Неділя, 28 Квітня 2024 р.
28 Січня 2011

НА ДОВЖКУ ВІДКРИТО НЕДІЛЬНУ ШКОЛУ

НА ДОВЖКУ ВІДКРИТО НЕДІЛЬНУ ШКОЛУ 23 грудня високопреосвященніший архієпископ Кам’янець-Подільський і Городоцький ФЕОДОР провів освячення приміщення недільної школи, яка відкрилася на території церкви Різдва Пресвятої Богородиці в с.Довжок. На відкритті були присутні голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК, міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, Довжоцький сільський голова Руслан РЯБИЙ і громада села. 

Будівництво недільної школи відбувалося впродовж декількох років на кошти благодійників. На сьогодні сформовано три вікові групи її відвідувачів (3-7, 7-12 і старші 12 років). Загалом заклад буде відві­дувати близько 50 дітей. З ними під керівництвом секретаря єпархії протоієрея Олексія МІХАНЧУКА будуть працювати четверо викладачів – православних прихожан з вищою педагогічною освітою. Завдяки їм діти матимуть можливість вивчати Закон Божий, а саме вивчення Старого та Нового заповітів, основи християнського віровчення, богослужіння та хрис­тиянської етики.


Поняття недільна школа з’явилося на початку 1850-х років. Це були школи, які працювали в неділю і святкові дні та давали безкоштовну початкову освіту для дорослих у Російській імперії. Одну з перших недільних шкіл засновано 1858 р. в Полтаві. Немало допомоги надавали таким школам відомі українські діячі, серед яких і Тарас ШЕВЧЕНКО, котрий написав для них «Букварь южнорусскій». Пізніше буквар для недільних шкіл склав Олександр ПОТЕБНЯ. Поступово недільні школи відкривалися в багатьох містах і селах України. Але 1862 р. недільні школи було заборонено царським урядом. Лише 1864 р. їх функціонування було знову дозволено, але з великими обмеженнями.