Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
4 Квітня 2024

ХІРУРГІЯ ОДНОГО ДНЯ І НАПОЛЕГЛИВОЇ ПРАЦІ


На базі ЛОР-очного відділення міської лікарні створено ще один підрозділ – малоінвазив­ної хірургії, відкриття якого відбулося вчора, 3 квітня, за участі керівництва міста і медзак­ладу. Таким чином лікарня впроваджує так звану «хірургію одного дня». При цьому інно­ва­ційному методі пацієнт може прооперуватися та повернутися додому максимально швидко.

 

– У новому підрозділі є дві палати, одна операційна та одна маніпуляційна і оглядова. Працюють, крім лікаря, дві медсестри та дві молодші сестри, – розповідає завідувач ЛОР-очного відділення Олег ЦИМБАЛЮК. – Якщо в па­цієнта є потреба скористатися нашими послугами, він має обстежитися в ЛОР-лікаря міської поліклініки чи свого сімейного, здати аналізи та отримати електронне направлення на госпіталізацію. Уже тут після огляду в лікаря та анестезіолога плануємо час операції. На сьогодні вже маємо чергу з близько 30 осіб.

Більше саме про процес створення нового відділення «Подолянину» розповідає директор КНП «Кам’янець-Подільська міська лікарня» Борис СИРОТА:

– У нас є бачення шляху медичного закладу в напрямку розвитку нових технологій і зменшення часу перебування пацієнтів на лікарняному ліжку. Саме тому і впроваджується малоінвазивна хірургія. Торік за підтримки міського голови Михайла ПОСІТКА та депутатів міськради придбали кондиціонери та дорогу ендоскопічну стійку. Також при реалізації проєкту важливу роботу виконав завідувач ЛОР-очного відділення Олег Цимбалюк. Усі звикли до радянських умов, коли під час операції лікарі роблять великі розрізи. Але новітнє обладнання дозволить усувати проблеми зі здоров’ям, зробивши під час операцій лише декілька точкових розрізів на тілі. Сьогодні створили такі умови на базі ЛОР-відділення, але в перс­пективі це буде і в хірургічному, урологічному та інших підрозділах лікарні.

– Громадяни отримуватимуть ці послуги на платній основі?

– Ні, вас зустрічатимуть, оглядатимуть і лікуватимуть як у приватній клініці, але вона державна, і за вас платить Національна служба здоров’я України.

Однак Борис Володимирович зауважує, що швидкість розпов­сюдження таких послуг в інших відділеннях міської лікарні залежатиме не лише від праці її адміністрації, а й від спонсорів:

– Наразі роботи дуже багато. Ми намагаємося за лічені місяці здійснити те, що мало б робитися протягом принаймні 3-5 років. Це реально, але важко. Тому дуже вдячні місцевій владі за допомогу, однак продовжуємо шукати спонсорів і звертаємося до бізнесу. Ковід уже засвідчив, що не завжди люди встигають доїхати до Хмельницького чи Чернівців. Інколи потрібно залишатися в місті, тому тих, хто має можливість, закликаю допомагати нам та громаді.