 10 днів. В іншому разі ви тільки робите стійкішими бактерії в організмі, це значить, що наступного разу на цей антибіотик реакції не буде, бо бактерія резистентна до нього.

ОБЕРЕЖНО З АНТИБІОТИКАМИ!

Сьогодні антибіотикорезистентність, або стійкість збудників хвороб до антибіотиків, на­звана однією з найгостріших проблем, які постали перед люд­ством. Жахливі наслідки цього важко передбачити.
Спочатку з’явилася стійкість збудників до давно і добре відомих антибіотиків, але вже швидко формується й до нових, які лише недавно були розроблені. З’являються супербактерії, невразливі для будь-яких антибіотиків.
Тож для подолання стійкості до антибіотиків потрібно, щоб кожен із нас відповідально ставився до їхнього прийому.
Нераціональне використан­ня антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які сьогодні лікуються антибактеріальними препаратами швид­ко та без наслідків, можуть стати смертельно небезпечними для багатьох людей.

Серед головних причин розвитку антибіотикорезистент­ності:
– надмірне використання антибіотиків (приймати їх можна лише за призначенням лікаря, в жодному разі не займатися самолікуванням);
– недотримання курсу лікування (слід проходити повний курс прийому антибіотиків згідно з призначенням лікаря, не пропускати прийомів ліків, не переривати лікування, навіть якщо вам стало краще);
– безконтрольний прийом антибіотиків (не можна використовувати антибіотики, які залишилися після курсу прийому, або ділитися ними з друзями чи родичами, в яких «така сама» хвороба).

І ще одне застереження від фахівців: пам’ятайте, що антибіотики діють лише на бактерії та зовсім даремні при вірусних захворюваннях.