Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
19 Квітня 2021

ПІДПРИЄМЦЯМ ДОПОМОЖЕ ОБЛАСТЬ?

Сьогодні, 19 квітня, вранці продавці непродовольчого ринку знову прийшли під стіни міськради і вимагали, як і минулого тижня, дати їм змогу працювати і заробляти на хліб. Підприємців найбільше обурювало те, що ринки в інших регіонів, які теж знаходяться у «червоній» зоні, торгують не лише продуктами харчування. Тому вимагали і їм дозволити працювати і показати рішення, відповідно до якого буде відновлена робота непродовольчих ринків, інакше погрожували вдатися до радикальних кроків, зокрема перекрити дорогу. Страйк під «білою хатою» змусив екстрено провести засідання міської комісії ТЕБ і НС.

Підприємці вимагають відкриття ринку у Кам’янці-Подільському. Вкотре повторюємо, що рішення про переведення Хмельницької області в «червону» зону є державним. До нас надійшла низка звернень від підприємців, а також від адміністрації ТОВ «КВЗП «Кам’янець-Подільський», у якому просять послабити карантинні обмеження і відкрити непродовольчі ринки, зобов’язуються дотримуватися суворих карантинних вимог, – зазначив міський голова Михайло ПОСІТКО.

Натомість начальник управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК вважає, що говорити про умовне зниження кількості хворих зарано:
– Ані про стабілізацію, ані про зниження наразі не йдеться, бо у вихідні цифри традиційно менші. Нам усім хочеться якомога швидше повернутися до нормального життя, тому на цій болючій темі легко спекулювати. На цей майдан можна привести медиків, які цілодобово працюють і заклик зводиться до одного: аби медична система могла встояти і не захлинутися. Тут треба виважені рішення і обмежувальні заходи, щоб найбільше хворих вижило і не зростала кількість смертей. Не треба піддаватися емоціям! Загальнодержавна тенденція невтішна: Україна посідає 12 місце в світі по добовій захворюваності і 6 – в Європі по добовій смертності. Це серйозні цифри і на них теж треба зважувати.

За інформацією начальника управління з питань НС і ЦЗН Юрія КРИЛОВА, за станом на сьогодні у місті хворіє 707 осіб (26 медиків і 23 дитини), тиждень тому – 873. Госпіталізовано 124 хворих, тиждень тому – 130. 583 лікуються амбулаторно. За вихідні одужала 181 особа, за минулий тиждень – 422. Летальних за тиждень маємо аж 10. За вихідні маємо 85 позитивних випадків, за минулий тиждень – 283 (позаминулого тижня було 365).
Ми не ухвалюємо рішень про відкриття чи не відкриття непродовольчого ринку, бо це не в нашій компетенції. Не ми закривали, і не нам відкривати – це вирішується на державному рівні. Але ми можемо прийняти рішення про те, що не заперечуємо роботу непродовольчого ринку, але з суворим дотриманням карантинних вимог, – підсумував Михайло Володимирович. Власне, з цим рішенням підприємці збираються їхати в Хмельницький до губернатора і на обласному рівні добиватися дозволу.