Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
7 Лютого 2014

У НОВОМУ ПІДПОРЯДКУВАННІ, ЗІ СТАРИМИ ОБОВ’ЯЗКАМИ

2013-й для податкової інспекції був багатим на зміни: її було ліквідовано, об’єднано із митницею і підпорядковано новоствореному Міністерству доходів і зборів. Незважаючи на ці пертурбації, кам’янецькі податківці гідно впоралися з поставленими завданнями й 3 лютого підбили підсумки роботи за 2013-й.

Очільник податкової Ігор БЄЛКО– За минулий рік від платників регіону надійшло 365 млн.грн. податків і платежів, – розповів очільник податкової Ігор БЄЛКО. – З 1 жовтня 2013-го з Пенсійного фонду в Міндоходів перейшло й адміністрування єдиного соціального внеску, якого за 3 місяці отримали понад 100 млн.грн.

Зі слів Ігоря Антоновича, вдалося покращити якість обслуговування платників податків за рахунок інформаційних стендів і збільшення кількості робочих вікон. Окрім цього, чимало платників подають звітність в елекронному вигляді, не виходячи з офісів, що дало змогу позбутися черг.

ЗАЙВУ КВАДРАТУРУ ТАКИ ОПОДАТКУЮТЬ

Цьогоріч ухилитися від сплати податку на нерухомість не вдасться. Раз на рік його платитимуть власники квартир, житлова площа яких (сумарно або ж однієї квартири) перевищує 120 кв.м, та будинків – понад 250 кв.м. За кожен зайвий метр вони повинні віддати 1% від мінімальної зарплати. Таку ж суму мають сплатити власники різних видів об’єктів нерухомості, житлова площа яких сумарно перевищує 370 кв.м. Якщо житлова площа квартир (квартири) понад 240 кв.м, будинку – 500 кв.м, об’єктів нерухомості – 740 кв.м, ставка податку становитиме 2,7%.

22 МІЛЬЙОНЕРИ ЗАДЕКЛАРУВАЛИ ДОХОДИ

Як повідомив Ігор Бєлко, з 1 січня розпочалася кампанія з декларування доходів громадян, яка триватиме до 30 квітня. Минулого року було подано 1128 декларацій, задекларовано понад 33 млн.грн. і сплачено 5,5 млн.грн. податків. До речі, 22 кам’янчан задекларували доходи в сумі понад 1 млн.грн.

– Обов’язково подати декларацію мають громадяни, що отримували доходи, з яких не утримувався податок, і такі доходи не звільняються законом від оподаткування. Це стосується випадків одержання доходів від осіб, які не є податковими агентами, зокрема, іноземні доходи, дохід від операцій з продажу чи обміну майна, одержання спадщини чи подарунків, – наголосив Ігор Антонович. 

Громадяни можуть подати декларацію з метою одержання податкової знижки за витрати на навчання, іпотечний кредит, страхові платежі тощо. Минулого року цим правом скористалися 300 кам’янчан, яким повернуто 325 тис.грн.

ПОДАТКОВА ПОЛЕГШУЄ ЖИТТЯ ПІДПРИЄМЦЯМ

– З 1 січня чинними стали три закони, спрямовані на покращення умов ведення бізнесу, спрощення процедур реєстрації платників і забезпечення вільного і безоплатного доступу суб’єктів господарювання до інформації з державних реєстрів, – зазначив головний податківець Кам’янеччини.

Відтак при реєстрації в державного реєстратора фізичні та юридичні особи можуть подати заяву платника ПДВ чи єдиного податку, не навідуючись до податкової.

Новими законами скасовано видачу свідоцтва платника ПДВ, єдиного податку чи спеціального режиму оподаткування в сільському господарстві. Натомість на сайті Міндоходів формується реєстр цих платників. При бажанні платник може безкоштовно отримати витяг. 

Також спрощено реєстрацію платників ПДВ. Якщо раніше, аби зареєструватися, потрібно було мати якісь обсяги оподатковуваних операцій, то нині це не вимагається.