Середа, 01 Травня 2024 р.
17 Серпня 2012

«МІСЬКТЕПЛОВОДЕНЕРГІЯ» ГОТУЄ ДО ЗИМИ ТРУБИ І… ЖУРНАЛІСТІВ

9 серпня представники місцевих ЗМІ на декілька годин змогли відчути себе працівниками КП «Міськтепловоденергія», яке наразі проводить підготовку до нового опалювального сезону в таких напрямках – монтується нова автоматизована котельня, прокладаються нові теплові та водяні мережі, проводиться капітальний ремонт обладнання, освоюються нові технології. Загалом за півроку підприємство вже освоїло понад 20 млн.грн., а до кінця року ця сума сягне 50 млн.грн.

«МІСЬКТЕПЛОВОДЕНЕРГІЯ» ГОТУЄ ДО ЗИМИ ТРУБИ І... ЖУРНАЛІСТІВРозпочався об’їзд із селища цукрового заводу, де поблизу житлового будинку на вул.Фрунзе, 3, стався прорив водопровідної мережі. Під тиском води було розмито приватний погріб. Причина банальна – труба експлуатується ще з 1961 р. 

– Лише за минулі вихідні на аварійно-диспетчерську службу надійшло 94 заявки, з них 51- це проблеми з каналізацією, а решта – з водою, – ділиться директор підприємства Валерій ГОРДІЙЧУК. – Забиття каналізації – це взагалі якийсь жах, бо люди не хочуть дотримуватися елементарних правил. 

Освоюються підприємством і нові технології. Нещодавно було виготовлено нову установку, яка промиває старі залізні труби від накипу, що перешкоджає нормальній подачі тепла взимку. 

– Говорять, що на Черемушках погані труби. Проте тут якісна стара залізна труба, яка переживе ще багатьох із нас, – розповідає директор «МТВЕ». – Але через накип діаметр труб може зменшуватися до таких розмірів, що туди не може пройти навіть кулькова ручка. Після промивання труби спеціальною хі­мічною речовиною якість тепла у цих будинках значно покращиться.

Вже промито мережі у восьми будинках. На один будинок потрібно 3 дні.

Потім журналісти перемістилися у селище Жовтневе, де на вул.Князів Коріатовичів, 56, продовжується монтаж нової котельні. Тут уже встановлено дві когенераційні установки, є нові котли. Залишилося зробити автоматику, врізку зовнішніх мереж, щоб мешканці навколишніх будинків і лікарняні заклади отримували тепло та гарячу воду із цієї котельні, а не з ТЕЦ. Близькість котельні до будинків дозволить покращити якість послуг. Це буде перша в місті автоматизована котельня, яка працюватиме без персоналу, на її оснащення цього року буде витрачено понад 1,5 млн.грн.

Невдовзі розпочнуться роботи і на каналізаційних мережах. Зо­крема, із Держбюджету при спів­фінансуванні з місь­кої казни виділено 2,4 млн.грн. на заміну центрального каналізаційного колектора, який проходить  проспектом Грушев­ського. Всі па­м’ятають, як на головній вулиці міс­та двічі ледь не провалилися у прір­ву автомобілі. Наступного тижня розпочнеться заміна 

2,4 км колектора. Прибули перші партії труб, які постачаються з Румунії. 

Застосовуватиметься абсолютно нова технологія, яка дозволяє замінити декілька кілометрів мережі, але буде  всього декілька перекопів. Завдяки новим матеріалам, з яких виготовлені труби, місто зможе принаймні на 100 років забути про проблему каналізаційного колектора.

Сонячний колектор  на ДНЗ №23Така ж технологія застосовується і при прокладанні нової водопровідної мережі, яка пролягає Нігинським шосе. Там за кошти кредиту Світового банку буде замінено 3,5 км аварійної мережі. Підрядній органі­зації залишилося прокласти ще 1 км труб. 

Наприкінці подорожі Валерій Гордійчук приготував для журналістів справжній «робочий десерт», показавши новинку, яка претендує на міні-сенсацію. На даху дитячого садочка №23 встановлено перший у Ка­м’ян­ці-Подільському сонячний колектор для нагрівання води. Завдяки новій технології можна абсолютно безкоштовно використовувати енергію сонця, щоб отримувати гарячу воду. Технологія дозволяє нагрівати за день 400 л води, температура якої може сягати 800С. Наразі цим благом уже користуються працівники кухні дитячого садочка. Підприємство планує найближчим часом змонтувати ще дві такі установки, одну з яких буде розміщено у центрі «Надія». Кам’янчанам, котрих зацікавить ця установка, на підприємстві можуть надати креслення для її виготовлення. 

Ось так усього за декілька годин журналісти встигли побувати майже у всіх мікрорайонах міста, в кожному з яких виконуються якісь роботи, ведеться підготовка до зими. Представники четвертої влади переконалися, що за скромними словами «звичайні будні», ховається величезна робота.

Вероніка ВЛАСЮК, прес-служба КП «МТВЕ».