Четвер, 02 Травня 2024 р.
10 Квітня 2015

У КАМ’ЯНЦІ ПЕРЕБУВАВ ПОСОЛ УГОРЩИНИ

9 квітня з офіційним візитом місто відвідав Надзвичайний і Повноважний посол Угорської Республіки в Україні Ерно КЕШКЕНЬ. Разом із консулом Анталом СУРОМІ він здійснює поїздку містами західного регіону. Зокрема, до нас дипломати відвідали Хмельницький, а після зустрічі з кам’янчанами вирушили до Чернівців.

Відеоролик про Кам’янець гостям сподобався. На фото: заступник міського голови Василь Сукач, Ерно Кешкень, Антал Суромі

– Це фактично мій перший офіційний візит у регіони, адже як посол в Україну я прибув тільки в жовтні минулого року. Але, безперечно, вже відвідав Закарпаття, де, як відомо, проживає чимало етнічних угорців, – розповів журналістам пан посол. – Метою нашої поїздки є насамперед знайомства та налагодження економічних контактів, котрі надзвичайно важливі для обох країн.

Щодо Кам’янця-Подільського, то сюди нас ще привів сумний факт розстрілу в серпні 1941 року євреїв, серед яких були й угорські. Ми сьогодні відвідаємо місце поховання жертв війни, яким хотіли би встановити пам’ятник.

І хоч на Поділлі Ерно Кешкень перебував уперше, проте, як історик за освітою, знав, що Кам’янець колись був губернським центром. Решту відомостей про минуле до поважних гостей донесли відеоролики про туристичні принади нашого міста, його історію і фестивалі, котрі продемонстрували дипломатам у міській раді.

Щодо туризму, то посол володів тільки даними про кількість українців, які відвідали Угорщину. А ось його земляки, піддавшись інформації угорських ЗМІ щодо війни, поки побоюються їхати в Україну і не усвідомлюють, що війна тільки на сході.  

Проте посол висловив сподівання, що незабаром ситуація стабілізується, наголосивши – Угорщина вітає європейський вибір України і є прибічником мінських домовленостей.

Наприкінці зустрічі гості та кам’янчани обмінялися пам’ятними презентами. Дипломати отримали фотоальбом про Кам’янець, натомість залишивши цікавий збірник поезій із творами Тараса Шевченка угорською і національного поета Угорщини Шандора Петефі – українською.