П'ятница, 03 Травня 2024 р.
27 Червня 2014

МАЙДАН І ДЕПУТАТИ ЗАЙМУТЬСЯ ТАРИФАМИ

«Злочин є! Чи буде кара?» – листівки з такою назвою, що розповсюджувались містом цього тижня, закликали кам’янчан взяти участь у народному віче 26 червня, о 17-й годині. Підписана головою ГО «Рада Майдану» Мирославом МОШАКОМ прокламація містила витримки з подання голові обласного територіального відділення Антимонопольного комітету, де були припущення, що виконком міськради в лютому минулого року допустив порушення законодавства у рішенні про коригування тарифів на тепло- і водопостачання.

ТАРИФИКопії вищезгаданого подання були також надіслані до редакцій місцевих газет.

Проте, як з’ясувалося вчора на засіданні позачергової сесії міськради, в остаточному рішенні відділення АМКУ від 25 червня 2014 р. визнано «дії виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради такими, що відповідають вимогам законодавства про захист економічної конкуренції».

Під час сесії начальник департаменту економіки Майя ГУРСЬКА детально ознайомила депутатів і представників громадськості з діями виконкому щодо коригування тарифів, а також зазначила, що сьогодні міська влада тарифів не встановлює – це тепер повністю компетенція НКРЕ.

Щоправда, від знання про те, хто встановлює тарифи, звичайним кам’янчанам легше не стає. Плата за комунальні послуги вперто лізе догори і все більше людей стають перед вибором: чи їсти, чи сплачувати за «комуналку».

Враховуючи це, сесія прийняла рішення створити депутатську комісію, в яку, до речі, включено і Мирослава Мошака, що має розібратися, чому в Кам’янці тарифи вищі ніж в інших містах України.

Хоча на сесії пролунала думка, що можна створювати безліч комісій, але відмінити тарифи НКРЕ може тільки сама НКРЕ чи суд.

А тим часом уже за декілька днів ми відчуємо на власному гаманці розрахунки НКРЕ.

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг з 1 липня для комунального підприємства «Міськтепловоденергія» встановлено такий рівень тарифів (з ПДВ):

1. На послуги із централізованого опалення та гарячого водопостачання для населення:

– на опалення для мешканців із приладами обліку теплової енергії – 376,08 грн. за 1 Гкал;

– на опалення для мешканців без приладів обліку теплової енергії – 12,43 грн. за 1 кв.м у місяць протягом опалювального періоду;

– на послуги з гарячого водопостачання у будинках із рушникосушарками – 27,44 грн. за 1 куб.м;

– на послуги з гарячого водопостачання у будинках без рушникосушарок – 25,75 грн. за 1 куб.м.

2. На централізоване водопостачання та водовідведення:

– на водопостачання – 6,18 грн. за 1 куб.м;

– на водовідведення – 5,27 грн. за 1 куб.м.