П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
3 Вересня 2021

ТВАРИН ІМУНІЗУВАТИМУТЬ ІЗ ПОВІТРЯ

Із 6 вересня на території Хмельниччини розпочнеться планова пе­роральна іму­нізація тварин проти сказу.

– Епізоотична ситуація щодо сказу залишається напруженою, – коментує в.о. начальника Кам’янець-Подільського управління ГУ ДПСС у Хмельницькій області Людмила ОРЖЕХОВСЬКА. – Проводиться вакцинація свійських тварин, але небезпека приходить із дикої фауни від тварин, яких ми не можемо ізолювати і зробити їм класичне щеплення. Досвід країн ЄС переконливий – пероральна вакцинація створює специфічний імунітет, не викликає захворювання, не виділяється вакцинний вірус зі слиною, безпечна для інших тварин та людей.
Тому така практика вже декілька років успішно використовується і на нашій території. Вакцинація проводитиметься із залученням авіаційної техніки. Принаду із вакциною розкидатимуть із повітря над лісовими та сільськогосподарськими угіддями по всій території області. Розповсюдження вакцини не проводитиметься над населеними пунктами, болотами, водоймищами, автомобільними та залізничними шляхами.
Тож звертаємося до мешканців міста та району з проханням із розумінням поставитися до заходів вакцинації диких м’ясоїдних тварин. Виявивши принади з вакциною, не руйнуйте їх, не беріть до рук, а залиште тваринам.
Оскільки ліків від сказу не існує, єдиний дієвий шлях – імунізація.