П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Січня 2022

НОВИНИ ОБЛАСТІ

ІЗ БЮДЖЕТОМ, АЛЕ БЕЗ ГІМНАЗІЙ

22 грудня відбулася сесія Хмельницької облради, на якій розглянули доленосні питання, що стосуються Кам’янеччини. Насамперед тому, що обранці схвалили обласний бюджет на 2022 рік. Він є базовим, але дасть можливість забезпечити виплату зарплати, профінансувати інші соціальні видатки, придбати медикаменти та забезпечити харчуванням школи, лікарні, будинки-інтернати тощо. Як вказано в пояснювальній записці до рішення, прогнозні показники доходів загального фонду обласного бюджету (без трансфертів), у порівнянні з плановими призначеннями 2021 року, збільшено на 9,7% (або на 125,8 млн грн), і вони становлять 1 426,3 млн грн.
При цьому рішенням ради шляхом ліквідації припинено діяльність Вовковинець­кої та Орининської гімназій обласної ради. Ухвалення рішення пояснили тим, що з 1 січня 2022 р., згідно із внесеними змінами до чинного законодавства, зокрема до ЗУ «Про повну загальну середню освіту», буде відсутнє фінансування цих закладів.
Як ідеться на сайті облради, ухвалення рішення про ліквідацію викликало емоційне обговорення в сесійній залі. З метою збереження майна обласної комунальної власності, окремі депутати обласної ради, серед яких Уляна ТКАЧЕНКО та Сергій ЯКОВЛЕВ, пропонували не ліквідовувати заклади, а перенести розгляд цих питань на наступну сесію, або ж створити на їх базі необхідні для мешканців територіальних громад заклади соціального спрямування.
Але, як зазначила голова облради Віолета ЛАБАЗЮК, на жаль, із нововведеннями в законодавстві та відсутністю в закладах учнівського контингенту облрада змушена ухвалювати непопулярні рішення. Водночас спільно проводиться пошук варіантів збереження та раціонального використання майнових комплексів обидвох гімназій.
Крім того, депутати схвалили одинадцять регіональних програм – економічного та соціального розвитку Хмельницької області на 2022 рік, серед яких і «Питна вода Хмельниччини» на 2022-2026 рр.

ТАКИЙ ГОСПОДАР ПОГАНОГО НЕ ПОРАДИТЬ

Також недавно стало відомо, що Кам’янець-Подільський район тепер має свого офіційного представника в Службі поза­штатних радників при Хмельницькій ОДА. Ним став відомий аграрій, генеральний директор ПП «Україна Агро-2С» Олег СКРИНЧУК. Усе життя та професійна діяльність Олега Леонідовича пов’язані з Чемеровеччиною та Кам’янеччиною.
Упродовж багатьох скликань Олег Скринчук був депутатом Хмельницької облради і Чемеровецької райради. На сьогодні – депутат Чемеровецької селищної ради.

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.