Четвер, 02 Травня 2024 р.
17 Лютого 2022

ЖИТТЯ ПОРЯД ЗІ СМІТТЯМ

В Україні щорічно викидають понад 10 млн т сміття. З них тільки 600 тис. спалюється чи йде на вторинне перероблення, а решта захоронюється на полігонах і сміттєзвалищах, які займають понад 7% від загальної площі країни!

Щодня люди виносять сміття, в кожному дворі є контейнери для відходів. 1 січня 2018 р. було внесено правку до Закону «Про відходи», який суворо зобов’язує сортувати сміття. Тому, крім звичайних контейнерів, з’являються і спеціальні – для сортування сміття. Але більшість людей це ігнорують.
Крім того, люди іноді просто демонструють невихованість та неповагу до чужої праці. Щодня, йдучи вулицями міста, бачу, як дехто просто кидає сміття під ноги. Невже важко донести маленький папірець до місця для відходів?!
Ми самі забруднюємо навколишнє середовище. Просто уявіть собі, що звичайна батарейка розкладається 100 років, пластикова трубочка – 200, одноразовий підгузник – 450, пластикова пляшка – 400-500 років. Звичайно, деякі люди не надають великого значення проблемі сміття, оскільки не розуміють, якої шкоди, крім неприємного запаху, він може завдати. Насправді ж ситуація критична. У складі відходів можуть перебувати отруйні легкі речовини, хімічні сполуки, важкі метали, які разом з опадами потрапляють у водойми через грунтові води.

Мікрорайон (вулиця Васильєва)
Проходячи вулицями, часто бачу таку картину. Звісно, зустріти таке можна не тільки в мікрорайоні, а й у всіх куточках міста Кам’янця-Подільського.

Мікрорайон (вулиця Васильєва, 7)
Раніше біля кожного контейнера для сміття бачила спеціальний контейнер для пластику, тобто пляшок, але з часом вандали та просто невиховані люди зрушили або зламали ці баки.

Тепер дуже часто можна побачити використані маски, які люди кидають просто на вулицях міста, не думаючи про наслідки. Така маска може легко потрапити до морських вод через каналізацію та річки. Це збільшує кількість сміття, яке плаває на поверхні океану. З часом вона розпадається на мікропластик, який може потрапити в організм риби чи інших морських тварин.
Тому перед тим, як викидати щось не в спеціальні місця для відходів, подумайте про наслідки, які ми несемо в майбутнє. Та сортуйте сміття, яке виносите, щоб не мати забруднених вулиць і зберігати життя тваринам.

Каріна МАЛІНОВСЬКА, студентка К-ПНУ ім.Івана Огієнка.