Субота, 27 Липня 2024 р.
28 Березня 2024

МОЛОДЬ МАЄ ПРОСТІР

22 березня в житті громади сталася стратегічно важлива подія – двері для відвідувачів відчинив Молодіжний центр, у якому квітуче покоління кам’янчан тепер матиме місце для реалізації власних ініціатив.

На площі 600 кв. м розмістилися адмінчастина та різні зони: арт-галереї, коворкінгу, «жов­та зона» для проведення ділових зустрічей, а також фіолетова, де проводитимуться конференції, семінари та інші зустрічі. Крім цього, є ще арт-­кав’ярня.

Тетяна СметанюкУрочисте відкриття, яке тривало майже 5 годин, зібрало декілька сотень містян: керівництво громади, членів Молодіжної ради, громадських активістів, а також студентську та учнівську молодь. Про подальшу діяльність КП «Молодіжний центр Кам’янця-Подільського» «Подолянину» розповідає його очільниця Тетяна СМЕТАНЮК:

– «Молодіжний центр» – це велика концепція закладів, які надають освітні та соціальні послуги для реалізації молодіжної політики. Тепер Кам’янець-Подільський не відстає від цієї тенденції.

– Раніше в місті діяв молодіжний центр «LoveKa», розвитком якого ви також займали­ся. У чому різниця цих ініціатив?

– Вона принципова. Тоді ми працювали як громадська організація «Кам’яний острів». З одного боку, це набагато простіше, тоді захід можна було реалізувати дуже швидко. Однак у тому центрі не було співробітників, ми все робили самі, й це було колосальне навантаження.
Натомість тут, у комунальній установі, присутні юридичні моменти. Ми не можемо швидко провести захід, але можемо його запланувати і об’єднати більше зусиль для реалізації, оскільки маємо команду.

За словами Тетяни Сметанюк, є два сценарії взаємодії з комунальним закладом:

– Ми маємо певні зобов’язання. Тому, якщо до нас звертаються громадські організації, умови співпраці чітко прописуються в меморандумі або угоді. Але корис­туватися Молодіжним центром можуть також й ініціативні групи, якщо в їхніх учасників є студентсь­кі квитки чи учнівські посвідчення.

Під час відкриття– Чи є в центру план розвитку?

– На декілька місяців чи років немає, бо триває війна. Як психолог, скажу, що планувати в такий час неможливо. Адже, коли не виходить, настає дуже велике розчарування. А я не хочу цього для своєї команди.
Однак маємо оперативні плани та стратегію. Остання полягає в тому, щоб якомога більше молоді залучити до різноманітних освітніх заходів і робити активною молодіжну політику, аби юне покоління самостійно продуку­вало ініціативи й реалізувало їх у місті.

Щомісяця колектив Молодіжного центру складає графік заходів, який подає в міську раду. Тому до реалізації будь-якої ініціативи бажано підходити з плануванням. Хоча б за тиждень до проведення.

Установа розташована за адресою: вул.Симона Петлюри, 16 (третій поверх). Робочий час: із 10.00 до 19.00, з понеділка по суботу.