Субота, 27 Квітня 2024 р.
25 Січня 2024

БЕРЕЖІТЬ СВОЇХ ПЕРНАТИХ!

Протягом першої половини січня цього року на території України підтверджено три випадки захворювання птиці на грип. Як відомо, вірус має здатність швидко поширюватися, тому із запитанням «Що робити власникам домашньої птиці на Кам’янеччині, аби вберегти своїх пернатих від смертельної хвороби?», «Подолянин» звернувся до фахівців.

– Грип птиці – висококонтагіозна хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення, – коментує начальник Кам’янець-Подільського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Анатолій ЛАВСЬКИЙ. – Збудник хвороби РНК-вірус, який у диких птахів може перебі­гати безсимптомно, проте в домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель. Також існує ризик передачі хвороби людині.

– Якими шляхами розповсюджується вірус?
– Вважається, що всі птахи сприйнятливі до цієї інфекції, але деякі види менше, ніж інші. Водоплавні птахи, які мігрують, частіше дикі качки, є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Вони найменш сприйнятливі до інфекції. А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей та індиків, дуже сприйнятливі до її збудника, тому смертельний грип швидко поширюється серед них.
Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця. Хворі, а також птахи, які перехворіли, виділяють вірус із витіканнями
з носової та ротової порожнин, фекаліями, яйцем.
– Тому зараження домашньої птиці пташиним грипом може відбутися через гнізда, вигули, далі – у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, при контакті з контамінованими предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці, незнешко­дженими відходами забою, яйцями, – продовжує начальник Ка­м’янець-Подільського районного управ­ління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Ана­толій ЛАВСЬ­КИЙ. – Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосеред­ньому контакті з інфікованими або мерт­вими дикими чи свійськими птахами. Також це може статися через заражену зем­лю та воду.

– Що має насторожити господарів у по­ведінці птиці?
– Відмова від корму і води, підвищення температури тіла, пригнічення, порушення координації рухів, парези, паралічі, риніт, кон’юнктивіт – це загальні для всіх видів птахів клінічні ознаки хвороби.
Конкретно в курей ще спостерігається ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок), набряк підклюв­ного простору, підшкірні геморагії, тобто крововилив на кінцівках, а також діарея, зниження виробництва яєць, кашель і чхання.
У водоплавних птахів нерідкими є нер­вові явища: викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи, помутніння рогівки та сліпота.

– Анатолію Йосиповичу, що радять фахівці господарям свійських птахів, аби уникнути зараження?
– Насамперед важлива профілактика. Щоб уникнути інфекційних захворювань птиці, необхідно купувати чи продавати її тільки в місцях санкціонованої торгівлі й тільки за наявності ветеринарних супровідних документів.
Із метою проведення необхідних профілактичних заходів, інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці та на вимогу спеціалістів ветмедицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду.
Варто не допускати вигулу домашньої птиці поза межами дворової території та виключити можливість контакту з дикою, особ­ливо водоплавною, і синантропними птахами (тобто тими, що живуть біля людей).
Серед інших правил: утримувати птахів різних видів окремо, не допускати сторонніх осіб у місця утримання домашньої птиці, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням, проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території утримання птиці, проводити знезараження посліду та підстілки шляхом спалювання або біотермічним методом, дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг і взуття, мити руки з милом).

– Який алгоритм дій власників птиці при виявленні незвичних ознак в її поведінці чи у разі масової загибелі?
– Терміново, наголошую – терміново, необхідно сповістити спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує ваш населений пункт, або за номером: (03849) 5-03-06.
Проте, як кажуть, хворобі краще запобігти, тому фахівці нашого управління закликають дотримуватися вимог біобезпеки як найбільш ефективного заходу для уникнення зараження поголів’я на грип птиці як у комерційних, так і в особистих селянських господарствах.