Субота, 27 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2023

СВЯТА БЕЗ ЗАЙВИХ НАВАНТАЖЕНЬ!

Наближаються свята, під час яких українці традиційно готують чимало хоч і смачних, але висококалорійних та не завжди корисних страв. Отже, фахівці ще раз нагадують землякам про шкідливі й корисні продукти для серця та судин.

Довкола теми захворювань серця та судин існує чимало різних зайвих заборон, хибних пересторог. Для прикладу, багато людей вважають, що, маючи хвороби серця, потрібно утримуватися від фізичної активності, а холестерин і жири – це суцільне зло для серцево-судинної сис­теми.
То ж чи є злом для серцево-судинної системи холестерин та жири?
Холестерин – це жироподібна речовина, яка надходить до організму з харчовими продуктами та має низку корисних функцій, зокрема:
– бере участь у синтезі статевих гормонів і жирних кислот;
– допомагає утворювати вітамін D.
Шкодить здоров’ю надлишок холестерину! Саме він відкладається у стінках судин, утворюючи так звані «бляшки», викликаючи атеросклероз (коли обмежується або блокується потік крові судинами).
До підвищення рівня холестерину призводять:
– надмірна кількість насичених жирів (жирні сорти м’яса, птиці, молочні продукти високої жирності);
– продукти із вмістом промислових трансжирів: фастфуд (швидка їжа масового виробництва), легкі перекуси чи снеки (чіпси, палички, сухарики, пластівці), магазинна випічка (торти, печиво, бісквіти), смажені продукти, кулінарні жири, спред (вершкове масло низької якості), майонез.
Натомість ненасичені жири, що містять­ся в морській рибі, нерафінованій рослинній олії, авокадо та горіхах (в т.ч. наших волоських) допомагають знижувати рівень холестерину й підтримувати здоров’я сер­цево-судинної системи.
Збалансуй своє харчування та обов’язково контролюй власний рівень холестерину у свого сімейного лікаря!
І знову нагадуємо, що дізнатися більше про фактори ризику розвитку серцево-судинних хвороб можна на сайті:
https://cvd.phc.org.ua/
Ініціатива відбувається в межах Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

За інформацією «Хмельницького обласного центру контролю
та профілактики хвороб МОЗ України».