Субота, 27 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2023

ЕПІДЕМІЇ НЕМАЄ, АЛЕ КОВІД ЩЕ Є

Наприкінці осені та на початку зими, коли природа засинає під покривалом снігу, настає час, коли наш організм особливо чутливий до різноманітних інфекцій і захворювань. І вже традиційно топ-рейтинг зимових захворювань очолюють гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Отити, синусити, трахеїти, фарингіти, тонзиліти, риніти, гайморити…

Перелік чималий, адже до групи захворювань ГРВІ відносять грип, аденовірусну, респіраторно-синцитіальну, риновірусну, реовірусну, ентеровірусну, а також славнозвісну коронавірусну інфекцію.
Черги біля кабінетів сімейних і ЛОР-­лікарів стають усе більшими, а аптеч­ні полички спустошують усе швидше.
І справа не лише в інфекційному ландшафті, а й у нових реаліях нашої країни, які занурюють нас у постійний стрес.

– Повітряні тривоги, новини з фронту, дні жалоб і поховання військовослужбовців… У житті пересічних українців під час війни змінилася буденність, а відповідно змінилася і якість життя, – пояснюють сімейні лікарі. – Від цього можуть порушуватися сон (безсоння чи постійний брак сил) і харчування (людина безконтрольно споживає їжу чи перестає їсти взагалі). Знижується імунітет, ми починаємо постійно на щось хворіти. Особливо взимку, коли кількість вірусів, які циркулюють у повітрі, збільшується. А наслідки для організму можуть бути різними, до того ж не завжди ми співвідносимо їх із внутрішнім рівнем тривожності.

На Кам’янеччині рівень захворюваності також традиційно для зими високий. Зокрема, зросла кількість хворих на грип і ГРВІ.
У хворих спостерігаються висока температура, яка важко збивається, кашель, нежить, іноді кон’юнктивіт, біль у горлі. Хвороба має тенденцію перебігати в два етапи: за деякий час симптоми можуть повернутися. Та пік епідсезону, на щастя, вже позаду.
– Загалом із початку епідсезону на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіли 7464 особи, з яких 4226 дітей. Госпіталізовані в лікарні 230 хворих. За минулий тиждень, від 4 до 10 грудня, захворіла 841 особа, з них 473 дитини. Госпіталізовано за тиждень 23 хворих (2,7%), – інформує завідувачка відділення епіднагляду за інфекцій­ними хворобами КП РВ ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» МОЗУ Алла ГРИЦАЙ. – Щодо ковіду, то з початку епідсезону (з 2 жовтня до 10 грудня) захворіли 527 осіб, із них 47 дітей (8,9%). Найвища захворюваність спостерігалася наприкінці жовтня та на початку листопада. Госпіталізовано було 110 хворих, з яких 9 у відділення реанімації. Померли від початку сезону 4 хворих (0,8% ). За останній тиждень захворіли на ковід 54 мешканці Кам’янеччини.

Одним із ключових кроків у боротьбі з інфекціями є вакцинація. Крім вакцини від COVID-19, розгляньте можливість інших вакцин, які допомагають захис­тити від інфекцій, зокрема грипу.
Важливо зазначити, що вакцинація від грипу не захищає від Covid-19 і нав­паки. Відповідно до рекомендацій фахівців, вакцинацію проти обох захворювань можна проводити в один день або з мінімальним інтервалом. Особливу увагу вакцинації слід приділити особам, які входять до групи ризику:
• людям віком від 60 років;
• вагітним жінкам;
• особам із хронічними захворюваннями;
• медичним працівникам;
• освітянам;
• військовослужбовцям.
Не варто забувати і про протиепідемічні заходи в організованих колективах та дотримання загальних санітарно-гігієнічних правил, особливо у громадських місцях.

– Збалансована дієта, вдосконалення фізичної активності, відпочинок і норма­лізований режим сну – це елементи, які сприяють міцному імунітету, – продовжує Алла Вадимівна. – Потрібно мити руки, мати з собою кишенькові антисептики, а якщо є ознаки респіраторного захворювання – вдягати маску, звертатися до лікаря, не ходити хворим у заклад освіти чи на роботу та не забувати, що основа профілактики – це вакцинація.
Зберігайте спокій, дбайте про своє фізичне та психічне здоров’я, і нехай ця зима принесе вам мир і тепло, а не застуду.

Ольга ГОЛУБ.

P.S. А тим часом наприкінці листо­пада авторитетна програма моніторингу захворювань ProMed, що відстежує спалахи захворювань людей і тварин у всьому світі, повідомила про осередки «недіагностованої пневмонії» в дітей на Півночі Китаю…