Четвер, 02 Травня 2024 р.
10 Квітня 2015

НОРДИЧНИЙ ХАРАКТЕР МЕРОВІ ДО ДУШІ

Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ ознайомився з досвідом місцевого самоврядування Норвегії. 6 – 10 квітня він відвідав столицю північного королівства Осло та муніципалітети міст Ос та Фрідрікстад, де українська делегація вивчала політичну, адміністративну, фінансову, соціальну та освітню системи країни.

У столиці Норвегії кам’янецький мер дізнався про реформи місцевого самоврядування й став учасником зустрічі з представниками Постійного комітету з питань місцевого самоврядування та публічного управління і його головою Настадабом Хельге Анде.

Про місцеву демократію і боротьбу з корупцією в парламенті королівства розповіла українцям представник Асоціації місцевих рад і муніципалітетів Норвегії Лісе Спіккеланд. У місті Ос гості відвідали муніципальний заклад, де турбуються про людей похилого віку, а в місті Фрідрікстад дізналися про партисипативне бюджетування й муніципальні послуги для молоді.

– Перше, що вражає в Норвегії, – спокій країни, її усміхнені люди та повага один до одного, якої так не вистачає українцям, – розповів телефоном Михайло Євстафійович. – Тут усе так просто і водночас так складно: міста розбудовуються, достойні заробітні плати, гідна старість людей поважного віку. Містечко Ос невелике – 18 тисяч населення, але його бюджет складає в переводі на гривні – 1 мільярд 200 мільйонів. Тоді як бюджет стотисячного Кам’янця – 392 мільйони. На одну людину в норвезькому містечку припадає 235 тисяч на рік, у нас ця сума складає 3 тисячі 400.

За матеріалами прес-служби міськради.