Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
18 Листопада 2011

БАР’ЄРИ ЗДОЛАЄМО ЛИШЕ ГУРТОМ

Незадовго до Дня інваліда (відзначається 3 грудня) було вкотре переглянуто ті вимоги, з якими люди з особливими потребами щороку звер­таються до міської та державної влади. Зокрема, йдеться про монетизацію пільг (тобто виплату грошима пільги на проїзд у транспорті для інвалідів І групи, оскільки вони не користуються транспортом), контроль за тарифами, повернення втрачених заощаджень, працевлаштування інва­­лідів відповідно до їхніх фізичних можливостей, виплата допомоги на поховання, а також облаштування в місті зручного доступу в різні заклади та установи, включаючи під’їзди будинків.

– Ми прагнемо добитися безбар’єр­ності для інвалідів, – наголошує голова міськрайонного Товариства інва­лідів Тамара СОСНОВСЬКА. – І це має бути безбар’єрність як в архітектурі, так і в душі, щоб інвалідів не ображали, поважали та всіляко їм допомагали.

Голова громадської організації «Діти війни» Юрій ФІГУРСЬКИЙ відзначив проблеми цілого покоління українців, котрі перенесли воєнне лихоліття, після війни важкою працею підняли країну з руїн, а сьогодні перебувають у принизливому, злиденному становищі. 

Конструктивні пропозиції внесла представник міської ради ветеранів Надія ПІДСКОЦЬКА, котра переконана, що Кам’янець має ресурси, щоб багато проблем вирішувати спільними силами на місці, не чекаючи милості «згори». Зокрема, Надія Костянтинівна пропонує створити так званий «Університет ІІІ покоління» – об’єд­нання людей похилого віку за­для спілкування за інтересами, вза­єм­ної підтримки та спільного вирішення  проблем. А ще – провести аукціон виробів людей з особливими потребами, тим паче такий позитивний досвід у місті вже є.

Звісно, під час цього засідання були і скарги на важку долю, і розпачливі благання про допомогу, звернуті до міського голови. Михайло СІМАШКЕВИЧ зазначив, що при всьому бажанні ні він особисто, ні місто з його обмеженим бюджетом не в стані допомогти усім, хто потребує допомоги, а тому на сьогодні є два шляхи вирішення цієї проблеми: створювати робочі місця для інвалідів, щоб вони могли бодай трохи заробити собі на життя, а також розвивати в місті благодійність.