Вівторок, 07 Травня 2024 р.
16 Вересня 2011

ТО БУТИ ЧИ НЕ БУТИ…

Кожному з нас було би приємно жити в затишних, охайних оселях. Ще за радянських часів ми звикли, що благоустрій, ремонт і прибирання – це робота ЖЕКу, а все громадське – «нічиє». Нині ж настав час, коли всі рахують. Тому ЖЕКи не можуть щоразу робити ремонт тоді, коли комусь заманеться. Крім того, житловий фонд міста бажає бути кращим. От і підбираються різні шляхи для покращення житлових умов народу. Одним із варіантів є створення ОСББ. 

– Останнім часом однією з найбільш популярних тем є ОСББ, яке має багато як прихильників, так і супротивни­-ків, – розповідає завідувач відділу розвитку ОСББ департаменту ЖПДІ Віктор БАЛАНЮК. – Можу на прикладі житлового будинку №35, що на вул.Пушкінська, показати, які все ж таки переваги чи недоліки створення ОСББ. 

Місячне нарахування квартирної плати тут становить 4798,29 гривні. Віднявши обов’язкові платежі (вивіз сміття та освітлення місць загального користування – 869,22 гривні), залишається 3929,07 гривні. На що ж спрямовує ЖЕК ці кошти? Прибирання прибудинкової території – 1926,06 гривні. У цю суму входить зарплата двірника, відрахування, накладні та матеріальні витрати. На відміну від ОСББ, ЖЕК не в змозі мінімізувати ці ви­трати. 

На поточний ремонт цього будинку мешканці сплачують щомісячно 1653,05 гривні, що за рік становить 19836,6 гривні. Це доволі значна сума, але, на жаль, чи підуть ці кошти на ремонт саме цього будинку? Адже на балансі ЖЕКу – велика кількість будинків, які потребують негайного ремонту, і комунальники змушені виконувати першочергові роботи на будинках, де вже критична ситуація. ОСББ ж використовує зібрані кошти лише на власний будинок, бо бачить фактичне надходження коштів і самостійно вирішує, як ними розпоряджатися.  

Отже, ОСББ нині слід створювати. Фінансово вигідно, коли декілька будинків об’єднуються в асоціацію, наприклад, за дворовим або квартальним принципом.

Якщо Ви вирішили створити ОСББ, то детальну інформацію можна отримати у відділі розвитку ОСББ департаменту ЖПДІ Кам’янець-Подільської міськради за адресою: вул.Соборна, 5, або за тел.: 5-04-97, 096-261-4622, 097-273-5964.